Αυλαία ρίχνει σήμερα στην παρούσα Βουλή η αναθεώρηση του Συντάγματος με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το άρθρο 32 που αφορά στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με αποσύνδεση από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών.
Το επίμαχο άρθρο που είχε στηρίξει στην πρώτη ψηφοφορία και η ΝΔ είχε αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων εξαιτίας διαρροών που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω, ώστε να μην περάσει με αυξημένη πλειοψηφία.
«Φόβος» του κυβερνώντος κόμματος είναι το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της ΝΔ που θα της επιτρέψει στην επόμενη Βουλή με 151 θετικές ψήφους να καθορίσει την κατεύθυνση του άρθρου.
Το θέμα προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητούμενο παραμένει η στάση των βουλευτών του στη σημερινή δεύτερη και καθοριστική ψηφοφορία. Στην ΚΟ ακούστηκαν φωνές, όπως αυτή του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή, που πρότεινε να μην περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη στιγμή που δεν έλαβε το πράσινο φως το άρθρο 30 για την απευθείας εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Το άρθρο είχε καταψηφίσει ο ίδιος κι άλλοι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφραζαν φόβους για αλλοίωση του πολιτεύματος.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνομιλία τους με το CNN Greece υποστήριζαν ότι στο Σύνταγμα δεν χωρούν παιχνίδια και πως το άρθρο 32 θα υπερψηφιστεί και θα «περάσει» με περισσότερες από 180 θετικές ψήφους. Αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι θα φανεί στην κάλπη σε λίγες ώρες.
«Αγκάθι» και το άρθρο 110
Η συζήτηση, που θα είναι περιορισμένη, ξεκίνησε στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία.
Σημείο αιχμής ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να είναι εκ νέου, και η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο- και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.
Στη δεύτερη αυτή ψηφοφορία, πάντως, οι βουλευτές θα ψηφίσουν συνολικά επί των 32 προτάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, των 4 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και των επτά συμπληρωματικών προτάσεων μεμονωμένων βουλευτών, που είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 151 ψήφων.
Σε περίπτωση που μία αναθεωρητέα διάταξη δεν συγκεντρώσει και στη δεύτερη ψηφοφορία πάνω από 151 ψήφους απορρίπτεται και δεν θα πάει προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή.
Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Μεταξύ των κρίσιμων αναθεωρητέων διατάξεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι:
– Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεση της από τις εκλογές.
– Η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
– Η κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
– Η καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους.
– Η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
– Τα δημοψηφίσματα και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:
– Το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές.
– Η εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
– Το άρθρο 114 παρ. 1, Περί ισχύος άρθρων 30, 32 του Συντάγματος.
Εξίσου σημαντικές θεωρούνται και μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών, που αφορούν:
– Απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
– Καθιέρωση της αρχής της επιείκειας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης.
– Αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας του να επιτελέσει τα καθήκοντα του για λόγους υγείας.
– Κατοχύρωση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Πηγή: cnn.gr