Οι βιώσιμες εγκαταστάσεις γραφείων βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών πολλών εταιρειών, στο πλαίσιο του στόχου μηδενικών εκπομπών. Την ίδια στιγμή, όμως, τα «πράσινα» γραφεία είναι δυσεύρετα, πολύ πιο ακριβά και συχνά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις αισθητικής, όπως λένε στο CNBC στελέχη της αγοράς.
Τα κτίρια του Λονδίνου με πράσινα διαπιστευτήρια είναι 26% πιο ακριβά, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών στις επενδύσεις MSCI. Όμως, συχνά είναι μονόδρομος πλέον για τους εργοδότες στις σύγχρονες συνθήκες καθώς οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να δουλεύουν σε βιώσιμους χώρους.
Το ένα πέμπτο των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με ανάλυση της Μονάδας Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκπομπών προέρχεται από τους εργασιακούς χώρους.
Οι υψηλότερες τιμές πώλησης των κτιρίων με πράσινα διαπιστευτήρια θέτει το δίλημμα για τους επικεφαλής των εταιρειών και τους επενδυτές μεταξύ χαμηλότερων γενικών εξόδων και χαμηλότερων εκπομπών.
Πάντως, ακόμη και με το αυξημένο κόστος, φαίνεται πως οι περισσότερες εταιρείες είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε έναν πράσινο χώρο εργασίας, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα JLL Future of Work Survey 2022. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 74% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, «είναι πιθανό να πληρώσουν παραπάνω ασφάλιστρο για τα πράσινα διαπιστευτήρια», με το 56% να σχεδιάζει να το κάνει μέχρι το 2025.
Το μεγάλο κίνητρο
Η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις εταιρείες να κάνουν στροφή προς τη βιωσιμότητα, τη στιγμή που η Βρετανία αντιμετωπίζει τη στενότερη αγορά εργασίας εδώ και δεκαετίες, με τους εκπροσώπους επιχειρήσεις να μιλούν για έλλειψη εργατικού δυναμικού και απαιτούμενων δεξιοτήτων.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5% τον Οκτώβριο, το χαμηλότερο από το 1974, για να αυξηθεί μόλις στο 3,7% τον Δεκέμβριο.
Όπως είναι λογικό, οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να κάνουν ό, τι μπορούν για να διατηρήσουν το προσωπικό που έχουν.
Σχεδόν το 80% των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα JLL δήλωσε ότι οι εργαζόμενοί του «θα περιμένουν όλο και περισσότερο ο χώρος εργασίας να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον», ενώ το 75% είπε το ίδιο για θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Και η στροφή στην υβριδική εργασία σημαίνει ότι κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι αναλογίζονται αν αξίζει να δουλέψουν από το γραφείο, ανέφερε ο CEO εταιρείας ανάπτυξης βιώσιμων ακινήτων Edge.
«Έχουμε δει πολλά παραδείγματα γραφείων τόσο χαμηλής ποιότητας που οι άνθρωποι δεν θέλουν πια να πάνε στο γραφείο», είπε ο Coen van Oostrom, προσθέτοντας ότι η έλλειψη επαφής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μια επιχείρηση.
Οικονομική στενότητα
Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν έναν ακόμη λόγο να στραφούν σε χώρους με ισχυρά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.
«Είναι κρίσιμο να έχουμε βιωσιμότητα από τη σκοπιά της χρήσης καυσίμου», δήλωσε στο CNBC ο εκτελεστικός διευθυντής της Native Land, εταιρείας ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων, Jay Squier, με πολλές εταιρείες να προσβλέπουν σε μελλοντικούς ενεργειακούς στόχους και να προσπαθούν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους βραχυπρόθεσμα.
Χαρακτηριστικό της τάσης που διαμορφώνεται είναι ακόμη το γεγονός ότι το 2021 υπολογίστηκε πως το 10% των γραφείων του Λονδίνου θα είναι άχρηστα μέχρι το 2023, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι ενεργειακοί κανονισμοί, καθιστώντας τα γραφεία κάτω του βαθμού απόδοσης «Ε» εντελώς παρωχημένα.
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να τεθεί σε δεύτερη μοίρα κάτω από την πίεση της γενικότερης επιδείνωσης της οικονομίας, παρόλο που την ίδια στιγμή είναι αντιληπτή η αδήριτη ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σε χαμηλά 20 ετών η ζήτηση στο Λονδίνο
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 η εκτίναξη του κόστους δανεισμού μείωσε καθοριστικά τη ζήτηση για γραφεία στο Λονδίνο.
Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε στην πτώση κατά 88% της αξίας αγοραπωλησιών στη βρετανική πρωτεύουσα το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με την CoStar Group, που επικαλείται το Bloomberg. Το πάγωμα των συναλλαγών -χειρότερο από το πτώση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ή του lockdown της πανδημίας- ήταν αποτέλεσμα των οικονομικών εξαγγελιών πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας που κλυδώνισαν τις αγορές.