Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σύμφωνα με το σύστημα Copernicus. Επίσης, τα ρεκόρ θερμοκρασιών στη Μεσόγειο καταρρίφθηκαν το ένα μετά το άλλο με την κατάσταση να μην αλλάζει παρά το γεγονός ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του μετεωρολόγου, Θεόδωρου Κολυδά ο οποίος έγραψε: «Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΛΤΕΜΙΩΝ & ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ Η απουσία ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο δεν ρίχνει σχεδόν καθόλου την θερμοκρασία στη θάλασσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν θερμοκρασίες ακόμη και 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή».
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΛΤΕΜΙΩΝ & ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
Η απουσία ισχυρών βοριάδων στο Αιγαίο δεν ρίχνει σχεδόν καθόλου την θερμοκρασία στη θάλασσα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν θερμοκρασίες ακόμη και 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές για την εποχή https://t.co/gnzd25vPS9— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 2, 2023
Η Ανατολική Μεσόγειος αξίζει ιδιαίτερης προσοχής
Βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 3/10 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports “υπό το φως της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν πιο σοβαρά και επικίνδυνα για τις παράκτιες και υπεράκτιες κατασκευές και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα.
Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με τεράστιους ωκεανούς, αλλά και με μεγάλες λεκάνες όπως η Μαύρη Θάλασσα και η Μεσόγειος Θάλασσα.
Ειδικότερα, η Ανατολική Μεσόγειος αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς στερείται μελετών για τα φυσικά χαρακτηριστικά των ακραίων θαλάσσιων καταστάσεων και των μεγάλων κυμάτων.
Η Ανατολική Μεσόγειος, μια περιοχή με hot spot κλιματολογίας και φυσικούς θησαυρούς, είναι μια λεκάνη αυξανόμενου ενδιαφέροντος, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά. Έτσι, η επιστημονική διερεύνηση και η πρόβλεψη των ακραίων κυμάτων είναι υψίστης σημασίας, ειδικά για τις προβλέψεις των απατεώνων κυμάτων και τη θαλάσσια πλοήγηση σε ακραίες καιρικές συνθήκες”.
Στη μελέτη υπήρχε και προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν τα πολύ μεγάλα κύματα στη ναυσιπλοΐα “με την ανάλυση να δείχνει ότι τα μεγαλύτερα κύματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων καταιγίδων που καταγράφηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα που εμφανίστηκαν από τα αδίστακτα κύματα El Faro, Andrea και Draupner”, που στοίχισαν ζωές.