Η τελευταία (16/5) απορριπτική απόφαση του Δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν 100 πρώην συμβασιούχοι του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους, οδηγεί στην εκκίνηση των διαδικασιών για την εφαρμογή του plan b του Δήμου, προκειμένου η υπηρεσία της καθαριότητας να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει επαρκώς.
Ήδη η αποχώρηση των 180 συμβασιούχων είναι εμφανής, με τους κάδους σε αρκετές περιοχές να μετατρέπονται σε λόφους από απορρίμματα, λόγω της αποκομιδής τους με αργότερους ρυθμούς σε σχέση με πριν. «Σαφώς όταν μένεις με το ένα τρίτο των εργαζομένων, παρουσιάζονται προβλήματα. Έχουμε έτοιμες εισηγήσεις για να προσλάβουμε για τις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει, με δίμηνες συμβάσεις κι αμέσως μετά θα προκηρύξουμε θέσεις οκταμήνων με διαδικασία ΑΣΕΠ. Αυτό είναι το plan b, το οποίο βέβαια χρειάζεται χρόνο, την ώρα που λειτουργούμε μόνο με 120 άτομα μόνιμους υπαλλήλους» σημείωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς.
Παράλληλα τόνισε πως μετά τις εκλογές θα πρέπει να γίνει εκ νέου συζήτηση για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης. «Όταν η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού γίνει πραγματική αυτοδιοίκηση, τέτοιου είδους φαινόμενα δε θα συμβαίνουν. Όταν ο κάθε Δήμος θα μπορεί με βάση τα οικονομικά και τις ανάγκες του να προσλαμβάνει, με διαδικασίες πάντα αξιοκρατικές, το προσωπικό, που ξέρει πολύ καλύτερα από τον Υπουργό Εσωτερικών τι χρειάζεται, τότε θα μιλάμε για αυτοδιοίκηση και δεν θα έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Και θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι λυπάμαι που η αυτοδιοίκηση απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τη συζήτηση, το δημόσιο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.»
Μολυσματικά απόβλητα σε κάδους απορριμμάτων
«Κερασάκι στην τούρτα» είναι τα μολυσματικά απόβλητα υγειονομικών μονάδων. Μολονότι είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν τα παραγόμενα από τη δραστηριότητά τους επικίνδυνα απόβλητα σε εταιρείες συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά τα οποία εντοπίστηκαν επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων σε κάδους απορριμμάτων του Δήμου Ηρακλείου.
«Υπάρχουν ιατρεία, οδοντιατρεία κι άλλα εργαστήρια τα οποία έχουν προσαρμοστεί πλήρως με τη νομοθεσία κι ουσιαστικά έχουν ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την αποκομιδή αυτών των μολυσματικών αποβλήτων, υπάρχουν όμως και κάποιοι οι οποίοι είναι για μένα ασυνείδητοι και δρουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Έχουμε επιβάλει βαριά πρόστιμα στο παρελθόν για τέτοιου είδους απόβλητα. Τώρα, λόγω της απομάκρυνσης του προσωπικού, υπάρχουν πολλά σκουπίδια που μένουν σε κάποια σημεία πέραν της μίας ημέρας κι εκεί οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται» υπογράμμισε ο κ. Βαρδαβάς και προειδοποίησε για επιβολή προστίμων. «Είναι επικίνδυνο ευρύτερα για τους πολίτες, αλλά και για τους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου. Θα πρέπει όλοι, όχι απλά να συνεργαστούν, αλλά να ακολουθήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει νομοθεσίας.»