Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βρετανία: Η Ρωσία στόχευσε εμπορικό πλοίο με πυραύλους κρουζ στο λιμάνι της Οδησσού

Πρέπει να διαβάσετε

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχευσε ένα πολιτικό φορτηγό πλοίο με πολλαπλούς πυραύλους κρουζ καθώς βρισκόταν στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού τον περασμένο μήνα

Η επίθεση – η οποία έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου – αποτράπηκε από την ουκρανική αεροπορική άμυνα, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πλοίο με σημαία Λιβερίας έγινε στόχος πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από ρωσικό αερομεταφορέα, πρόσθεσε.

Τον Ιούλιο, η Ρωσία προειδοποίησε ότι τα πλοία που ταξιδεύουν στα λιμάνια της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να θεωρηθούν ως στρατιωτικοί στόχοι.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την αποχώρηση της Μόσχας από μια σημαντική συμφωνία για τα σιτηρά υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία πολιτικά φορτηγά πλοία υποσχέθηκαν την ελευθερία να εξάγουν ουκρανικά σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραπονέθηκε ότι υπήρχαν πάρα πολλοί περιορισμοί στα δικά του γεωργικά προϊόντα.

Η Μόσχα ζήτησε επίσης να ενταχθεί μια μεγάλη ρωσική τράπεζα σε ένα παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, να αρθούν οι περιορισμοί στις ρωσικές εταιρείες λιπασμάτων και τα πλοία της να έχουν πλήρη πρόσβαση σε ασφαλιστικά και ξένα λιμάνια.

Ξεκίνησε μια σειρά από χτυπήματα στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας εντός ημερών από την αποχώρηση από τη συμφωνία, κάτι που είχε δεσμευτεί να μην κάνει βάσει της συμφωνίας. Μιλώντας στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είπε ότι η αποτυχημένη επίθεση στο πλοίο σιτηρών πέτυχε μόνο «να καταδείξει πόσο απελπισμένος είναι ο Πούτιν».

 

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να εξάγει τα αγαθά της μέσω των διεθνών υδάτων και έχει το ηθικό δικαίωμα να μεταφέρει σιτηρά που βοηθούν στη διατροφή του κόσμου», είπε ο κ. Σουνάκ. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επίθεση.

Η Μόσχα στοχεύει ολοένα και περισσότερο τις λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Το Κίεβο το κατηγόρησε για μια «κυνική» προσπάθεια να βλάψει τις εξαγωγές σιτηρών του και να υπονομεύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Στην ανακοίνωσή του, το Φόρεϊν Όφις ανέφερε ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει 280.000 τόνους σιτηρών από τότε που αποχώρησε από τη συμφωνία, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί «να εξοπλίσει τα τρόφιμα και το αθώο εμπόριο σε βάρος του υπόλοιπου κόσμου». Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι ρωσικές επιθέσεις είχαν καταστρέψει 26 λιμενικές υποδομές στην Οδησσό και στα κοντινά λιμάνια του Chornomorsk και του Reni από τον Ιούλιο.

Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι της Κένυας δήλωσαν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία ισοδυναμούσε με «μαχαιριά στην πλάτη» για όσους βρίσκονται σε χώρες που πλήττονται από την ξηρασία. Ο Korir Sing’Oei, ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας, είπε ότι οποιαδήποτε αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων που προκαλείται από την κίνηση «επηρεάζει δυσανάλογα τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής που έχουν ήδη επηρεαστεί από την ξηρασία»

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευτεί να παρέχει δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικά έθνη -τα οποία έχουν υποστηρίξει τη Ρωσία σε διεθνή φόρουμ. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η ποσότητα σιτηρών που καταστράφηκε από τα ρωσικά χτυπήματα ξεπέρασε ήδη τη συνολική ποσότητα που είχε δεσμευτεί να δωρίσει η Μόσχα σε αφρικανικά κράτη, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να έχει ταΐσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους για ένα χρόνο.

.

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα