Βρίσκεται στη Γη από την εποχή των δεινοσαύρων, θεωρείται «ζωντανό απολίθωμα», έχει επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια, αλλά κινδυνεύει να εξαφανιστεί εξαιτίας του ανθρώπου.
Ο βάτραχος γίγαντας Calyptocephallela gayi που ζει στη Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βάτραχος στον κόσμο, μετά τον βάτραχο γολιάθ (Conraua goliath), και μπορεί να φτάσει σε μέγεθος τα 30 εκατοστά και σε βάρος το ένα κιλό ή και περισσότερο.
Οι βάτραχοι του είδους φέρουν κίτρινο, καφέ και πράσινο χρώμα, με τα πιο ηλικιωμένα άτομα να είναι γκρίζοι ή με γκρίζες κηλίδες. Σε αιχμαλωσία, μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία 2 ετών και ένα θηλυκό είναι σε θέση να αναπαραχθεί μέχρι 24 ετών. Όταν συναντηθούν με άλλα άτομα του είδους που διεκδικούν το ίδιο ταίρι διογκώνουν το σώμα τους, ανοίγουν το μεγάλο στόμα τους και συχνά πηδούν προς τον αντίπαλο.
Το αμφίβιο έχει υποστεί ελάχιστες γενετικές μεταβολές, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλέον κινδυνεύει εξαιτίας της υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων του, της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και των χωροκατακτητικών ειδών.
«Είναι θλιβερό όταν σκεφτόμαστε ότι ένα είδος που έχει την ίδια ηλικία με τους δεινόσαυρους, το οποίο κατάφερε να αντέξει μια μαζική εξαφάνιση, απειλείται τώρα σοβαρά από τον άνθρωπο», δήλωσε η Μελίσα Καντσίνο, κτηνίατρος και ιδρύτρια του Proyecto Anfibia, μία ομάδα που ερευνά και εκπαιδεύει για τα αμφίβια της Χιλής.
Ο βάτραχος εντοπίζεται σε περιοχές από τη βόρεια ως τη νότια Χιλή, αλλά ο πληθυσμός του εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% από το 1990 και πλέον εντάσσεται στην κατηγορία των «ευάλωτων» ειδών στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).