Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βουλγαρία: Έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ οι επιδοτήσεις των μονάδων άνθρακα μετά την ενεργειακή κρίση

Πρέπει να διαβάσετε

Κρατικές ενισχύσεις 1,3 δισ. ευρώ έχει δώσει  η Βουλγαρία για την παραγωγή των μονάδων άνθρακα τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω πολιτικών επιλογών, η Σόφια δεν έχει ψηφίσει νόμους που θα της επιτρέψουν να λάβει πακέτο 5 δισ. ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση.

Σύμφωνα με το Euractiv, η μονάδα Maritsa East έχει λάβει τα παραπάνω ποσά για την περίοδο 2019-2023, καθώς διατηρείται σε λειτουργία, σε ειδικό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι, το ποσό που αναφέρεται είναι μετριοπαθές και εκτιμάται ότι πιθανά η κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα για την μονάδα, η οποία βασίζεται στις ενισχύσεις για να είναι βιώσιμη.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από 2 πηγές. Η πρώτη αφορά σε χρέος προς την Bulgarian Energy Holding (BEH), το οποίο μετατρέπεται σε πάγιο κεφάλαιο. Η δεύτερη είναι η πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά. Η δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας υποχρεούται να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τον ΑΗΣ Maritsa East 2 με απόφαση του υπουργού ενέργειας.

Κατά τους 3 πρώτους μήνες του 2024, τα κέρδη της Maritsa East μειώθηκαν κατά 95% σε ετήσια βάση, ενώ η εταιρεία λειτουργεί περίπου στο ένα τρίτο της παραγωγικής της δυναμικότητας.

«Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι πλέον σε θέση να αποφέρουν κέρδη μόνο σε περιόδους κρίσης, όταν το σύνολο της κοινωνίας – πολίτες και επιχειρήσεις  – πρέπει να επιβιώσουν», ανέφερε η Meglena Antonova, διευθύντρια της Greenpeace Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη διατήρηση του status quo με κάθε κόστος και την άρνηση μεταρρυθμίσεων.

«Ο ρόλος του TPP Maritsa East 2 στο βουλγαρικό ενεργειακό σύστημα είναι ήδη διαφορετικός – ως επί το πλείστον εποχιακός και με περιορισμένη ισχύ», σημείωσε η Antonova.

Το 2019, η Greenpeace Βουλγαρίας και η ένωση Για τη Γη κατέθεσαν αγωγή κατά της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου το 2019, αλλά το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας συνεχίζει να την καθυστερεί.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα