Με πτώση, όπως αναμενόταν, κινήθηκαν οι βάσεις στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές, ωστόσο υπήρχαν και κάποια τμήματα, στα οποία η άνοδος των βάσεων ήταν αξιοσημείωτη.
Συνολικά, σε 325 από τα 459 πανεπιστημιακά τμήματα (για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν με το νέο σύστημα) είχαμε πτώση στις βάσεις εισαγωγής ενώ στα υπόλοιπα 134 σημειώθηκε άνοδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η άνοδος των βάσεων εισαγωγής είναι μικρή, ωστόσο υπάρχουν και κάποια τμήματα που είδαν τις βάσεις τους να αυξάνονται σημαντικά.
Πρώτο στην εν λόγω κατηγορία είναι το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη βάση εισαγωγής να αυξάνεται κατά 57,9% σε σχέση με το 2019. Από 4.016 μόρια που απαιτούνταν πέρυσι για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο τμήμα, φέτος η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 6.340 μόρια.
Σημαντική αύξηση 34% είχαμε και στη βάση εισαγωγής το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που εδρεύει στις Σέρρες, καθώς από τα 5.111 περσινά μόρια, φέτος ο τελευταίος επιτυχών συγκέντρωσε 6.850 μόρια.
Στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 8.945 μόρια, από 6.817 μόρια στις Πανελλήνιες του 2019, μια αύξηση της τάξης του 31,2%, ενώ 31,7% ήταν η άνοδος της βάσης εισαγωγής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με έδρα την Τρίπολη), με τον τελευταίο εισαχθέντα να συγκεντρώνει φέτος 7.675 μόρια, από 5.826 μόρια που ήταν η βάση εισαγωγής πέρυσι.
Από κει και πέρα, σημαντική αύξηση βάσεων εισαγωγής καταγράφηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (+22,5%), στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καλαμάτας (+21,7%), όπως και στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τρίπολης (+21,3%).
Πηγή: ethnos.gr