Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βαθαίνει το ρήγμα Αθήνας και Τιράνων: Ξεκάθαρη η Ελλάδα – Ο Ράμα αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των πρακτικών του

Πρέπει να διαβάσετε

Στις Βρυξέλλες ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίζεται θετικά από τις περισσότερες χώρες, ωστόσο αντιμετωπίζει και αρκετές δυσκολίες.

Αθήνα θέτει μία «κόκκινη γραμμή» στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Δηλαδή να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη καθώς και στο τεκμήριο της αθωότητας.

Ο Ράμα δεν έκανε και πολύ καλό υπολογισμό και όπως φαίνεται υποτίμησε την ένταση της αντίδρασης της Αθήνας και τώρα βρίσκει τον ευρωπαϊκό δρόμο κλειστό, σε μια φάση που η Αλβανία τον περίμενε… «ορθάνοιχτο».

«Ο Ράμα θεωρούσε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει μόνος του – επειδή έτσι θέλησε, τις εκλογές στην Χειμάρρα – και να γυρίσει από τις Βρυξέλλες στα Τίρανα και να θριαμβολογεί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του», σχολίασε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Τόνισε πως η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο. «Όσο δεν αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στη Χειμάρρα – το οποίο σημαίνει να έχει το δικαίωμα κ. Μπλέρης να ορκιστεί ως δήμαρχος της Χειμάρρας – τότε δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό βήμα για την Αλβανία».

Ο Νίκος Μελέτης τόνισε πως ο Ράμα είχε την ευκαιρία να αλλάξει στάση. Όπως είπε: «Η Ελλάδα έκανε μια κίνηση καλής θέλησης όταν συμφώνησε να σταλεί επιστολή στα Τίρανα. Όμως ο κ. Ράμα δεν έκανε τίποτα. Αντιθέτως, είδαμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Όμως υπάρχουν δύο ακόμα βήματα σε αυτή τη διαδικασία, που κι αυτά απαιτούν ομοφωνία και η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει, κι όπως μου έλεγε ένας παλιός διπλωμάτης, υπάρχουν ακόμα 37 βέτο στην Αλβανία, δύο συν 37 όσο είναι και τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Ράμα πιθανόν υπερεκτίμησε και τη στάση των Ευρωπαίων, θεωρώντας ότι επειδή το θεωρούν διμερές θέμα, θα ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα. «Μπορεί πράγματι οι Ευρωπαίοι να έχουν το μεγάλο πρόβλημα της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας. Δεν θέλουν να ανοίξουν νέα μέτωπα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ήδη υπάρχει χαίνουσα πληγή της Βοσνίας», πρόσθεσε ο κ. Μελέτης.

Όσο για τα κίνητρα του Ράμα, όπως τόνισε ο Νίκος Μελέτης «Ο κ. Ράμα, μέλη της κυβέρνησής του επίσης και φίλοι του, επιχειρηματίες που επενδύουν σε μαύρο χρήμα, στο παραλιακό μέτωπο, στη Χειμάρρα και στις τουριστικές επενδύσεις, δεν θέλουν να “έχουν στα πόδια τους” έναν μειονοτικό δήμαρχο, ο οποίος θα προστατεύει τις ελληνικές περιουσίες και θα είναι εμπόδιο και στις διάφορες αυθαιρεσίες που γίνονται εκεί. Ωστόσο, ο μόνος σίγουρα χαμένος θα είναι η ίδια η Αλβανία και η ευρωπαϊκή της πορεία».

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα