Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βιομηχανία 4 και Κυκλική Οικονομία, στο 2020…

Πρέπει να διαβάσετε

Νίκος Βασιλάκης
Νίκος Βασιλάκης
Μηχανικός Υλικών
O Νίκος Βασιλάκης είναι MSE Msc Μηχανικός Υλικών, Πρόεδρος Επιτροπής Βιομηχανίας & Παραγωγικής Ανασυγκρότησης του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Σύμβουλος Βιομηχανικής Κυκλικής Ανάπτυξης -ESG-CΟx-RnD & Διαχείρισης Έργων, Μέλος του ΔΣ του Ο.Α.Κ ΑΕ και Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Το μέλλον της βιομηχανίας μπορεί να είναι η βιομηχανία 4.0 ή ακόμα καλύτερη βιομηχανία 4.0 και η αλληλεπίδραση της βιομηχανίας. Σκεφτείτε ότι τα απόβλητα σας μπορεί να είναι η Πρώτη ύλη μου και η επικουρική βοήθεια της ψηφιοποίησης θα μας βοηθήσει να συνδεθούμε με στόχο την κοινή αειφορία.

Ας δούμε πώς …

Η βιομηχανία 4.0 είναι το μεταποιητικό κίνημα που αναδιαμορφώνει την επιχείρηση των  προϊόντων. Ο βιομηχανικός τομέας , που καθορίζεται από την ασύγκριτη ευφυΐα και τη συνδεσιμότητα του μηχανήματος, εισάγει τα φυσικά συστήματα του κυβερνοχώρου και το IoT στη μονάδα παραγωγής του εργοστασίου. Οι σύγχρονες επιχειρησιακές μονάδες προωθούν την εξέλιξη της βιομηχανίας 4.0, προσφέροντας μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ποιότητα και βιωσιμότητα στη διαδικασία παραγωγής.

Η στροφή προς έξυπνα εργοστάσια είναι ήδη σε εξέλιξη. Παρόλο που τα ρομπότ εμφάνισαν ένα παγκόσμιο μέσο όρο 10% των εργοστασιακών καθηκόντων το 2015, μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 25% και σε ποσοστό 40% σε ορισμένους τομείς. Ορισμένες αυτοματοποιημένες προσθήκες θα απελευθερώσουν τους υπαλλήλους – στελέχη για πιο συναρπαστικές εργασίες, ενώ άλλοι θα δουλέψουν δίπλα τους για να εκτελέσουν τις εργασίες που είναι πολύ δύσκολες ή πολύ επικίνδυνες για τους ανθρώπους . Στην εποχή της βιομηχανίας 4.0, οι εταιρείες πρέπει  να σχεδιάσουν τη νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα τόσο στα πράγματα που κάνουν όσο και στις διαδικασίες για την κατασκευή τους. Αυτές οι έξι τεχνολογίες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός έξυπνου, βιώσιμου εργοστασίου του μέλλοντος.

Βελτιωμένη οπτικοποίηση και προηγμένη προσομοίωση

Παραγωγή πρόσθετων προϊόντων
Μελέτη αυτοματισμού
Μηχανική επικοινωνία
Επαυξημένη Πραγματικότητα
Νέφος Πληροφορίας & Δεδομένων
Από την άλλη σκοπιά, σύμφωνα με τις Αρχές της Κυκλικής Οικονομίας:

Η ανακατασκευή ενός προϊόντος ή μιας συσκευής ουσιαστικά σημαίνει ότι γίνεται ανακατασκευή σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αρχικού εξοπλισμού. Η κατασκευή γίνεται συνήθως αποκλειστικά από τον κατασκευαστή του αρχικού εξοπλισμού.

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να ορίσουμε την ανακατασκευή ως “την ανακατασκευή ενός προϊόντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του αρχικού κατασκευασμένου προϊόντος με τη χρήση ενός συνδυασμού επαναχρησιμοποιούμενων, επισκευασμένων και νέων εξαρτημάτων”.

Καθώς η ανακατασκευή αυτή μπορεί πραγματικά να πραγματοποιηθεί μόνο από τον κατασκευαστή του αρχικού εξοπλισμού ή τουλάχιστον στενή συνεργασία με τον αρχικό κάτοχο εμπορικού σήματος, ο οποίος επισκευάζει ή αντικαθιστά όλα τα παλιά, φθαρμένα ή παρωχημένα μέρη του συστήματος κατά την ανακατασκευή του, προτού τα επαναπωλήσει σε πελάτη.

Ένα προϊόν μπορεί ιδανικά να ανακατασκευαστεί αρκετές φορές, καθώς η ανακατασκευή μπορεί να περιλαμβάνει αναβαθμίσεις ή ακόμα και την προσθήκη νεότερων τεχνολογιών στο προϊόν. Αυτή η διαδικασία μετασχηματιστικής προστιθέμενης αξίας είναι παρόμοια με την ανακαίνιση σπιτιών όπου ένα ακίνητο δεν έχει απλώς δοθεί ένα φρέσκο παλτό χρώματος, αλλά αναδιαμορφώνεται με μια διαφορετική λειτουργική διάταξη που συνοδεύεται από νέα διακοσμητικά αξεσουάρ, με αποτέλεσμα ένα εξ ολοκλήρου “σαν καινούργιο” σπίτι. το ίδιο σπίτι αλλά τώρα με μια νέα και βελτιωμένη εμφάνιση.

Η ανακατασκευή είναι η πιο πλήρης μορφή ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης προϊόντος: μια ανακατασκευασμένη μηχανή έρχεται συνήθως με πλήρη εγγύηση από τον κατασκευαστή και πρέπει να ταιριάζει με την ίδια προσδοκία του πελάτη όπως και οι νέες μηχανές.

Μια επισκόπηση της διαδικασίας επανακατασκευής, με τις δραστηριότητες που συνθέτουν μια διαδικασία ανακατασκευής χωρισμένη σε: αποσυναρμολόγηση; επιθεώρηση; διαλογή; καθάρισμα; επανεπεξεργασία · επανασυναρμολόγηση; τον έλεγχο και την πιστοποίηση.

Η μεταποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των περιθωρίων των επιχειρήσεων, των εσόδων και της ασφάλειας του εφοδιασμού. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες επιλογής ενός ανακατασκευασμένου προϊόντος είναι το κόστος, καθώς μπορεί να κοστίσει έως και 50% λιγότερο. Η κατασκευή ενός προϊόντος σημαίνει ότι το συνολικό κόστος αντικατάστασης του προϊόντος μειώνεται, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε όρους ποσών απαιτούμενων κρίσιμων πρώτων ύλων.

Η ανακατασκευή των αντικειμένων σημαίνει ότι  χάνονται πολύ λίγες ή ακόμη και καμιά από τις πρώτες κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά επαναχρησιμοποιούνται σε ανακατασκευασμένα εξαρτήματα και συσκευές, σε αντίθεση με τις διαδικασίες “απώλειας” όπως η ανακύκλωση κλπ., Οι οποίες εξακολουθούν να μην ανακτούν το 100% όλων των κρίσιμων πρώτων υλών που υπάρχουν στις συσκευές.

Η κατασκευή εξαρτάται επίσης από μια καλά σχεδιασμένη αντίστροφη εφοδιαστική για το προϊόν. Η αντίστροφη εφοδιαστική ορίζεται ως όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία μετά το σημείο πώλησης, με απώτερο στόχο τη βελτιστοποίηση ή την αποτελεσματικότερη μετά την αγορά δραστηριότητα, εξοικονομώντας έτσι χρήματα και περιβαλλοντικούς πόρους.

Βασικά, πρέπει να αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της εταιρείας ως προς το πότε και πώς θα πάρουν τα προϊόντα τους πίσω από τους πελάτες για να μπορέσουν να αναλάβουν την ανακατασκευή. Παρά το γεγονός ότι η ανακατασκευή πραγματοποιείται στο τέλος του αρχικού κύκλου ζωής των προϊόντων, το αν το προϊόν είναι κατάλληλο για ανακατασκευή ή όχι εξαρτάται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την αρχική φάση σχεδιασμού.

Η σχεδίαση ανακατασκευής διευκολύνει τις βέλτιστες σχεδιαστικές αποφάσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής αποδοτικότητας της ανακατασκευής .  Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, τα ανακατασκευασμένα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν σε χαμηλότερες τιμές με φθηνότερους ή χαμηλότερης ποιότητας ανταγωνιστές, χωρίς να μειώσουν την ποιότητα λόγω της εξοικονόμησης πόρων. επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Ενώ η εξοικονόμηση πόρων διαφέρει ανά τεμάχιο και υλικό, είναι συχνά μεταξύ 80% και 95% για την πρώτη επέκταση της ζωής, σε σύγκριση με ένα νέο προϊόν. Κάθε στοιχείο περνάει από τον δικό του αριθμό κύκλων ζωής, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 9 .

Για το λόγο αυτό, η ανακατασκευή είναι μια τυποποιημένη βιομηχανική διαδικασία με την οποία, συνήθως, πολύ δαπανηρός εξοπλισμός επιστρέφεται στην ίδια  κατάσταση ως καινούργια ή καλύτερα στην κατάσταση και στις επιδόσεις. Η διαδικασία αποδίδει πλήρως εγγυημένα προϊόντα και είναι σύμφωνη με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, των προτύπων ποιότητας και δοκιμών για τον εν λόγω εξοπλισμό.

Η ανακατασκευή είναι η πιο πλήρης μορφή ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων.

Αν μπορούσαμε να επανασυνδέσουμε και να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας για κρίσιμες πρώτες ύλες μέσω της βιομηχανίας 4.0 και του ‘νέφους πληροφοριών & Δεδομένων’ θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε στους μετασχηματισμούς του μέλλοντος της βιομηχανίας.

Άλλα Πρόσφατα