Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βελγικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες με… απόσταση

Πρέπει να διαβάσετε

Tην επίσημη χθεσινή επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα προβάλλει ρεπορτάζ της La Libre με την υπογραφή της Angelique Kourounis και τίτλο «Ο Πρωθυπουργός θέλει να σώσει ό,τι μπορεί από την καλοκαιρινή περίοδο με στόχο να περιορίσει την οικονομική κρίση». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη Σαντορίνη απευθύνοντας έκκληση στους ξένους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη χώρα. Επεσήμανε ότι οι περισσότεροι περιορισμοί στις πτήσεις θα αρθούν σύντομα. Και τόνισε: «Ελάτε στην Ελλάδα».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφές, παρατηρεί η συντάκτρια. «Ο Πρωθυπουργός εργάζεται σκληρά. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το πρώτο τρίτο της τουριστικής περιόδου τινάχθηκε στον αέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε έναν πραγματικό αγώνα ενάντια στον χρόνο για να περισώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, δηλαδή τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και ίσως τον Σεπτέμβριο, εάν ο καιρός είναι καλός. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο περιορισμός της προβλεπόμενης ύφεσης στο 8%. Πέρα από την αυτοπεποίθηση που εκπέμπει, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο». «Δε θα επιτρέψουμε η δημόσια υγεία να τεθεί σε κίνδυνο λόγω ανεύθυνων συμπεριφορών», προειδοποίησε.

Η συντάκτρια διερωτάται, ωστόσο, πώς θα διασφαλιστεί η απόσταση 1,5 και 2 μέτρων ανά άτομο, όταν στα στενά της Σαντορίνης υπό κανονικές συνθήκες δεν πέφτει καρφίτσα; Ιδιοκτήτης μπαρ του νησιού λέει ότι τα σοκάκια είναι στενά, με πλάτος λιγότερο των τριών μέτρων. «Πώς να πεις στους τουρίστες να τηρήσουν αποστάσεις 2 μέτρων;» Ένας ντόπιος ιδιοκτήτης εστιατορίου παραδέχεται ότι αυτό είναι πρόβλημα, το οποίο συζητήθηκε μεταξύ των καταστηματαρχών και των ιδιοκτητών. «Εναπόκειται στον καθένα να αισθάνεται ή όχι ανήσυχος, αλλά το σίγουρο είναι ότι εμείς δε θα διώξουμε πελάτες από τα μαγαζιά μας». Και συμπληρώνει: «Θα κάνουμε τον σταυρό μας το πρωί, πριν πάμε στη δουλειά». Σαν καλός Έλληνας, αφήνει το θέμα στις βουλές του Θεού.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μετά τη χαλάρωση των μέτρων, τα κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφουν αύξηση στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη: 3.112 κρούσματα και 190 νεκροί. Ορισμένα χωριά στη Θράκη τέθηκαν ξανά σε καραντίνα. Δεν είναι τυχαίο, σχολιάζει η συντάκτρια, που η άφιξη των τουριστών αποτελεί ταυτόχρονα επιθυμία, αλλά και αιτία φόβου. Ήδη από χτες τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υποδέχονται τουρίστες από 29 χώρες, οι οποίοι θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι Βέλγοι θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουν την 1η Ιουλίου για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, καθώς η χώρα τους θεωρείται υψηλού κινδύνου. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση υγείας», δηλώνει στέλεχος του Υπουργείου Υγείας. Και εξηγεί: «Ο χρόνος που κερδίσαμε λόγω καλής διαχείρισης της κρίσης μάς έδωσε προβάδισμα απέναντι στον ιό και μας επέτρεψε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες με ένα υπολογισμένο ρίσκο. Δεν έχουμε επιλογή. Η οικονομία πρέπει να επανεκκινήσει».

Στο ευρύτερο θεματικό πλαίσιο, ρεπορτάζ της L’Echo με την υπογραφή του Vincent Georis και τίτλο «Ανοίγουν τα σύνορα στην Ευρώπη, οκτώ χώρες παραμένουν κλειστές για τους Βέλγους», αναφέρεται στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου, Philippe Goffin, με τους πρέσβεις των «27» και των χωρών της Ζώνης Schengen στο Βέλγιο, από τους οποίους ζήτησε να ενημερωθεί, εάν οι Βέλγοι μπορούν από 15 Ιουνίου να επισκεφτούν τις χώρες τους. Επισημαίνεται ότι το Βέλγιο μπορεί μεν να άνοιξε τις πύλες τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ζώνης Schengen από χτες, αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο.

Οι απαντήσεις των πρέσβεων προκαλούν περισυλλογή, παρατηρεί ο συντάκτης. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών ανοίγουν τα σύνορά τους χωρίς περιορισμούς στους κατοίκους του Βελγίου. Οκτώ χώρες παραμένουν κλειστές στους Βέλγους, όπως και στους περισσότερους Ευρωπαίους: Δανία, Τσεχία, Λιθουανία, Εσθονία, Μάλτα, Ισπανία, Νορβηγία και Κύπρος). Σε έντεκα χώρες ισχύουν όροι άμα τη αφίξει (καραντίνα ή τεστ): ΗΒ, Ιρλανδία, Κροατία, Ρουμανία, Λετονία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Φινλανδία). Στις υπόλοιπες 12 οι Βέλγοι έχουν απεριόριστη πρόσβαση.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα