Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βολουδάκη στο CRETA: Τον Μάιο παρουσιάζεται το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό – Πως θα «θωρακίσει» την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημιουργία μόνιμων δομών προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, επανέλαβε μέσα από την Τηλεόραση CRETA η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβη Βολουδάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή Update και την Σώτια Πεντεδήμου, η κα Βολουδάκη τόνισε πως με τα σημερινά μεταναστευτικά δεδομένα, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά και δεν προκύπτει ανάγκη δημιουργίας τέτοιων δομών στο νησί. «Γίνεται η ταυτοποίηση των μεταναστών από το Λιμενικό και μέσα σε δύο 24ωρα μεταφέρονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα και μπαίνουν στα ΚΥΤ είτε στη Μαλακάσα είτε αλλού. Άρα λοιπόν τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μόνιμη δομή στην Κρήτη. Απομακρύνονται στο χρόνο που πρέπει ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα ούτε στους δήμους του νησιού, ούτε στην μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το νησί μας δέχεται πολύ μεγάλη μεταναστευτική πίεση», σημείωσε η κα Βολουδάκη , η οποία τόνισε ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ανατολική Λιβύη, απ’ όπου ξεκινά ο μεταναστευτικός διάδρομος προς την Κρήτη, το φαινόμενο είναι αδύνατο να ελεγχθεί με διακρατική συμφωνία.

«Φρένο» στην παράνομη μετανάστευση με το νέο σχέδιο νόμου που παρουσιάζεται τον Μάιο

Ωστόσο το υπουργείο σκοπεύει με το νέο σχέδιο νόμου να βάλει «φρένο» στις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη και γενικότερα την χώρα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό οι νέες ρυθμίσεις θα κινούνται σε δύο άξονες για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας.

Πρώτος θα είναι η εφαρμογή ενός καινούριου πιο εντατικού συστήματος επιστροφών, το οποίο όμως θα πρέπει να δουλέψει και με διακρατικές συμφωνίες. «Όσοι άνθρωποι εισέρχονται στη χώρα μας παράνομα και αυτοί είναι περίπου 8 στους 10, θα πρέπει να επιστρέφονται είτε στις χώρες από τις οποίες μπήκαν στη χώρα μας είτε στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε η κα Βολουδάκη.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στις συνθήκες κράτησης όσων αιτούνται άσυλο. Σύμφωνα με την υφυπουργό, θα γίνουν πιο αυστηρές οι συνθήκες κράτησής τους. Δηλαδή, θα υπάρχουν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και θα κρατούνται μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου, έτσι ώστε να ξέρουν από την αρχή όσοι δεν το δικαιούνται, ότι δεν θα το λάβουν. «Μας θεωρούν πέρασμα, οι περισσότεροι που έρχονται, θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες. Πρέπει να ξέρουν λοιπόν ότι αυτό το πέρασμα δεν θα υπάρχει», τόνισε.

Ενίσχυση του Λιμενικού στην Κρήτη και αυστηρές ποινές στους διακινητές

Η κα Βολουδάκη σημείωσε πως θα υπάρξει ενίσχυση του Λιμενικού στην Κρήτη, με έμφαση στα νότια παράλια, ενώ με το νέο νομοσχέδιο που όπως αποκάλυψε θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Μαΐου, θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους διακινητές. «Ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές είναι πρώτον με την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε όλο τον νότο του νησιού και δεύτερον οι πολύ αυστηρές ποινές που θα αφορούν τόσο σε διακινητές αλλά και σε όλους αυτούς – είτε πρόκειται για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είτε για οποιονδήποτε άλλο – που προωθεί αυτή την παράνομη είσοδο ανθρώπων στη χώρα μας», ανέφερε και συνέχισε:

«Οι μετανάστες πληρώνουν υπέρογκα ποσά και πολλοί από αυτούς έρχονται ως οικονομικοί μετανάστες, με τα διαβατήριά τους στα χέρια. Πολλοί από αυτούς δεν καταλαβαίνουν καν που ήρθαν. Φτάνουν στη Γαύδο και νομίζουν ότι έφτασαν στην Ιταλία. Άρα λοιπόν είναι εμπορία ανθρώπινων ψυχών, είναι εκμετάλλευση».

«Η πίεση στην Κρήτη είναι μεγάλη και όσο πάει θα αυξάνεται. Χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα πλωτά, drones και σε ότι άλλο χρειάζεται», δήλωσε η κα Βολουδάκη και τόνισε πως οι παρεμβάσεις για το Λιμενικό δρομολογούνται.

«Έχουν γίνει ήδη κάποιες παρεμβάσεις, έχει αλλάξει κατηγορία για τους Λιμενικούς στο πιο δυτικό και στο πιο ανατολικό άκρο της Κρήτης σε Κατηγορία 3 και μπορούν και έρχονται Λιμενικοί αμέσως μόλις βγαίνουν από τη σχολή. Πιστεύω ότι θα γίνει και για τους άλλους νομούς και έτσι πρέπει να γίνει. Έχουμε ενίσχυση και σε πλωτά μέσα», σημείωσε.

Χρηματοδότηση στους δήμους

Σύμφωνα με την κα. Βολουδάκη οι δήμοι της Κρήτης που δέχονται πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών στο νησί και κατ΄επέκταση των εκατοντάδων μεταναστών που καλούνται να φιλοξενήσουν κάθε μήνα, έστω και για αυτό το μικρό διάστημα μέχρι την προώθησή τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, χρηματοδοτούνται από το κράτος.

«Πριν από ένα χρόνο πέρασε νομοθετική ρύθμιση η οποία λέει ότι ακόμα και για δήμους οι οποίοι δεν διαθέτουν μόνιμες δομές αλλά δέχονται μεγάλο μεταναστευτικό βάρος θα μπορούν να επιδοτούνται. Έχουν γίνει μέχρι τώρα πολλές χρηματοδοτήσεις, οι τελευταίες ήταν για τους δήμου Γαύδου, Χανίων και Αγίου Βασιλείου», δήλωσε η ίδια.

H κα. Βολουδάκη αναφέρθηκε και στο δύσκολο χαρτοφυλάκιο που κλήθηκε να αναλάβει και εξήγησε πως το υπουργείο καλείται να διαχειριστεί την παράνομη μετανάστευση και να βρει τους τρόπους για την πάταξή της, να προωθήσεις τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την νόμιμη μετανάστευση που θα δώσουν τέλος και στην έλλειψη εργατικών χεριών που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην Κρήτη, αλλά και να ενσκήψει πάνω από το ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων και των ευάλωτων ομάδων.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η διαχείριση του μεταναστευτικού αλλάζει συνολικά στην Ευρώπη, γεγονός που όπως τόνισε η κα Βολουδάκη πιστεύει ότι λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη χώρα μας.

«Είναι ένα θέμα πολιτικής που έχει αλλάξει σε πολλές αν όχι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα και παγκοσμίως, έχοντας το παράδειγμα της Αμερικής και την νέας πολιτικής που εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ. Όταν από το 2019 αρχίσουμε μια πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για το μεταναστευτικό, με τον φράχτη στον Έβρο, πολλοί εταίροι μας δεν είδαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Τώρα στον ίδιο βηματισμό με εμάς βρίσκονται σίγουρα όλες οι χώρες οι μεσογειακές αλλά και οι υπόλοιπες της ΕΕ. Επιτέλους ακούγεται και η δική μας φωνή όταν επί τόσο καιρό φωνάζουμε και λέμε ότι τα σύνορά μας είναι σύνορα ευρωπαϊκά και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και από τις υπόλοιπες χώρες σε ότι αφορά το μεταναστευτικό», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα