Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βολές του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά Χρυσοχοΐδη και Κεραμέως-«Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια»

Πρέπει να διαβάσετε

Σαφή θέση αναφορικά με τη φύλαξη των Πανεπιστημίων παίρνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο κ. Κοντάκης τόνισε πως «η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια».

Η απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ο κ. Κοντάκης αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία εκδόθηκε σήμερα το πρωί, σχετικά με την χθεσινή της συνεδρίαση και στην οποία τονίζεται πως «η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στο πρυτανικό συμβούλιο».

Μάλιστα ορίστηκε μια επιτροπή, η οποία θα αναλάβει άμεσα να ξεκινήσει συζητήσεις με την Πολιτεία για τον τρόπο υλοποίησης των αναβαθμισμένων μέτρων φύλαξης τα οποία όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση χρίζουν περαιτέρω εξειδίκευσης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως σε χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησής θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «σημαντική» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Κοντάκης πρόκειται για μια γενική ανακοίνωση, η οποία «στα πλαίσια της ευγένειας» δεν αποτυπώνει πλήρως την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των πρυτανικών αρχών της χώρας πως η αστυνομία δεν έχει θέση στους χώρους των πανεπιστημίων.

«Επ’ ουδενεί στο θέμα της χθεσινής σύσκεψης δεν ήταν ότι η πρυτανική σύνοδος επιδοκιμάζει την κατεύθυνση των μέτρων», τόνισε ο κ. Κοντάκης συμπληρώνοντας πως οι πρυτανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν τα νομικά εφόδια στο σύστημα και πλέον απαιτείται η βούληση και από την πλευρά της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα παραβατικότητας.

«Η αστυνομία δεν μπορεί να μπει στα πανεπιστήμια με τον τρόπο που φαντάζεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη»

«Δεν είμαστε απέναντι στους φοιτητές μας και είμαστε απέναντι στην σε οποιαδήποτε προσπάθεια για την επιβολή αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο», συνέχισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως δήλωσε όλοι αναγνωρίζουν πως σε συγκεκριμένους χώρους η παραβατικότητα είναι υψηλή και μάλιστα αφορά υποθέσεις που εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο, όμως τόνισε πως «αυτά τα φαινόμενα έχουν ρίζες, έχουν ανθρώπους που δημιουργούν τα επεισόδια και βρίσκονται έξω από το πανεπιστήμια. Δεν είναι τα πανεπιστήμια τα κέντρα της ανομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σημειώθηκε η πρόσφατη επίθεση στον πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη που στάθηκε αφορμή για την εκκίνηση της συζήτησης, αλλά και κάποιοι χώροι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Αναγνωρίζουμε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται συνάδελφοι που διοικούν ιδρύματα του κέντρου», ανέφερε ο κ. Κοντάκης ωστόσο σημείωσε πως οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δεν θα βρεθούν απέναντι στους φοιτητές  με σύμμαχο την αστυνομία μέσα στα ιδρύματα.

«Η νέα γενιά είναι σε πίεση. Είναι μια γενιά αμφισβήτησης που το μέλλον της είναι τελείως απροσδιόριστο, ασαφές και μια γενιά που θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε ακόμα και όταν λένε πράγματα τα οποία δεν μας αρέσουν», συμπλήρωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτη.

Παράλληλα κάλεσε όλους όσοι διατυπώνουν απόψεις επί του θέματος να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Προσωπικά είμαι αντίθετος και με τον τρόπο που η υπουργός Παιδείας εκφράζει το ζήτημα ή κάποιοι με ακραίες φωνές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις βολές του πρύτανη, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης δεν γλίτωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Εκτίμησα τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού, ο οποίος αν θέλετε ήταν και μετριοπαθής στο λόγο του. Όμως δεν μπορεί να έχουμε την αστυνομία να κόβει βόλτες μέσα στα πανεπιστήμια με τον τρόπο που φαντάζεται ο υπουργός προστασίας του πολίτη, έτσι όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με μετριοπάθεια επ’ ουδενί δεν ανεχόμαστε την παραβατικότητα και τη φίμωση κανενός», συμπλήρωσε ο κ. Κοντάκης,

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει φύλαξη στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει «από ανθρώπους που είναι του πανεπιστημίου».

«Η αστυνομία επιτελεί το έργο της πολύ καλά έξω από τα ιδρύματα και οφείλει να κάνει τη δουλειά της σε περιπτώσεις που έχουμε περιστατικά που αφορούν το κοινό ποινικό δίκαιο…Δεν θα μεταφέρουμε το πεδίο σύγκρουσης από την πόλη μέσα στο campus. Να φροντίσει η αστυνομία τα περιστατικά αυτά να τα αντιμετωπίσει εκεί που χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Κοντάκης.

Ακούστε τις δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα