Μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κατά την προεκλογική του επίσκεψη στο Ηράκλειο, παραχώρησε συνέντευξη στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό Creta και τη Φαίη Σφακιωτάκη, κατά την οποία έκανε την αυτοκριτική του για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά επίσης υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά του σχεδίου «Δήμητρα», που βρέθηκε στο επίκεντρο της προηγούμενης προεκλογικής εκστρατείας και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα επιπλέον σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, το οποίο θα εφάρμοζε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης, εφόσον εκλεγόταν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου είναι αναμενόμενο. «Για τον πολίτη αυτήν τη στιγμή έχουμε μια νέα κάλπη και γνωρίζουμε τι κυβέρνηση θα έχουμε, γιατί κακά τα ψέματα, θα έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η εκτίμηση η δική μας. Εγώ σέβομαι τη δυναμική της κάλπης. Δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό την 25η Ιουνίου. Οπότε ξέρουμε τι κυβέρνηση θα έχουμε. Δεν ξέρουμε τι αντιπολίτευση θα έχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Οι συνεργασίες
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε πως από το διαβουλευτικό συνέδριο του ΜέΡΑ25 που έγινε πριν δύο χρόνια, το κόμμα κάλεσε σε συστράτευση τις προοδευτικές δυνάμεις, με δύο τρόπους. «Ο ένας τρόπος ήταν να ανοίξουμε τη βεντάλια του κόμματος και να δημιουργήσουμε αυτήν τη συμμαχία και να έρθουν άνθρωποι με τους οποίους οι δρόμοι μας είχαν χωρίσει. Πολύς κόσμος ήρθε σε αυτό το πλαίσιο. Και ο δεύτερος άξονας αυτής της συμμετοχικής δυναμικής που προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε είχε να κάνει με το κάλεσμα που είχαμε κάνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που δε θέλουν να έχουν σχέση με το ΜέΡΑ25, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, για έναν προεκλογικό προγραμματικό διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές. Αυτό το λέγαμε δύο χρόνια πριν, δεν εισακουστήκαμε, δεν υπήρξε καμία θετική ανταπόκριση, γι’αυτό και το αποτέλεσμα είναι ότι η προοδευτική παράταξη συνετρίβη την 21η Μαΐου.»
Η αυτοκριτική
Στην ερώτηση αν το κόμμα έχει κάνει την αυτοκριτική του για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πως αυτή θα ολοκληρωθεί μετά τις 25 Ιουνίου. «Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Πιστεύω ότι όπως εμείς δεν καταλάβαμε ακριβώς γιατί χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε πως έχασε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, ούτε ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε γιατί κέρδισε. Θεωρώ ότι θα χρειαστεί πάρα πολλή μελέτη για το τι συνέβη στο εκλογικό σώμα.»
Παράλληλα πρόσθεσε: «Εμείς δεχόμαστε ότι για οποιοδήποτε λόγο, χωρίς να δικαιολογούμαστε, το πρόγραμμά μας απερρίφθη. Είμαστε ένα κόμμα που είχαμε 3,4%, πιστεύαμε ότι θα πάμε στο 5%, πήγαμε στο 2,5%. Δεν αποποιούμαστε όμως το πρόγραμμά μας. Αυτήν τη στιγμή ο ελληνικός λαός σε σχέση με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ένα ερώτημα πρέπει να απαντήσει. Λαμβάνοντας υπόψη ποιο ήταν το κόμμα το οποίο προέβλεψε στην αρχή της πανδημίας ότι θα έχουμε ύφεση τουλάχιστον 10%, όταν Σταϊκούρας και Στουρνάρας μιλούσαν για 1%-2%, τη στάση που πήραμε για τις εξορύξεις, για το θέμα της πράσινης ενέργειας, για τα κόκκινα δάνεια, κρίνει ότι η αντιπολίτευση θα είναι καλύτερη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και την παντοδυναμία του, όπως φαίνεται να διαδραματίζεται, με ή χωρίς το ΜέΡΑ25 στη Βουλή;»
Σχέδιο «Δήμητρα»
Το σχέδιο Δήμητρα αποτέλεσε προεκλογικά το κύριο σημείο συζήτησης από το πρόγραμμα του κόμματος. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο υπήρχε στο πρόγραμμα από το 2019 και το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε σκοπίμως από τη Ν.Δ. στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να «χαλάσει» τα σχέδια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25. «Λέει ο Τσίπρας ότι θα πάρω τον Βαρουφάκη να κάνουμε κυβέρνηση. Ο Βαρουφάκης λέει όχι. Αλλά ο Τσίπρας επιμένει. Και πάει η Ν.Δ. -γιατί είναι πάρα πολύ καλή σε αυτό, έχει πάρα πολύ καλούς επικοινωνιολόγους- βρίσκει κάτι στο πρόγραμμά μας το οποίο ξενίζει τον κ. Τσίπρα, οπότε τον εξαναγκάζουν να κάνει δήλωση ότι δε θα συνεργαστούν με το ΜέΡΑ25 κι εκεί καταρρέει ο πύργος, το αφήγημα του κ. Τσίπρα. Αυτός ήταν ο στόχος με το Δήμητρα.»
Ως το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών χαρακτήρισε το σχέδιο Δήμητρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, γι’αυτό κι αν έβγαινε κυβερνών κόμμα το ΜέΡΑ25, θα το εφάρμοζε από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης. Ο στόχος είναι η παροχή ενός πρόσθετου τρόπου ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω ΑΦΜ, ώστε να μην υπόκεινται οι πολίτες σε χρεώσεις κατά τις τραπεζικές συναλλαγές.
«Στην Κίνα με 135 εκ. ψηφιακά πορτοφόλια αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται δωρεάν συναλλαγές. Ο κ. Μπέιλι, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ήδη έχει ανακοινώσει ότι προχωράει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόγραμμα το δουλεύω 25 χρόνια τώρα. Χθες, έπρεπε κάθε χώρα της ευρωζώνης να έχει το Δήμητρα. Και σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης να έχεις ένα σύστημα πληρωμών που να μην εξαρτάται από τις τράπεζες. Λάβετε υπόψη την τεχνητή κρίση που είχαμε το καλοκαίρι του 2015. Γιατί ήταν τεχνητή η τραπεζική κρίση τότε. Ο κ. Ντράγκι αποφάσισε να μας κλείσει τις τράπεζες υπό τας εντολάς της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, για να μας εξαναγκάσει να υπογράψουμε το μνημόνιο. Έχω δηλώσει λοιπόν ότι είναι πολύ χρήσιμο για κάθε χώρα της ευρωζώνης να έχει και μια τέτοια άμυνα, το Δήμητρα, σε τέτοια περίπτωση. Αυτό διαστρεβλώθηκε και λένε ο Βαρουφάκης πάει να μας πετάξει από το ευρώ. Το Δήμητρα δεν αντικαθιστά τίποτα. Προστίθεται. 2 δις. είναι οι χρεώσεις των συναλλαγών. Σε μια χώρα που δίνουμε 5,5 δις. συνολικά σε όλο το εθνικό σύστημα υγείας, οι τραπεζίτες χρεώνουν τους πολίτες 2 δις., για πράγματα που τους κοστίζουν μηδέν. Νταβατζιλίκι λέγεται η χρέωση των συναλλαγών. Οποιοσδήποτε θεωρεί τον εαυτό του υπέρμαχο της αγοράς, όχι αριστερό, θα έπρεπε να αγκαλιάσει την ιδέα αυτή, γιατί αυξάνει τον ανταγωνισμό και μειώνει τη δυνατότητα των τραπεζών να αισχροκερδούν.»
Ο «Οδυσσέας» για τα κόκκινα δάνεια
Μια μικρή δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, υπό το όνομα «Οδυσσέας» είναι η αντιπρόταση του ΜέΡΑ25 στον «Ηρακλή» για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τον περιορισμό των πλειστηριασμών.
«Μεταφέρονται τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στα λογιστικά βιβλία του Οδυσσέα. Οι τράπεζες παίρνουν πίσω ομόλογα της νέας αυτής εταιρείας του Οδυσσέα, που εμπεριέχουν δύο πράγματα. Πρώτον εχέγγυα ακίνητα, τα οποία βρίσκονται ήδη στα δάνεια που μεταφέρονται από τις τράπεζες στον Οδυσσέα κι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Έτσι οι τράπεζες παίρνουν πιο πολλά χρήματα επί της ουσίας. Μεγαλύτερη δηλαδή αξία απ’ότι παίρνουν από τα funds. Επίσης, καταργούνται αμέσως οι πλειστηριασμοί αν πρόκειται για κύρια κατοικία, μικρές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν ή αγροτική γη που καλλιεργείται. Αντ’ αυτού, ο οφειλέτης πληρώνει ένα πάγιο μηνιαίο αντίτιμο στον Οδυσσέα, το οποίο δεν ξεπερνάει το 1/6 των διαθέσιμων εισοδημάτων του, ώστε να μπορεί να είναι συνεπής.»
Στην περίπτωση που κριθεί ότι η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη δεν επιτρέπει τη μηνιαία καταβολή δόσης, η οφειλή παγώνει και δε γίνεται έξωση. Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί όταν ο οφειλέτης θελήσει να μεταβιβάσει ή να πουλήσει το ακίνητο. «Γίνεται ένας διακανονισμός, μπορεί να έχει αυξηθεί και πολύ η αξία του ακινήτου τότε, οπότε να έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αξία του δανείου, αλλά αυτά στο μέλλον, χωρίς την πίεση να βγουν περιουσίες στο σφυρί, να πεταχτούν άνθρωποι στο δρόμο, να βγουν μεγάλες αξίες, γύρω στα 70 δις. στα νησιά Cayman, μέσω της σημερινής δραστηριότητας των fund. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25. Εμείς δε φτιάξαμε από το μυαλό μας αυτήν την πρόταση. Συνδυάσαμε στοιχεία τέτοιων λύσεων που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία ή στην Ιρλανδία, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.»
Όπως πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, τα κόκκινα δάνεια είναι αυτά τα οποία επιχειρείται να «βγάλουν τα σπασμένα» του δημόσιου χρέους. «Το δημόσιο χρέος ξέρουν όλοι ότι δε θα πληρωθεί ποτέ. Αυτά τα 410 δις. που χρωστάει το ελληνικό δημόσιο, απλά θα μετακυλίονται, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των δανειστών. Δεν περιμένουν να τα πάρουν από το ελληνικό δημόσιο. Περιμένουν να τα εξάγουν από τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, με τα κόκκινα δάνεια.»