Για την συμβολή της στην πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την καταξίωσή της στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό ανδροκρατούμενο χώρο της ενέργειας στη Ελλάδα, τιμήθηκε το 2007, με το βραβείο «European Solarprize», από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Eurosolar στο Βερολίνο. Το Ιανουάριο του 2023, ακολούθησε διεθνής διάκριση της, στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας για το κλίμα «COP28 Sustainable Week στο Abu Dhabi, όπου και βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο «Special Life-time Achievement Award 2023». Η Βικτώρια ασχολείται ενεργά με τα «κοινά». Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) και μέλος του 9μελούς διοικητικού συμβουλίου από το 2001 έως σήμερα καθώς επίσης και ενεργό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Συμβάλει ενεργά στη προώθηση των καθαρών πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Φέτος, εξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, το οποίο υπηρετεί ως μέλος, από το 1998.
Για τη Βικτώρια οι διακρίσεις άρχισαν από τα φοιτητικά της χρόνια. Ήταν Αύγουστος του 1991, όταν ως φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο στη Γερμανία, απέ- σπασε το βραβείο από τουςκαταξιωμένους μάνατζερς της κριτικής επιτροπής, στα πλαίσια του διαγωνισμού που είχε διορ- γανωθεί από τον σύνδεσμο Γερμανών βιομηχάνων (BDI) για φοιτητές και φοιτή- τριες, με θέμα τη κατασκευή Εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέλλον της διαφαίνονταν λαμπρό. Το ρομα- ντικό αυτό κορίτσι έκανε πράξη, όσα είχε πριν 30 χρόνια, οραματιστεί. Αξιοποίησε και μετουσίωσε σε τεχνικά απτές λύσεις με εμπορική εφαρμογή, τις επιστημονικέςτης διαπιστώσεις και καινοτομίες. Τριάντα χρόνια μετά, βρίσκεται στην κορυφή ως η μόνη αυτοδημιούργητη γυναίκα στο χώρο της πράσινης ενέργειας. O όμιλος εταιρειών WRE συγκαταλέγεται στιςπρώτεςεταιρεί- ες που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα το 1997, με αντικείμενο την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και- νοτόμος, υγιής και αμιγώς ιδιωτική επιχείρηση, η μοναδική στην Ελλάδα, με μέτοχο και ιδρυτή μια αυτοδημιούργητη γυναί- κα, αντιστέκεται με επιτυχία στην κρίση και σε πρακτικέςαθέμιτου ανταγωνισμού. Επί σειρά 25 χρόνων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, λειτουργώντας ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης με συνεχή ανοδική πορεία, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στο Volta, που παρέθεσε η κα Αλεξανδράτου:
Έχεις πετύχει να καινοτομήσεις και να επιτύχεις σε μια αγορά άκρως ανδρο- κρατούμενη και άκρως ανταγωνιστική. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποεκπροσωπείται. Όλη η οικονομία στην Ελλάδα, είναι ανδροκρατούμενη και οι γυναίκες δυσκολεύονται πολύ, να τύχουν ισότιμης μετα- χείρισης στο επιχειρείν και να έχουν εξ’ ίσου τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Γι΄ αυτό βλέπουμε και ελάχιστες αυτοδημιούργητες γυναίκες, πολύ λίγες σε θέσεις ευθύνης και ε- πιρροής εκτός και αν είναι κληρονόμοι. Επειδή οι γυναίκες έχουν αντιληφθεί τις σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες που κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία αναζητούν τη θέση κύρους και αναγνώρισης, με πολύ μεγάλη ε- πιτυχία, στα δικαστικά έδρανα. Όσον αφορά τη δική μου πορεία ήταν προφανώς ένας συνδυασμός τύχης και κεφαλλονίτικης κούρλιας*. (*τρέλας, έμπνευσης, θάρρους).
Γιατί επέλεξες τον χώρο της ενέργειας;
Ο χώρος της ενέργειας είναι κλάδος κομβικής ζωτικής σημασίας και καθοριστικός παράγων ανάπτυξης της βιομηχανίας και οικο- νομικής ευμάρειας μιας χώρας. Η αντιμετώπιση της καλπάζουσας κλιματικής κρίσης, καθιστά αναγκαία τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας βασιζόμενη σε μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν βλάπτουν το περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση της αν- θρωπότητας. Ως νέος άνθρωπος αισθανό- μουν χρέος μου αλλά και έντονη επιθυμία να συμβάλλω με τη δουλειά μου και την ύπαρξη μου στο να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος.
Κατάγεσαι από την Κεφαλονιά. Θα ζούσες εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σου;
Η Κεφαλονιά είναι η γενέτειρα των προγόνων μου και των γονιών μου και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA μου και της ύπαρξής μου. Θα τολμούσα να πω ότι θα μου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μην ζήσω και εκεί. Αν η Κεφαλονιά δεν μου τύχαινε, θα έπρεπε να την επινοήσω. Η Κεφαλονιά δεν είναι απλά ένα νησί, είναι μια mini ήπειρος. Ενώ στη Βόρειο Ευρώπη πρέπει να διασχίσει κάνειςεκατοντά- δες χιλιόμετρα για να δουν τα μάτια του ένα άλλο τοπίο, στην Κεφαλονιά στρίβεις τον δρόμο και βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο. Από τα άγρια άλογα του Αίνου και τα μοναδικά έλατα, την Κεφαλληνιακή Ελάτη, και το απίστευτο ο- ρεινό τοπίο που θυμίζει ελβετικό θέρετρο, διανύοντας μόλις λίγα χιλιόμετρα ξεπηδούν εξω- τικές παραλίες, σε σπήλαια μαγευτικά, αρχαι- ολογικοί χώροι πουσε ταξιδεύουνσε μια άλλη εποχή, που θέλειςμέρεςνα επισκεφθείςκαι να κατανοήσεις.
Τι αγαπάς περισσότερο στο νησί;
Η Κεφαλονιά είναι ένας ιδιαίτερος τόπος μυ- στηρίου, άρρηκτα συνδεδεμένος με τα σπλά- χνα της μητέρας γης και τις ουράνιες συμπαντικές δυνάμεις, με ιδιαίτερους ανθρώπους που μπορεί κανείς να τους μισήσει ή να τους αγαπήσει, σίγουρα όμως δύσκολα θα βρεις κάποιον που θα σου πει ότι οι Κεφαλλονίτες είναι βαρετοί ή τον αφήνουν αδιάφορο. Όχι μόνο αγαπώ τον τόπο μου, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στο να επηρεάζω φίλους και γνωστούς απ’ όλο τον κόσμο και να τους μπολιάζω με τον ιό της αγάπης για την Κεφαλονιά. Φίλοι μου Ελβετοί, Αυστριακοί και Άγγλοι οι οποίοι μέσα από μένα γνώρισαν και αγάπησαν την Κεφαλονιά, όχι μόνο την επισκέπτονται σε τακτικά, αλλά έχουν αγοράσει και χτίσει σπίτια στο νησί, και την ενισχύουν οικονομικά, κάνοντας δωρεές για κοινωφε- λείς σκοπούς. Πριν μόλις λίγα χρόνια ένας από τους φίλους μου, ο οποίος δεν γεννήθηκε Κεφαλλονίτης αλλά έγινε, αγάπησε τόσο πολύ την Κεφαλονιά, που έκανε μια σημαντική δωρεά, την καινούρια εικόνα της Παναγιάς της Φιδούσας στο Μαρκόπουλο και επισκέπτεται τακτικά το νησί, έχοντας μάλιστα και τον πνευματικό του εκεί.
Συμβουλή στο παιδί σου;
Τα λόγια και οι συμβουλές δεν μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Αυτό που έχει σημασία είναι το παράδειγμα που δίνουμε. Τα παιδιά μας δεν γίνονται αυτό που εμείς τους λέμε αλλά αυτό που εμείς είμαστε. Το παράδειγμα, ως θετικό αλλά και ως αρνητικό πρότυπο καταγράφεται κι αυτό είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα που εντέλει περνάμε στα παιδιά μας.