Η υποδηλωμένη εργασία μπαίνει στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας καθώς προσπαθεί να ξεσκεπάσει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πρακτικές.
Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη πλέον Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας στο πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει προχωρήσεις σε 15.779 ελέγχους και έχει επιβάλει 3.122 κυρώσεις με το συνολικό ποσό των επιβληθέντων προστίμων να αγγίζει τα 7.960.654 ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το 36,5% των παραβάσεων αφορά τη μη ανάρτηση του πίνακα προσωπικού. Στις 2.327 παραβάσεις που εντοπίστηκαν, 849 υποθέσεις αφορούσαν τη μη ανάρτηση του πίνακα προσωπικού, δηλαδή τη μη τήρηση της υποχρέωσης της επιχείρησης να συντάσσει ή και να αναρτά σε εμφανές σημείο τους πίνακες προσωπικού. Μόνο τον Μάρτιο εντοπίστηκαν 300 τέτοιες περιπτώσεις.
Αλλες 164 παραβάσεις υπήρξαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 για αδήλωτη εργασία με το συνολικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί να είναι 1.753.500 ευρώ.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, η Ανεξάρτητη Αρχή θα προχωρήσει το 2023 σε 66.000 ελέγχους. Η Επιθεώρηση Εργασίας χρησιμοποιεί και τεχνολογικά μέσα για τους ελέγχους, με τους επιθεωρητές να έχουν πρόσβαση σε 500 τάμπλετ διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».
Έτσι δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων), ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αλλά και με τη μέθοδο risk analysis που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και τους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βάσει του προγραμματισμού, οι έλεγχοι αφορούν τόσο τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες απασχόλησης (39.400 έλεγχοι) όσο και την ασφάλεια στην εργασία (26.600 έλεγχοι), με τον στόχο να μπορεί να αναθεωρηθεί με βάση τα αποτελέσματα των επόμενων μηνών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας. Μέρος των κύριων αρμοδιοτήτων της είναι ο έλεγχος για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα χρονικά όρια εργασίας, την αμοιβή ή άλλες παροχές, την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, τους ειδικούς όρους και συνθήκες εργασίας των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (όπως ανήλικοι, νέοι, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, άτομα με αναπηρία), καθώς και ειδικών κατηγοριών εργαζομένων.
Επιπλέον ελέγχει τους όρους κάθε είδους συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας της σχετικής με την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη απασχόληση. Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.