Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βρετανία: Ακτινογραφίες και τεστ οστικής ηλικίας στους μετανάστες που δηλώνουν ανήλικοι

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εξετάσεις οστών θα προχωρήσει η Βρετανία προκειμένου να καθορίζει με ακρίβεια την ηλικία των μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 12/9, η κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, το μέτρο εντάσσεται σε μια σειρά νέων προτάσεων που θα παρουσιαστούν αυτήν την εβδομάδα στο κοινοβούλιο. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ έκανε λόγο για «ένα νέο κρίσιμο βήμα» στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με βάση αυτήν την πρόταση θα γίνονται ακτινογραφίες «ώστε να προσδιορίζεται επιστημονικά» η ηλικία ενός ατόμου, όταν αμφισβητείται. Μπορεί να ζητούνται ακτινογραφίες των δοντιών, των χεριών, των γονάτων, της κλείδας ή άλλων οστών.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν ενήλικες να περνούν για ανήλικοι και να επωφελούνται έτσι από την ειδική βοήθεια που λαμβάνουν τα παιδιά.

Από το 2016 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο υπήρξαν 11.275 τέτοιες περιπτώσεις αμφισβήτησης της ηλικίας ανθρώπων που αιτήθηκαν άσυλο στη Βρετανία.

Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (5.551) αποδείχτηκε ότι οι αιτούντες αυτοί ήταν ενήλικοι, υποστηρίζει το υπουργείο.

Αντιδράσεις

Το θέμα έχει απασχολήσει και παλιότερα τις χώρες της ΕΕ, όπως τη Γερμανία, στην οποία είχαν προκληθεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανηλικότητα ενός προσώπου, η νομοθεσία των περισσοτέρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προβλέπει τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων όπως οδοντιατρικές εξετάσεις και ακτινογραφίες των διαφόρων οστών του σώματος. Τέτοιες εξετάσεις προβλέπονται σε περιπτώσεις που οι νεοεισερχόμενοι στερούνται των απαραίτητων νομικών εγγράφων.

Όμως δεν είναι λίγες οι ιατρικές οργανώσεις και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικρίνουν τη συγκεκριμένη μέθοδο, κάνοντας λόγο για περιορισμένη αξιοπιστία και αυξημένα περιθώρια λάθους. Πολλοί πιστεύουν πως θα πρέπει να είναι έσχατη επιλογή, δεδομένου ότι συνιστούν παρέμβαση στη σφαίρα των ατομικών δικαιωμάτων.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα