Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βιώσιμη μεμβράνη αλλάζει χρώμα λίγο πριν χαλάσουν τα τρόφιμα

Πρέπει να διαβάσετε

Περισσότεροι από 59 εκατ. τόνοι αποβλήτων τροφίμων παράγονται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τη στιγμή που τουλάχιστον 42 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν φαγητό κάθε δεύτερη ημέρα. Σαν να μην ήταν αρκετά αυτά τα δεδομένα για να αποτυπώσουν τη σκληρή πραγματικότητα, έρχεται να προστεθεί και το αυξημένο ποσοστό χρήσης πλαστικών και δη μεμβράνης για φαγητά, η οποία εντείνει το φαινόμενο της πλαστικής ρύπανσης.

Μπορεί μέχρι πριν χρόνια να θεωρείτο απαραίτητο στοιχείο για την προστασία και συντήρηση των τροφίμων, ωστόσο το λεπτό αυτό περιτύλιγμα, πέραν του ότι πλέον είναι περιττό αφού έχουν εξελιχθεί οι τρόποι αποθήκευσης του φαγητού, είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί, περιέχει δυνητικά επιβλαβείς ουσίες και τα μικροπλαστικά που προκύπτουν από τη διάσπασή του μπορούν να βλάψουν το έδαφος και το θαλάσσιο οικοσύστημα όταν απελευθερωθούν.

Ανάμεσα στις «πράσινες» λύσεις του εμπορίου, όπως κομποστοποιήσιμο πλαστικό περιτύλιγμα ή προϊόντα από βιολογικό βαμβάκι και κερί μέλισσας, ξεχωρίζει ένα καινοτόμο βιοδιασπώμενο περιτύλιγμα τροφίμων από σπόρους φρούτων που όχι μόνο σέβεται το περιβάλλον, αλλά «ειδοποιεί» τον καταναλωτή όταν τα τρόφιμα αρχίζουν να αλλοιώνονται.

Επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης (NTU) δημιούργησε μεμβράνη από κουκούτσια και σπόρους – που έχουν απορριφθεί – από αβοκάντο, ντούριαν και τζάκφρουτ.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι οι ενώσεις στο εκχύλισμα από σπόρους αβοκάντο είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη της οξείδωσης και στην αναστολή της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνες, οι οποίες συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση.

Επιπλέον, τα κουκούτσια αβοκάντο περιέχουν μία φυσική χρωστική (Perseorangin), η οποία είναι ευαίσθητη στις αλλαγές του pH και επομένως μπορεί να αλλάξει απόχρωση σύμφωνα με την οξύτητα του τροφίμου. Αν για παράδειγμα ψάρι ή κρέας αρχίζει να αλλοιώνεται τότε το περιτύλιγμα από κίτρινο γίνεται σκούρο καφέ.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές ο καταναλωτής μπορεί να ενημερωθεί για την αλλοίωση των τροφίμων ακόμα και δύο ημέρες πριν το ψάρι αλλάξει χρώμα ή αρχίσει να μυρίζει δυσάρεστα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μειωθούν τα απόβλητα, αλλά και να προστατευτεί ο καταναλωτής από πιθανές δηλητηριάσεις καθώς μπορεί το τρόφιμο να φαίνεται φρέσκο αλλά να είναι ακατάλληλο προς βρώση.

Παράλληλα αξιοποιούνται οι σπόροι και τα κουκούτσια των φρούτων που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του προγράμματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου, Γουίλιαμ Τσεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι το καινοτόμο περιτύλιγμα θα συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων, αφού «αξιοποιείται η δύναμη της φύσης δηλαδή οι αντιμικροβιακές και αντιδιαβρωτικές ενώσεις στα κουκούτσια αβοκάντο».

Όπως είπε ο Τσεν, το περιτύλιγμα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς τροφίμων που αναζητούν λύσεις για τη μείωση των αποβλήτων και στοχεύουν στη βελτιστοποίηση κύκλου παραγωγής τροφίμων, όπως οι σπόροι που θα αντιμετωπίζονταν σε άλλη περίπτωση ως απορρίμματα.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα