Επί δυόμισι ολόκληρα χρόνια, η Βόρεια Κορέα απέρριπτε κάθε έξωθεν προσφορά εμβολίων και ισχυριζόταν ότι το ανώτερο, σοσιαλιστικό σύστημά της προστάτευε τους 26 εκατ. πολίτες της από τον «κακόβουλο ιό» που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Όμως, αυτή την εβδομάδα άφησε πολλούς παρατηρητές με το στόμα ανοιχτό, παραδεχόμενη τα «πρώτα εγχώρια κρούσματα» κορωνοϊού και προκάλεσε ερωτήματα για το πόσο άσχημα είναι στ’ αλήθεια τα πράγματα. Όπως αναφέρει το Associated Press, υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες ότι η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση σε μια χώρα που διαθέτει ένα από τα χειρότερα συστήματα υγείας του πλανήτη.
Η Βόρεια Κορέα έχει κλείσει τα σύνορά της από τις αρχές του 2020, με αποτέλεσμα στην επικράτειά της να σπανίζουν οι δημοσιογράφοι, οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και οι διπλωμάτες. Επομένως, το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας παραμένει άγνωστο και η Βόρεια Κορέα έχει επιλέξει την ασάφεια, με τα κρατικά ΜΜΕ να αναφέρονται σε συχνά περιστατικά πυρετού. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που γνωρίζουμε – και είναι όλα τους ανησυχητικά. Η χώρα δεν έχει ανακοινώσει ούτε έναν εμβολιασμό, διαθέτει πολύ περιορισμένες δυνατότητες για τεστ, το σύστημα υγείας της είναι σε κακή κατάσταση και η φτώχεια είναι διαδεδομένη.
Χωρίς την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι η Βόρεια Κορέα σύντομα θα βιώσει μαζικούς θανάτους και τεράστια μετάδοση. Άλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί αυτή την αναγνώριση της πανδημίας προκειμένου να συσπειρώσει τον πληθυσμό της ενώπιον του ιού και να καταφέρει να τον ελέγξει.
Τι έχει γίνει γνωστό για την έξαρση της πανδημίας;
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων στην Πιονγιάνγκ βγήκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον. Αποκάλεσε την έξαρση την «πιο σοβαρή έκτακτη ανάγκη» του κράτους.
Δεν είναι γνωστή, ωστόσο, η έκταση του προβλήματος, ενώ τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας περιορίστηκαν σε ασαφείς περιγραφές της κατάστασης.
Δημοσιεύματα στα κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή ανέφεραν ότι ένας «πυρετός» εξαπλώνεται «εκρηκτικά» από τα τέλη Απριλίου, αφήνοντας πίσω του έξι νεκρούς, 350.000 ασθενείς και 187.800 άτομα σε καραντίνα. Όπως ανέφεραν, ένας από τους νεκρούς διαγνώστηκε με την παραλλαγή Όμικρον.
Τα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι τα αίτια του πυρετού παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ο Κιμ Σιν-γκον, καθηγητής στο Κορεατικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Σεούλ, δήλωσε στο AP ότι κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό έχουν κοροναϊό. Όπως είπε, η Βόρεια Κορέα διαθέτει περιορισμένο αριθμό τεστ κοροναϊού.
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα έχει καταγράψει 64.200 τεστ από την αρχή της πανδημίας, αριθμός εξαιρετικά χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες. Ο αριθμός των τεστ κοροναϊού της Νότιας Κορέας ανέρχεται σε 172 εκατ.
Η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Κορέα ίσως συνδέεται με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Απριλίου, όταν ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε για τα πυρηνικά του όπλα μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Πιονγιάνγκ και στρατιώτες. Η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να έφτασε στη Βόρεια Κορέα μέσω των βόρειων συνόρων της με την Κίνα, όπου τον Ιανουάριο αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική σύνδεση των δυο χωρών. Έκτοτε, τα σύνορα έχουν κλείσει.