Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
15.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βαθύτατα συγκινημένη η Χάρις στην πρώτη ομιλία μετά την ήττα -Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, η απερχόμενη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές Κάμαλα Χάρις, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του και διαβεβαίωσε πως θα διασφαλίσει την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Η Κάμαλα Χάρις δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της ένοπλης βίας, υποσχόμενη πως θα παλέψει «για την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε άνθρωπος», απευθυνόμενη σε πλήθος υποστηρικτών της στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ όπου σπούδασε.

«Ξέρω πως έχετε πολλά συναισθήματα, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Νωρίτερα μίλησα με τον Τραμπ και του έδωσα συγχαρητήρια και του είπα πως θα τον βοηθήσουμε στη μετάβαση, σε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας». Η Κάμαλα Χάρις τόνισε πως δεν θα εγκαταλείψει τη μάχη ποτέ, τη μάχη «για την ελευθερία και τα ιδανικά στην καρδιά του έθνους μας».

Απευθυνόμενη σε όλους που παρακολουθούσαν την ομιλία της, η κα Χάρις είπε να «μην απελπίζεστε, δεν είναι ώρα να παραιτηθούμε, είναι ώρα να αναλάβουμε δράση. Για την ελευθερία, τη Δικαιοσύνη και το μέλλον που μπορούμε να χτίσουμε μαζί»

«Μόνο όταν είναι πολύ σκοτεινά μπορείς να δεις τα αστέρια. Πολλοί νιώθουν πως μπαίνουμε σε μια σκοτεινή εποχή, αλλά για το καλό όλων μας ελπίζω να μην είναι έτσι», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η Κάμαλα Χάρις.

Φανερά συγκινημένος ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Τιμ Γουόλτς
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Χιλιάδες υποστηρικτές επευφημούσαν τη Χάρις υπό τους ήχους των επιτυχιών «Run the World» της Μπιγιόνσε και «We Gon’ Be Alright» του Τάι Τρίμπετ.

Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο υποψήφιος αντιπρόεδρος της Χάρις, ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Γουόλτς, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς το πλήθος για την υποστήριξή του.

Βαριά ήττα για την Κάμαλα Χάρις

Η Κάμαλα Χάρις τέθηκε αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές αφού ο Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του τον Ιούλιο. Η αλλαγή σκυτάλης έφερε ενθουσιασμό και ενίσχυσε τα ταμεία των Δημοκρατικών, αλλά δεν ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες των ψηφοφόρων σχετικά με την οικονομία και τη μετανάστευση.

Η Χάρις υπέστη βαριά ήττα, καθώς ο Τραμπ αύξησε τα ποσοστά του σε σύγκριση με τις εκλογές του 2020, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν πολιτείες-κλειδιά που έκριναν την εκλογική αναμέτρηση.

Χιλιάδες υποστηρικτές των Δημοκρατικών είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Τρίτης έξω από το πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ελπίζοντας να γιορτάσουν την ιστορική εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου των ΗΠΑ. Επέστρεψαν την Τετάρτη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη Χάρις παρά την ήττα.

Για «χρυσό αιώνα της Αμερικής» έκανε λόγο ο Τραμπ

«Θα είναι ο χρυσός αιώνας της Αμερικής. Είναι μία μεγαλειώδης νίκη για τον αμερικανικό λαό, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε και πάλι μεγάλη την Αμερική», ήταν οι πρώτες πανηγυρικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από το Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τους διχασμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών, ήρθε η ώρα να ενώσουμε», τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπό τις ζητωκραυγές των υποστηρικτών του.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό για την εξαιρετική τιμή να με εκλέξει τον 47ο και τον 45ο πρόεδρο της χώρας», είπε ο Τραμπ στο πλήθος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πετυχαίνοντας μια τεράστια νίκη για έναν πρώην πρόεδρο και παρά την καταδίκη του για κακουργήματα ενώ επέζησε από δύο απόπειρες δολοφονίας σε βάρος του.

Ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Μπάιντεν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο

Ο Ρεπουμπλικάνος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε πρόσκληση του απερχόμενου αρχηγού του κράτους, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε χθες η εκστρατεία του μεγιστάνα χθες Τετάρτη.

Ο κ. Μπάιντεν τηλεφώνησε στον κ. Τραμπ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο ενόψει της έναρξης της διαδικασίας ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας, εξήγησε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου, ο Στίβεν Τσανγκ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ανυπομονεί για τη συνάντηση, που θα λάβει χώρα σύντομα, κι εκτίμησε πάρα πολύ το τηλεφώνημα», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, ο κ. Τραμπ αρνείται πως ηττήθηκε στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Μπάιντεν, λέγοντας πως του «έκλεψαν» τη νίκη.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στο έθνος σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες βράδυ.

Αμερικανικές Εκλογές: Στους 295 οι εκλέκτορες για τον θριαμβευτή Τραμπ

Επικρατώντας στο Γουισκόνσιν, ο μεγιστάνας «κλείδωσε» τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που απαιτούνταν για να κερδίσει την προεδρία. Επίσης επικράτησε χθες το απόγευμα στο Μίσιγκαν αλλά και στην Πολιτεία «κλειδί» της Πενσυλβάνια. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αυτή τη στιγμή 295 εκλέκτορες, έναντι 226 της Κάμαλα Χάρις.

Με τη νίκη του στο Μίσιγκαν, ύστερα από την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις τρεις πολιτείες-κλειδιά στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου η υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις εμφανιζόταν προεκλογικά ως φαβορί.

Ο Τραμπ κερδίζει τις πολιτείες του Γουισκόνσιν, της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια, της Βόρειας Καρολίνας, του Άινταχο, της Αϊόβα, του Κάνσας, της Γιούτα, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, του Τέξας, του Οχάιο, της Βόρειας Ντακότα, της Νότιας Ντακότα, της Λουιζιάνας, του Γουαϊόμινγκ, της Νεμπράσκα, της Φλόριντα, της Νότιας Καρολίνας, του Τενεσί, της Οκλαχόμα, του Μισισίπι, της Αλαμπάμα, της Δυτικής Βιρτζίνια, του Κεντάκι, της Ιντιάνα και του Μίσιγκαν, διατηρώντας προβάδισμα σε Νεβάδα, Αριζόνα και Αλάσκα.

Από τη πλευρά της η Κάμαλα Χάρις ηγείται σε Μινεσότα, Χαβάη, Βιρτζίνια, Νιου Μέξικο, Όρεγκον, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Κολοράντο, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη, Ιλινόις, Ντελάγουερ, Μασαχουσέτη, Κονέτικατ, Ρόουντ Αιλαντ, Μέριλαντ και Βερμόντ.

Η Χάρις συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη του

Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ το απόγευμα της Τετάρτης και τον συνεχάρη, και λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να τον συγχαρεί και να τον προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο, ξεκινώντας επίσημα τη μετάβαση. Να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν τηλεφώνησε επίσης στη Χάρις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε σαρωτική νίκη καθώς ξεπέρασε τις επιδόσεις του στις αμερικανικές εκλογές του 2020 σε κάθε πολιτεία, τη στιγμή που η Δημοκρατική αντίπαλός του απέτυχε να λάβει τα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν όταν κέρδισε την προεδρία πριν από τέσσερα χρόνια. Μόλις ο Τραμπ αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του, θα συνεργαστεί με μια Γερουσία της οποίας κέρδισε τον έλεγχο, ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Βουλής.

Άνοδος στη Wall Street και στο Bitcoin -Οι «πρωτιές» του Τραμπ

Άνοδο σημείωσαν την Τετάρτη το αμερικανικό χρηματιστήριο, η Tesla του  Έλον Μασκ, οι τράπεζες και το bitcoin, καθώς οι επενδυτές είδαν ευνοϊκά την ομαλή εκλογή και την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα του Τραμπ επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 ιανουαρίου ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις, με την πολιτική πόλωση στο εσωτερικό και τις παγκόσμιες κρίσεις στο εξωτερικό που δοκιμάζουν την επιρροή της Αμερικής.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στις αμερικανικές εκλογές έχοντας γυναίκα αντίπαλο, μετά την επικράτησ επί της Χίλαρι Κλίντον.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που επέστρεψε στην εξουσία από τότε που ο Γκρόβερ Κλίβελαντ ανέκτησε τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 1892 και ο μοναδικός καταδικασμένος για κακούργημα που εξελέγη πρόεδρος. Επίσης, καθώς διανύει 78 χρόνια ζωής, είναι ο γηραιότερος υποψήφιος που εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός για το απρόβλεπτο, όπως τονίζουν υποστηρικτές του που σημαίνει πως αυτή η συμπεριφορά του είναι χαρακτηριστική και όχι σφάλμα της εξωτερικής του πολιτικής, προκειμένου να αποτρέψει κακούς παράγοντες, σημειώνει η Washington Post. «Η προβλεψιμότητα είναι τρομερό πράγμα», είπε πρόσφατα στους Financial Times ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην διευθυντής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Τραμπ που λέγεται ότι επιδιώκει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Με το μότο του, «Πρώτα η Αμερική», ο Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται να αντιστρέψει αυτό που θεωρεί ως έλλειψη σεβασμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή.

Ισραήλ και πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Τραμπ έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενάντια στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Πολλοί στο Ισραήλ καλωσόρισαν τις πρωτοβουλίες του Τραμπ στην πρώτη θητεία για μετεγκατάσταση της πρεσβείας των Η.Π.Α. Μια δεύτερη θητεία θα μπορούσε να «ενθαρρυνει τις προσπάθειες του Ισραήλ να προχωρήσει ακόμη πιο επιθετικά χωρίς κανένα περιορισμό», δήλωσε ο Μπράιαν Κατούλις, ανώτερος συνεργάτης για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με την Washington Post. «Δεν νομίζω ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι η προτεραιότητά του», δήλωσε ο Τζέιμς Καραφάνο, συνεργάτης της δεξιάς δεξαμενής σκέψης Heritage Foundation, ο οποίος ήταν μέλος της πρώτης προεδρικής μεταβατικής ομάδας της κυβέρνησης Τραμπ. «Προτεραιότητά του είναι η υπεράσπιση του Ισραήλ», πρόσθεσε, και πιθανότατα «δεν θα περιορίσει με κανέναν τρόπο το Ισραήλ ως προς το πώς θα απαντήσει ή θα απειλήσει να απαντήσει» στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ ή τη Χαμάς.

Η επιθυμία Τραμπ περί αποχώρησης από το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την Washington Post, στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ υιοθέτησε μια πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για υπερβολική οικονομική εξάρτησή των μελών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει προτείνει κατά την εκστρατεία του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες και ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποχώρησης από την 75χρονη συμμαχία που αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σε μεγάλο βαθμό να μη πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα προχωρούσε σε αποχώρηση, αλλά ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον δήλωσε στην The Post ότι «ποτέ δεν του πέρασε η επιθυμία της αποχώρησης». Ο Τραμπ ζήτησε «να επαναξιολογηθεί θεμελιωδώς ο σκοπός του ΝΑΤΟ και η αποστολή του. Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες, τα μέλη του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε αυτά που υποστηρίζει ο Τραμπ, υπογράφοντας αμυντικές συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο φίλος του Πούτιν και οι πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει βαθύ σκεπτικισμό για την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Κάθε φορά που ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έρχεται σε αυτή τη χώρα, φεύγει με 60 δισεκατομμύρια δολάρια – είναι ο μεγαλύτερος πωλητής ποτέ», είχε πει φέτος ο Τραμπ. (Η Ουάσιγκτον έχει παράσχει περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 1945, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παράσχει από κοινού περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες, πολλοί στην κυβέρνηση του Ζελένσκι βλέπουν μια ανοδική κίνηση στη νίκη Τραμπ, καθώς παραπονιούνται ότι ο σημερινός Λευκός Οίκος είναι πολύ προσεκτικός για την αποφυγή της κλιμάκωσης με τη Ρωσία και ότι τα αιτήματά τους για ισχυρότερα όπλα και χαλαρότερους περιορισμούς στη χρήση τους έχουν καθυστερήσει ή απορριφθεί. Ορισμένοι παραδέχτηκαν, ωστόσο, ότι ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα ωθήσει την Ουκρανία να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις – στις οποίες η κυβέρνηση του Ζελένσκι ήταν κατηγορηματικά αντίθετη και θα οδηγούσε σε νέες διασπάσεις εντός της Ευρώπης. Ο Τραμπ έχει επίσης καυχηθεί ότι μπόρεσε να διευθετήσει τη σύγκρουση – που βρίσκεται τώρα στο τρίτο έτος της.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα αναφέρονταν με κολακευτικά σχόλια στον Τραμπ, ο οποίος έχει ισχυριστεί ότι έχει «πολύ καλή σχέση» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι μίλησε μαζί του έως και επτά φορές μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία ένιωσε ότι δεν κέρδισε σημαντικά από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία οδήγησε σε μια σειρά σκληρών κυρώσεων κατά της Μόσχας και διαφωνιών για τον αγωγό Nord Stream.

Η καλή σχέση του Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ συνέχισε να επαινεί τους δικτάτορες και να αψηφά ανοιχτά τους δημοκρατικούς κανόνες – υποδηλώνοντας ότι ο στρατός θα μπορούσε να αναπτυχθεί στις ΗΠΑ εναντίον εκείνων που ονόμασε «εχθρό από μέσα». Η ρητορική του, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τον ελεύθερο Τύπο και προηγούμενων ενεργειών όπως η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να έχει τρομακτικό αποτέλεσμα διεθνώς με την παγκόσμια ελευθερία να παρακμάζει σε όλο τον κόσμο, λένε οι ειδικοί.

Η διευθύντρια του Κέντρου για την Παγκόσμια Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο Cornell, Ρέιτσελ Μπίτι Ριντλ, προειδοποίησε ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ «πιθανότατα θα ενθάρρυνε και θα παρείχε υποστήριξη σε αυταρχικούς ηγέτες», επισημαίνοντας τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είναι γνωστός για τη φίμωση των επικριτών και τη διατήρηση της εξουσίας μέσω ψευδοεκλογών.

Καθώς το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο επιθετικό στα λόγια και τις πράξεις του προς την Ταϊβάν, ο Ράσελ Χσάο, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταϊβάν, επεσήμανε τις δηλώσεις Τραμπ φέτος που εγείρουν αμφιβολίες για την προθυμία του να υπερασπιστεί τη δημοκρατία του νησιού και τον παραπλανητικό ισχυρισμό του ότι η Ταϊπέι χρειάζεται να πληρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα. Μια τέτοια ρητορική θα μπορούσε να «φουντώσει τις φλόγες του σκεπτικισμού» σχετικά με τις αμερικανικές προθέσεις σε μια εποχή που οι Ταϊβανέζοι «απειλούνται άμεσα από την παραπληροφόρηση που στοχεύει στην υπονόμευση της αξιοπιστίας των Η.Π.Α.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει επαινέσει τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, έκανε παρόμοια σχόλια ότι η Νότια Κορέα πρέπει να πληρώσει για την άμυνα των ΗΠΑ κατά της Πιονγκγιάνγκ – η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Σεούλ.

Οι δασμοί που θέλει να επιβάλει ο Τραμπ στη Κίνα

Σύμφωνα με την Wahingotn Post, ο Τραμπ απείλησε να κλιμακώσει τις οικονομικές επιθέσεις στο Πεκίνο και ανέφερε ότι εξετάζει μέτρα που θεωρείται ευρέως ως πιθανό να πυροδοτήσουν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Ο Τραμπ έχει διατυπώσει δημόσια την ιδέα της επιβολής δασμών 10% έως 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές. Σε ιδιωτικές συζητήσεις έχει αναφερθεί η σημαντική αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές έως και 60%.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αντίκτυπο των εμπορικών πολέμων στην πρώτη θητεία του Τραμπ. Οι υποστηρικτές του Τραμπ αναφέρουν ότι οι δασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην επιστροφή θέσεων εργασίας στη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στο παρελθόν, ορισμένοι ειδικοί διαπίστωσαν ότι είχαν ως αποτέλεσμα καθαρές απώλειες θέσεων εργασίας.

Ο διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, είπε ότι τέτοιες κινήσεις «θα βλάψουν σοβαρά τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών». Στην Κίνα, οι υψηλοί δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μειωμένες εξαγωγές, αύξηση της ανεργίας, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, συρρίκνωση του ΑΕΠ και ασθενέστερο» κινεζικό νόμισμα. Θα «βάθυνε επίσης την αρνητική άποψη των κινέζων για τις ΗΠΑ», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα