Με την ανησυχία να παραμένει για τις επικίνδυνες ρηγματώσεις στις Βούτες, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε η άντληση του νερού από τα πηγάδια και τις υπόγειες δεξαμενές νερού της περιοχής.
Την ανάγκη, η ενέργεια αυτή να γίνει άμεσα, είχε επισημάνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, καθώς με την παραμονή του νερού στα πηγάδια και τις στέρνες, ελλόχευαν ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι, για την εξέλιξη του φαινομένου.
«Εκεί που είναι οι ρωγμές, στα γύρω σπίτια και τις αυλές, υπάρχουν πηγάδια ή στέρνες που είναι γεμάτα με νερό και πιθανά να οφείλεται στη βλάβη που υπήρξε στο δίκτυο ύδρευσης. Όμως είναι σημαντικό το νερό αυτό να φύγει άμεσα από εκεί, από τα πηγάδια και τις στέρνες. Είναι ένας τρόπος που αντιμετωπίζουμε μια κατολίσθηση σε εξέλιξη. Όσο μένει το νερό εκεί, τόσο ποτίζονται τα πετρώματα και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι».
Στις Βούτες βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 30 Απριλίου, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Αλεξόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης, καθώς συνεργεία αντλούν νερό από τα πηγάδια της περιοχής και τις υπόγειες δεξαμενές νερού.
Την ίδια στιγμή η αυτοψία των ειδικών επεκτείνεται στα ρέματα που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του οικισμού, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να βγει και το τελικό πόρισμα για την περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο Creta24 ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Βουτών, Χαράλαμπος Αλογδιανάκης.
Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ ο έλεγχος και η άντληση των νερών της βροχής από τα υπόσκαφα πηγάδια στις Βούτες, σύμφωνα και με τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας εργασίας η οποία δημιουργήθηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό για την αντιμετώπιση του φαινομένου που έχει προκαλέσει ρηγματώσεις σε κτίρια και υποδομές του οικισμού.
Συγκεκριμένα, τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ, παρουσία του καθηγητή Απόστολου Αλεξόπουλου, του Προέδρου της ΔΕΥΑΗ Γιώργου Βουρεξάκη, του Διευθυντή Μανόλη Κοσμαδάκη, του Προέδρου της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπη Αλογδιανάκη και του γεωλόγου Τάκη Σοφίου, έλεγξαν περίπου 20 υπόσκαφα πηγάδια του οικισμού. Από αυτά, μόνο δυο είχαν βρόχινο νερό συνολικής ποσότητας μικρότερης των τριών κυβικών τα οποία και αντλήθηκαν με ειδικό εξοπλισμό.
Η ΔΕΥΑΗ απευθύνει έκκληση στους κατοίκους του οικισμού ή σε όσους γνωρίζουν την ύπαρξη περισσότερων υπόσκαφων πηγαδιών να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2810529351 προκειμένου να προβεί άμεσα στον απαιτούμενο έλεγχο.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν ως συντονιστές ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Σκραφνάκη, καθώς και οι Καθηγητές Κώστας Λουπασάκης και Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης, οι Γεωλόγοι Τάκης Σοφίου και Ηρακλής Μπουλουκάκης και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μανόλης Μανουσάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης.