Στη μαζική παραγωγή αντισηπτικού διαλύματος για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας προχωρούν ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες που εκδήλωσαν τη σχετική πρωτοβουλία. Σε αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση αποδέσμευσε μεγάλες ποσότητες κατασχεμένου οινοπνεύματος για να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη.
Η ανεπάρκεια στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης είναι ο ένας λόγος για τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται. Ο άλλος είναι βέβαια η κατακόρυφα αυξημένη ζήτηση αλλά και η υπερβολική αποθεματοποίηση από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα που ανησυχούν για την επέλαση της επιδημίας.
Οι ποσότητες που αποδεσμεύει η ΑΑΔΕ προέρχονται ως επί το πλείστον από κατασχέσεις από κυκλώματα παράνομης διάθεσης αλκοολούχων προϊόντων και ποτών ή από λαθρεμπόρους που φέρνουν παράνομα καθαρή αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από άλλα κράτη και στη συνέχεια τη διοχετεύουν σε επιτήδειους που φτιάχνουν παραποιημένα και νοθευμένα ποτά.
Μόνον τον Νοέμβριο κατασχέθηκαν περί τους 15 τόνους οινοπνεύματος (96 βαθμών). Συνολικά, η ΑΑΔΕ θα διαθέσει σε επτά ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αλλά και στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (441 Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού Υλικού) συνολικά 122,6 τόνους οινοπνεύματος.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία σύμφωνα με τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές είναι οι ELPEN, Pharmathen, IASIS Pharmaceuticals Hellas, Lavipharm, Help Pharmaceuticals, Unipharma και Rafarm. Στη διαδικασία της παραγωγής και δωρεάν διάθεσης στο Δημόσιο των αντισηπτικών ενδέχεται να εμπλακεί και η «Παπουτσάνης» η οποία, πέραν της δυνατότητας παραγωγής και εμφιάλωσης, διαθέτει ή/και παράγει συσκευασίες με τη γνωστή αντλία οι οποίες επίσης είναι σε έλλειψη στην αγορά, αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες.
Εκτίναξη ζήτησης
Με δεδομένες τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε αντισηπτικά στην αγορά αλλά και στους προμηθευτές, η κίνηση αναμένεται να ανακουφίσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα τη ζήτηση. Η ζήτηση μέχρις στιγμής τον Μάρτιο εκτιμάται ότι είναι αυξημένη κατά 1.500% πάνω σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με μαρτυρίες των συμμετεχόντων στην αγορά. Υπολογίζεται πως με αυτές τις ποσότητες που αποδεσμεύονται (122,6 τόνοι) μπορούν να παραχθούν περί τους 175 τόνους αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε οινόπνευμα ή 350.000 συσκευασίες του μισού λίτρου. Πιθανότατα, θα εμφιαλωθούν σε μεγαλύτερες συσκευασίες από τις οποίες τα νοσοκομεία και οι άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου που θα παραλάβουν τα αντισηπτικά, θα αναπληρώνουν τα δοχεία που διαθέτουν.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην «Καθημερινή» εξηγεί πως «με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, και στο πλαίσιο της κοινωνικής μας υπευθυνότητας ως ΑΑΔΕ, πήραμε την πρωτοβουλία, και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προχωρήσαμε στην αποδέσμευση των ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης που βρίσκονταν στα τελωνεία όλης της χώρας, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αντισηπτικού υγρού από τον στρατό και τις φαρμακοβιομηχανίες της χώρας».
«Σε κρίσιμες και πρωτόγνωρες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, έχουμε καθήκον να δίνουμε το παράδειγμα και να συνεχίζουμε να ενεργούμε με κάθε δυνατό τρόπο, πιστοί στις αξίες μας, προς όφελος των συμπολιτών μας και της κοινωνίας», συμπληρώνει. Στον συντονισμό της πρωτοβουλίας συμμετέχει και το υπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση.
Μεγάλες ελλείψεις
Η πρωτοβουλία έρχεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ελλείψεις σε πρώτη ύλη, η οποία σε μεγάλο βαθμό εισάγεται από το εξωτερικό. Ομως, με δεδομένα τα αντίστοιχα προβλήματα διεθνώς, οι ξένοι προμηθευτές διοχετεύουν τα απόθεμά τους στις δικές τους εγχώριες αγορές. Αυτό ισχύει τόσο για το οινόπνευμα όσο και τους πηκτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται αλλά και τις συσκευασίες με ή χωρίς αντλίες.
Πηγή: kathimerini.gr