Ένα δικαστήριο του Βιετνάμ καταδίκασε την Παρασκευή τον διακεκριμένο πρώην δικηγόρο Tran Dinh Trien, σε τρία χρόνια φυλάκιση για αναρτήσεις του στο Facebook, μια απόφαση που καταδικάστηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα ως μια νέα επίθεση στην ελευθερία του λόγου. Ο Trien, πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ανόι, είναι ο τελευταίος από μια σειρά δικηγόρων που στοχοποιήθηκαν για τη δραστηριότητα τους στα social media.
Ακτιβιστές λένε ότι η βιετναμέζικη Κυβέρνηση έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και χρησιμοποιεί το νόμο για να φιμώσει όσους επικρίνουν την κυβέρνηση.
Το δικαστήριο στο Χανόι καταδίκασε τον 65χρονο Trien για κατηγορίες “κατάχρησης δημοκρατικών ελευθεριών για να βλάψει τα συμφέροντα του κράτους” και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκιση.
Το δικαστήριο δήλωσε ότι είχε γράψει αναρτήσεις στη προσωπική του σελίδα στο Facebook που περιείχαν «μη επιβεβαιωμένο περιεχόμενο» το οποίο «έπληττε τη φήμη των δικαστηρίων και του αρχιδικαστή του ανώτατου δικαστηρίου προσωπικά».
Ο Trien, επικεφαλής του νομικού γραφείου Vi Dan, στο Ανόι, συνελήφθη τον Ιούνιο. Η άδειά του για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος είχε ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα. Έχει υπερασπιστεί ακτιβιστές και έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε ευαίσθητα θέματα όπως οι κατασχέσεις γης.
Οι τρεις αναρτήσεις στο Facebook για τις οποίες κατηγορήθηκε, αναρτήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του περασμένου έτους.
Σε αυτές, επέκρινε τον αρχιδικαστή του ανώτατου δικαστηρίου, λέγοντας ότι εμπόδιζε μέλη της οικογένειας των κατηγορουμένων να παραστούν στις δίκες, καθώς και δημοσιογράφους και δικηγόρους να καταγράφουν βίντεο κατά τη διάρκεια δημόσιων δικών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Η Elaine Pearson, διευθύντρια για την Ασία του HRW, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να πιέσουν το Βιετνάμ να απελευθερώσει τον Trien. «Είναι φρικτό το ότι ο δικηγόρος Tran Dinh Trien καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης για τις απόψεις του στο διαδικτυο – κάτι που δεν θα έπρεπε καν να θεωρείται έγκλημα», είπε στο AFP.
Περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου
Το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Βιετνάμ (VNA) ανέφερε ότι ο Trien και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ασκούσε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης μέσω των αναρτήσεών του, οι οποίες δεν παραβίαζαν το νόμο.
Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι, παρόλο που η ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται από το βιετναμέζικο σύνταγμα, οι άνθρωποι δεν πρέπει να «εκμεταλλεύονται» αυτό το δικαίωμα για να βλάψουν τα συμφέροντα του κράτους, ανέφερε το VNA.
“Η δίκη έκρινε ότι οι ενέργειες του Tran Dinh Trien ήταν πολύ σοβαρές, επηρεάζοντας αρνητικά την ασφάλεια, την τάξη και την κοινωνική προστασία”, ανέφερε η VNA.
Παρόλο που το Βιετνάμ θεωρητικά επιτρέπει την ελευθερία του λόγου, στην πράξη αυτή περιορίζεται αυστηρά, και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατατάσσουν τη χώρα στην 74η θέση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου, περιγράφοντάς την ως έναν από τους χειρότερους δεσμοφύλακες δημοσιογράφων στο κόσμο.
Το Άρθρο 331 του Ποινικού Κώδικα – το άρθρο στο οποίο βασίστηκε η κατηγορία κατά του Trien – χρησιμοποιήθηκε για την καταδίκη και την επιβολή ποινών τουλάχιστον 24 ατόμων μόνο το 2024, σύμφωνα με το HRW.
Ο Ben Swanton, συνδιευθυντής του The 88 Project, το οποίο υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου στο Βιετνάμ, είπε στο AFP ότι η ποινή ήταν «ένα ακόμη παράδειγμα του νέου κύματος καταστολής στο Ανόι».
Πριν από την απόφαση της δίκης, η οποία διήρκεσε μιάμιση μέρα υπό αυστηρή ασφάλεια, το The 88 Project κατηγόρησε τις κατηγορίες εναντίον του Trien ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Τον περασμένο μήνα τέθηκαν σε ισχύ νέοι νόμοι στο Βιετνάμ που απαιτούν από το Facebook και το TikTok να επαληθεύουν τις ταυτότητες των χρηστών και να στέλνουν δεδομένα στις αρχές.
Βάσει του «Διατάγματος 147», όλοι οι τεχνολογικοί γίγαντες που δραστηριοποιούνται στο Βιετνάμ πρέπει να επαληθεύουν τους λογαριασμούς των χρηστών μέσω αριθμών τηλεφώνου ή βιετναμέζικων αριθμών ταυτότητας και να αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες μαζί με το πλήρες όνομα και την ημερομηνία γέννησής τους.