Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η άγνωστη αλήθεια της – «Η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη»

Πρέπει να διαβάσετε

Η μακροβιότερη μονάρχης της Αγγλίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (ή όπως είναι επίσημα γνωστή: «Ελισάβετ η Δεύτερη, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων βασιλείων και εδαφών της, Βασίλισσα, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Υπερασπίστρια της Πίστης») για πολλούς από εμάς είναι η μόνη Βρετανίδα μονάρχης που γνωρίσαμε ποτέ.

Κι όμως, χάρη σε μια πρωτοφανή τροπή της μοίρας η Ελισάβετ ανέλαβε τον θρόνο.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε το 1926, ο πατέρας της, Γεώργιος ΣΤ’, δεν ήταν βασιλιάς. Ο πατέρας του, Γεώργιος Ε’, κυβερνούσε το βασίλειο και βρισκόταν στην εξουσία μόλις από το 1910. Ο Γεώργιος είχε δύο γιους, τον Εδουάρδο Η’ και τον Γεώργιο ΣΤ’, που σημαίνει ότι και οι δύο ήταν στη σειρά για τον θρόνο πριν από την Ελισάβετ, η οποία ήταν 10 ετών όταν ο Εδουάρδος έγινε βασιλιάς το 1936.

Photo: Wikimedia Commons

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ως βασιλιάς, ο Εδουάρδος παραιτήθηκε από το θρόνο, και έγινε ο πρώτος μονάρχης στην ιστορία που το έκανε οικειοθελώς. Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα κοσμοπολίτισσα ονόματι Γουάλις Σίμπσον, αλλά η βασιλική οικογένεια δεν ήταν πρόθυμη να δεχτεί μια τέτοια ρήξη με την παράδοση. Αντί να αφήσει την αγαπημένη του, ο Έντουαρντ εγκατέλειψε τη μοναρχία.

Αυτό σήμαινε ότι ο Γεώργιος ΣΤ’ έγινε βασιλιάς πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και βασίλευσε μέχρι το θάνατό του το 1952. Δεν απέκτησε ποτέ γιο, οπότε η μεγαλύτερη κόρη του, η 25χρονη Ελισάβετ, έγινε η βασίλισσα που όλοι γνωρίσαμε.

Εκτός από το στρατό, η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ υπηρέτησε και στους προσκόπους. Σύμφωνα με το επίσημο Ημερολόγιο των γεγονότων στην πρώιμη ζωή της Βασίλισσας, η Ελισάβετ εντάχθηκε στις Οδηγούς -τη βρετανική εκδοχή των Προσκόπων- σε ηλικία 11 ετών και όταν έγινε 16 ετών, έγινε μία από τις Sea Ranger – ανώτερες προσκοπίνες με έντονο ναυτικό ενδιαφέρον. Ως Sea Ranger, η πριγκίπισσα Ελισάβετ βοήθησε την Αγγλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποδείχθηκε αρκετά ικανή ώστε το 1945 προήχθη σε Sea Ranger Commodore.

Photo: Wikimedia Commons

Εκπαιδεύτηκε για να γίνει μηχανικός ενώ ήταν ακόμη πριγκίπισσα

Ως 16χρονη το 1942, αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό. Ο πατέρας της, ο βασιλιάς, δεν ενθουσιάστηκε αρχικά με αυτή την ιδέα, αλλά τελικά υποχώρησε και της επέτρεψε να ενταχθεί στην Υπηρεσία Εδάφους. Εκεί εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός, μαθαίνοντας πώς να αλλάζει λάστιχα, να ανακατασκευάζει κινητήρες, να οδηγεί διάφορα φορτηγά -συμπεριλαμβανομένων των ασθενοφόρων- και πολλά άλλα.

Η Ελισάβετ αποδείχθηκε καλή στη δουλειά της- μέσα σε πέντε μήνες από την εγγραφή της, προήχθη σε ανώτερη θέση στον στρατό. Αν και σίγουρα τα έβρισκε με τους «κοινούς θνητούς», η Ελισάβετ εξακολουθούσε να απολαμβάνει ένα ή δύο προνόμια. Ενώ τα άλλα μέλη της υπηρεσίας κοιμόντουσαν στη βάση, εκείνη επέστρεφε κάθε βράδυ στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος σε πάρτι κήπου το 1953 / Photo: Wikimedia Commons

Ο σύζυγός της είναι ξάδερφός της

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, η βασίλισσα και ο επί χρόνια σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, ήταν συγγενείς. Δεν ήταν πρώτα ξαδέρφια, αλλά συνδέονταν στενά.

Η Expedia χαρτογράφησε το βασιλικό οικογενειακό δέντρο το 2017 αποδεικνύοντας ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα Ελισάβετ είναι τρίτα ξαδέλφια, που συνδέονται άμεσα με τη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία ανέλαβε τον θρόνο το 1837. Η Ελισάβετ σχετίζεται με τη Βικτώρια ως προ-προ-προ-γιαγιά της από τον πατέρα της. Ο Φίλιππος είναι ο δισέγγονος της Βικτώριας από την πλευρά του πατέρα του –η παράδοση του να παντρεύονται συγγενείς δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο στους κύκλους της μοναρχίας, το αντίθετο.

Οι βασιλείς έπρεπε να παντρευτούν βασιλείς, και πολλές φορές αυτό σήμαινε κάποιου είδους αιμομιξία. Οι παραδόσεις της μοναρχίας έχουν «μαλακώσει» με την πάροδο του χρόνου, όπως αποδεικνύεται από τον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον. Ανεξάρτητα από αυτό, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος φαίνονταν ικανοποιημένοι με την ένωσή τους, η οποία είχε διαρκέσει επτά δεκαετίες –δεν είναι και λίγο.

Η Ελισάβετ με την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μπέτι Φορντ / Photo: Wikimedia Commons

Έχει πάει μόνο πέντε φορές στην Αμερική

Η βασίλισσα της Αγγλίας δεν είχε καμία υποχρέωση –βάσει πρωτοκόλλου- να επισκέπτεται άλλες χώρες αλλά εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περίπου 60 ετών που βρισκόταν στο θρόνο, η Ελισάβετ Β’ είχε επισκεφθεί επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μόνο πέντε φορές.

Σύμφωνα με την Huffington Post, ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, ήταν ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ το 1939. Αφού ανέβηκε στο θρόνο, η Ελισάβετ έκανε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ το 1957 για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Τη δεκαετία του ’60 κράτησε μία απόσταση, αλλά συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ σε αμερικανικό έδαφος το 1976. Επανεμφανίστηκε το 1991 σε έναν αγώνα μπέιζμπολ των Baltimore Orioles, παρακολουθώντας το αμερικανικό σπορ με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους συναντώντας, επίσης, τον θρυλικό παίκτη Καλ Ρίπκεν. Η βασίλισσα έκανε ένα πέρασμα από τον εντυπωσιακό ιππόδρομο του Kentucky Derby (δεδομένου ότι φοράει πάντα καπέλα ταίριαξε απόλυτα) το 2007, και το 2010 επέστρεψε στις ΗΠΑ για να καταθέσει στεφάνι στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη.

Photo: Flickr

Μπορεί να έχει εφεύρει μια νέα ράτσα σκύλου

Η βασίλισσα αγαπούσε τα ζώα της – με πιο γνωστά τα ουαλικά κόργκι της -είχε φτάσει να έχει στην κατοχή της έως και 30 κόργκι. Τα αξιολάτρευτα κουταβάκια αποτελούν τόσο σύμβολο της μοναρχίας της όσο και του στέμματός της. Είναι, δε, πιθανό η βασίλισσα να εφηύρε και τη δική της ράτσα σκύλων.

Ο βασιλικός ιστότοπος υποστηρίζει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δημιούργησε το «dorgi», ένα μείγμα κόργκι και ντάτσχουντ που εκτινάσσει την έννοια του αξιολάτρευτου. Αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί πέρα από το ότι «το είπε η βασιλική οικογένεια», ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν μια τυχαία διασταύρωση που προέκυψε από το ζευγάρωμα ενός από τα κόργκι της με ένα από τα ντάτσχουντ της αδελφής της. Είτε η μία είτε η άλλη ιστορία είναι αληθινή, είναι βέβαιο ότι η βασίλισσα λ΄τρευε τα σκυλιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία χρόνια είχε σταματήσει την εκτροφή κουταβιών. Ένας φίλος της βασίλισσας ισχυρίστηκε ότι «δεν ήθελε να αφήσει πίσω της κανένα νεαρό σκύλο».

Photo: Flickr

Δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης, πινακίδες ή διαβατήριο

Το να είσαι βασίλισσα συνοδεύεται από πολλά προνόμια. Μεταξύ των προνομίων: δεν χρειάζεται διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ακόμη και πινακίδα κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Hello, χάρη στο «βασιλικό προνόμιο», η βασιλεύουσα μονάρχης της Αγγλίας ήταν το μόνο άτομο στη χώρα που δεν χρειαζόταν δίπλωμα ή πινακίδα για να οδηγήσει. Ευτυχώς, η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια εξαιρετική οδηγός που απολάμβανε να κάνει βόλτες στα βασιλικά κτήματα, ακόμη και στα 90 της χρόνια.

Όσο για το διαβατήριο, δεν το χρειαζόταν γιατί όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομά της. Στην πρώτη σελίδα κάθε διαβατηρίου αναφέρεται: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανικής Μεγαλειότητάς της ζητά και απαιτεί στο όνομα της Αυτής Μεγαλειότητάς της από όλους εκείνους που μπορεί να αφορά να επιτρέψουν στον κομιστή να περάσει ελεύθερα και χωρίς εμπόδια…». Δεν θα είχε νόημα να έχει η Βασίλισσα ένα έγγραφο που της έχει χορηγηθεί από τη Βασίλισσα, έτσι δεν είναι;

Μιλάει πολύ καλά γαλλικά

Η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας ισχυρίζεται ότι η βασίλισσα μιλούσε «άπταιστα» γαλλικά, αν και κάποιοι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό. «Ας το παραδεχτούμε, όλοι μας έχουμε υπερβάλει στο παρελθόν για τις γλωσσικές μας ικανότητες στα βιογραφικά μας», σημειώνει το The Local.

Προφανώς, η Ελισάβετ αισθανόταν άνετα με τη γλώσσα. Βίντεο από την ομιλία της το 1964 στο Κεμπέκ του Καναδά την δείχνει να μιλάει γαλλικά για περισσότερα από δέκα λεπτά με επιδέξια προφορά (αν και διάβαζε από χαρτί). Πλάνα από το 2012 την δείχνουν να συνομιλεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και φαινομενικά να κάνει μία άνετη ψιλοκουβέντα.

Η ειδικός στη γαλλική γλώσσα Camille Chevalier-Karfis είχε δηλώσει στο The Local: «Η βασίλισσα φαίνεται να κατανοεί τη βασική συζήτηση και μπορεί να διαβάσει ένα κείμενο τέλεια, αλλά δεν ξέρω πώς θα κατάφερνε μια ολόκληρη συζήτηση ή την παρακολούθηση μιας ταινίας στα γαλλικά».

Photo: Wikimedia Commons

Της ανήκουν όλα τα ζώα στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου

Ευτυχώς που η βασίλισσα αγαπούσε τα ζώα, γιατί τυπικά της ανήκαν σχεδόν όλα. Σύμφωνα με έναν κυρίαρχο νόμο που θεσπίστηκε το 1324: «Ο βασιλιάς έχει το βυθό της θάλασσας σε όλο το βασίλειο, τις φάλαινες και τους οξύρρυγχους που λαμβάνονται στη θάλασσα ή αλλού στο βασίλειο». Μεταφρασμένο στη σύγχρονη γλώσσα από το βιβλίο The Wicked Wit of Queen Elizabeth II, αυτό σημαίνει ότι ο βασιλιάς (ή η βασίλισσα, στην προκειμένη περίπτωση) διεκδικεί τη νόμιμη κυριότητα όλων των φαλαινών, δελφινιών, οξύρρυγχων και άλλων «βασιλικών ψαριών» που κολυμπούν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τη βρετανική ξηρά. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για κάθε ψάρι που αλιεύεται εντός αυτής της περιμέτρου. Ο ψαράς το έπιασε, αλλά η βασίλισσα το διεκδικούσε.

Προφανώς, οι περισσότεροι άνθρωποι ψαρεύουν χωρίς βασιλική παρέμβαση. Ωστόσο, η παράδοση υπαγορεύει ότι όποιος αγοράζει ένα «βασιλικό ψάρι» ζητά να γίνει η αγορά του «αποδεκτή από τη βασίλισσα». Είναι θέμα τιμής, και η βασίλισσα ουσιαστικά ποτέ δεν έλεγε όχι.

Έχει παρακολουθήσει και απολαύσει το The Crown

Χιλιάδες άνθρωποι ανά τον πλανήτη είδαν το The Crown, την πετυχημένη σειρά του Netflix για τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Μια από τις πιο διάσημες θαυμάστριες της σειράς φαίνεται να ήταν η ίδια η βασίλισσα, η οποία προφανώς δεν είχε κανένα πρόβλημα με την προσέγγιση της σειράς πάνω στις λεπτομέρειες της ζωή της.

Η βασίλισσα φέρεται να μυήθηκε στη σειρά από τον γιο της, κόμη Έντουαρντ, και τη νύφη της, κόμισσα Σόφι. «Ο Έντουαρντ και η Σόφι έχουν λογαριασμό στο Netflix και παρότρυναν τη βασίλισσα να το παρακολουθήσει μαζί τους», δήλωσε πηγή από το παλάτι. «Ευτυχώς, της άρεσε πολύ, αν και προφανώς υπήρχαν κάποιες απεικονίσεις γεγονότων που θεωρούσε υπερβολικά δραματοποιημένες».

Πηγήin.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα