«Βέλη» κατά του Υπουργείου Εργασίας για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά

Πρέπει να διαβάσετε

Βέλη κατά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ότι δεν διενεργεί τα δέοντα, εξαπέλυσε η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων, της πολύκροτης υπόθεσης του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά που έχει σοκάρει το πανελλήνιο ενώ επίσης, τοποθετήθηκε και για τις δηλώσεις της υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, περί αυστηροποίησης των ελέγχων και αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας, των δομών προστασίας ηλικιωμένων. 

«Σε δηλώσεις της, η κα. Μιχαηλίδου, είπε ότι η υπόθεση της γνωστής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τους ταρακούνησε πολύ και δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί, διότι η φαντασία των ανθρώπων είναι διαρκώς αυξανόμενη. Η δική μου άποψη είναι ότι πιθανότατα αυτό που συνέβη, θα ξανασυμβεί, μεταξύ άλλων γιατί το υπουργείο, δεν κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει. Η κα. Μιχαηλίδου μίλησε για αυστηροποίηση των ελέγχων, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και γενικότερα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδάκη, οικογένειες παθόντων έχουν καταθέσει αίτηση προς το Υπουργείο, για σφράγιση του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας, μετά και τις καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας ενώ επίσης ζητούν η πλευρά του Υπουργείου, να δηλώσει υποστήριξη κατηγορίας στη δίκη της 18ης Νοεμβρίου, κατά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, καθώς φέρονται ότι τέλεσαν παράβαση καθήκοντος.

«Η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι η Περιφέρεια Κρήτης, όμως με βάση νομοθέτημα του 1995, το Υπουργείο Εργασίας, είναι αρμόδιο, για να σφραγίζει μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όταν συντρέχουν λόγοι. Έχει υποβληθεί εδώ και 1,5 μήνα αίτηση αρκετών παθόντων από τη συγκεκριμένη δομή, με την οποία ζητούν να διαταχθεί η σφράγιση για συγκεκριμένους λόγους που προβλέπει η νομοθεσία και αποδεικνύονται παραχρήμα» τόνισε η κα. Παπαδάκη για να προσθέσει:

«Στην αίτηση αυτή, δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση 1,5 μήνα μετά. Επίσης, στην ίδια αίτηση έχουμε ζητήσει από το υπουργείο, να δηλώσει υποστήριξη κατηγορίας κατά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που φέρονται να τέλεσαν παράβαση καθήκοντος, στη δίκη της 18ης Νοεμβρίου».

Η κα. Παπαδάκη δεν παρέλειψε να σταθεί στην δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου, για τη δυνατότητα από πλευράς Υπουργείου και πάνω από την εποπτεία των Δήμων και της Περιφέρειας, ως έσχατο μέσο, να αλλάζει προσωρινά τη Διοίκηση ενός φορέα, αν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει η σωστή διαχείριση.

«Η κα. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι χάριν αυτής της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε Μ.Φ.Η. εργαζόμενος κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Πήγε κανείς να ελέγξει αν αυτή τη στιγμή εργάζονται στη συγκεκριμένη μονάδα, υπάλληλοι κατά των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για αδικήματα σχετικά με τη μεταχείριση των ηλικιωμένων. Η κα. Μιχαηλίδου, ανέφερε επίσης, ότι χάριν αυτής της αυστηροποίησης της νομοθεσίας υπάρχει η δυνατότητα, το υπουργείο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παρεμβαίνει και να αλλάζει προσωρινά τη Διοίκηση Μ.Φ.Η. Δεν αποτελεί εξαιρετική περίπτωση η συγκεκριμένη δομή, με αφορμή την οποία μας είπε ότι έγινε αυστηροποίηση της νομοθεσίας;» τονίζει η κα. Παπαδάκη.

Κλείνοντας, η κα. Παπαδάκη αναρωτιέται «γιατί μέχρι σήμερα, η ίδια Διοίκηση, μέσα από τη φυλακή, εξακολουθεί να διευθύνει την ίδια μονάδα, δυνάμει πληρεξουσίου, που έχει κάνει σε τρίτο και το υπουργείο εξακολουθεί να μην παρεμβαίνει; Αν λοιπόν παρόμοια φαινόμενα με την Μ.Φ.Η. των Χανίων, λάβουν χώρα στο μέλλον, δεν θα συμβεί γιατί η φαντασία των ανθρώπων είναι διαρκώς αυξανόμενη αλλά διότι το υπουργείο δεν διενεργεί τα δέοντα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα