Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ελήφθησαν τη Δευτέρα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024. Σύμφωνα με τον Πέτκοφ, η εξαίρεση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για τη χώρα.
Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο. Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν με ρωσικό πετρέλαιο. Δήλωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των ταμειακών ροών από την ΕΕ προς τη Ρωσία θα σταματήσει γιατί οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται σχεδόν στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ.
Όσοι τηρούν τη σύμβαση βλέπουν τον εφοδιασμό τους να σταματά
Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία σταμάτησε τις προμήθειες φυσικού αερίου για την Ολλανδία λόγω της άρνησης της Χάγης να συμμορφωθεί με τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια. Δυστυχώς, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις πληρωμές σε ρούβλια για να σταματά τον εφοδιασμό για διάφορες χώρες, δήλωσε ο Πέτκοφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι, προφανώς, κάθε χώρα της ΕΕ που τηρεί τη σύμβαση, βλέπει τον εφοδιασμό της να σταματά.
Σε σχέση με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς μέσω των αποκαλούμενων θαλάσσιων διαδρόμων. Όπως δήλωσε ο Πέτκοφ, η Βουλγαρία έχει μια από τις ευνοϊκότερες θέσεις στην Ευρώπη γιατί είναι μεγάλος εξαγωγέας σιτηρών. Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η φετινή σοδειά σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 7 εκατομμύρια τόνους και η εγχώρια κατανάλωση είναι 2 εκατομμύρια τόνοι. Η Βουλγαρία θα είναι μια λύση στο πρόβλημα και η ίδια δεν θα αντιμετωπίσει κρίση στα σιτηρά.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι τα σιτηρά αποτελούν παγκόσμιο προϊόν και πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί. Εάν δεν υπάρχουν θαλάσσιοι διάδρομοι, η Βουλγαρία είναι μια πιθανή λύση, και το λιμάνι της Βάρνας μπορεί να είναι μια από τις λύσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ