Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βατικανό: Σήμερα η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Πρέπει να διαβάσετε

Όλα είναι έτοιμα στο Βατικανό για την σημερινή τελετή στην οποία ο Λέων ΙΔ’ θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και στα παπικά διαμερίσματα που είχαν μείνει άδεια για 12 χρόνια, καθώς ο νέος Πάπας αναμένεται να επιστρέψει στο Αποστολικό Παλάτι σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο που κατοικούσε σε ένα λιτό δωμάτιο στον ξενώνα Santa Marta του Βατικανού.

Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της θητείας του, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ απηύθυνε ξανά έκκληση για τον τερματισμό των πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και να στείλει μήνυμα κατά των κοινωνικών ανισοτήτων.

«Πρέπει να χτίσουμε έναν κόσμο όπου όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια, αλήθεια, δικαιοσύνη και ειρήνη. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί παντού, ξεκινώντας από αυτούς που υποφέρουν περισσότερο, στην Ουκρανία και στους Αγίους Τόπους», δήλωσε ο Λέων ΙΔ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας σε Βατικανό και Ρώμη είναι δρακόντεια καθώς 200 κρατικές και διεθνείς αντιπροσωπείες απ’ όλο τον κόσμο θα παραστούν στην λειτουργία.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς. Μάλιστα ο Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με καρδιναλίους μεταξύ των οποίων και το Νο 2 του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα βρίσκεται στην τελετή η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η τελετή ανάληψης καθηκόντων του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας). Οι γιγαντοθόνες έχουν ήδη στηθεί, προκειμένου οι εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί που αναμένονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Κεντρικό στοιχείο της τελετής θα είναι η παράδοση του «δαχτυλιδιού του ψαρά» στον Πάπα από τον κοσμήτορα Τζοβάνι Μπατίστα Ρε. Το δαχτυλίδι αυτό συμβολίζει τον άμεσο δεσμό με τον Άγιο Πέτρο και τη συνέχεια της αποστολικής διακονίας, αποτελώντας ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα του παπικού αξιώματος στο Βατικανό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνει και ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου στα ελληνικά, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με τη χριστιανική παράδοση και το Βατικανό.

Ποιος είναι ο Πάπας Λέων ΙΔ’

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέσβοστ, ο νέος Πάπας, κατάγεται από το Σικάγο και είναι 69 ετών. Είναι ο πρώτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρείται ιεράρχης με απόψεις κοντά στον Πάπα Φραγκίσκο.

Έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο μόλις το 2023, αλλά είναι ένα πρόσωπο της επιλογής του για σημαντικά αξιώματα στο εσωτερικό της Εκκλησίας που του έδωσαν σημαντική επιρροή. Ήταν πρώην ηγέτης του τάγματος των Αυγουστινιανών, ενώ τοποθετήθηκε και στο πανίσχυροι γραφείο που επιβλέπει την επιλογή νέων επισκόπων από όλο τον κόσμο.

Η καταγωγή του από τις ΗΠΑ, όπως αποδείχτηκε, δεν έγινε το εμπόδιο για την εκλογή όπως θα περίμεναν πολλοί. Για πολλά χρόνια υπήρχε ένα είδος ταμπού ενάντια στην εκλογή ενός Αμερικανού Πάπα, δεδομένης της γεωπολιτικής ισχύος που ήδη ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν υπάρχει κάτι, όμως, που μπορεί να απαλύνει αυτό το μειονέκτημα είναι η εκτεταμένη δράση του στο Περού, όπου έζησε για χρόνια ως ιεραπόστολος και στη συνέχεια ως αρχιεπίσκοπος. Έχει παράλληλα και την περουβιανή υπηκοότητα.

Βατικανό: Σήμερα η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ο βίος και το έργο του νέου Πάπα

Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο και εισήλθε στο δόκιμο στάδιο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου (OSA) το 1977 ενώ έδωσε τις τελικές μοναχικές του υποσχέσεις το 1981.

Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, θεολογία στο Catholic Theological Union του Σικάγο, και Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, όπου κατέθεσε διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Ο ρόλος του τοπικού ηγουμένου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου».

Μετά τη χειροτονία του το 1982, πήγε ως ιεραπόστολος στο Περού το 1985, υπηρετώντας ως καγκελάριος της Εδαφικής Προλατείας του Τσουλουκανάς (1985–1986). Το 1987-1988 επέστρεψε στις ΗΠΑ ως υπεύθυνος κλήσεων και διευθυντής ιεραποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο.

Επέστρεψε στο Περού και υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως διευθυντής του Αυγουστινιανού σεμιναρίου στο Τρουχίγιο, διδάσκοντας κανονικό δίκαιο και υπηρετώντας ως εφημέριος, διευθυντής διαμόρφωσης, και εκκλησιαστικός δικαστής.

Το 1999 εξελέγη επαρχιακός ηγούμενος της επαρχίας “Μητέρα της Καλής Συμβουλής” στο Σικάγο και δύο χρόνια μετά γενικός ηγούμενος των Αυγουστινιανών (έως το 2013).

Βατικανό: Σήμερα η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της Επισκοπής του Τσικλάγιο, και το 2015 επίσκοπό της. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος και μέλος του μόνιμου συμβουλίου της Συνόδου Επισκόπων του Περού (2018–2023), ιδιαίτερα σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές για τη χώρα. Το 2020-2021, υπηρέτησε ως αποστολικός διαχειριστής της Καλλάο.

Ο Πρέβοστ εξελέγη δύο φορές ανώτατος ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος των Αυγουστινιανών, του τάγματος του 13ου αιώνα που ιδρύθηκε από τον Άγιο Αυγουστίνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον μετακίνησε από την ηγεσία του τάγματος στο Περού το 2014 για να υπηρετήσει ως διαχειριστής και αργότερα αρχιεπίσκοπος του Τσικλάγιο.

Παρέμεινε σε αυτή τη θέση, αποκτώντας την περουβιανή υπηκοότητα το 2015, μέχρι που ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη το 2023 σε θέση που του έδινε τακτική επαφή με την καθολική ιεραρχία στη Λατινική Αμερική, το τμήμα του κόσμου με τους περισσότερους καθολικούς.

Στις αρχές του 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε επικεφαλής του πανίσχυρου γραφείου που ελέγχει τις υποψηφιότητες επισκόπων από όλο τον κόσμο για να γίνουν καρδινάλιοι, μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Καθολική Εκκλησία. Αυτό έδωσε στον Πρέβοστ μια σημαντική θέση στο κονκλάβιο που λίγοι άλλοι καρδινάλιοι είχαν.

Βατικανό: Σήμερα η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Όσον αφορά τις θέσεις του, είναι κοντά στο όραμα του Φραγκίσκου για το περιβάλλον, τους φτωχούς, τους μετανάστες και την ποιμαντική εγγύτητα. Υποστήριξε την ποιμαντική αλλαγή που επέτρεψε στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους να κοινωνούν. Εμφανίζεται, πάντως, πιο επιφυλακτικός ως προς τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ.

Ενεπλάκη, πάντως, σε δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς. Η πρώτη αφορά περίοδο που ήταν επαρχιακός στο Σικάγο (1999–2001), και περιλάμβανε ιερέα μη Αυγουστινιανό, ο οποίος έμεινε κοντά σε σχολείο. Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως δεν είχε εγκρίνει την παραμονή του και πως το περιστατικό προηγήθηκε της Χάρτας του Ντάλας.

Η δεύτερη αφορά την Επισκοπή Τσικλάγιο το 2022, όταν δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών κοριτσιών. Ο Πρεβόστ φέρεται να ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες, προέτρεψε τις καταγγέλλουσες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και έστειλε την υπόθεση στη Δικαστική Σύνοδο του Βατικανού. Ωστόσο, τον Μάιο του 2025 προέκυψαν κατηγορίες ότι η επισκοπή κατέβαλε 150.000 δολάρια στα κορίτσια για να τα φιμώσει. Οι ίδιες περιγράφονται ως «δημόσιες επικρίτριες του Πρεβόστ» και τον κατηγορούν για συγκάλυψη.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα