Δυνατοί θόρυβοι ή απλώς το γήρας θα επηρεάσουν τελικά την ποιότητα της ακοής σχεδόν όλων μας, καθώς αυτοί οι παράγοντες προκαλούν σταδιακά τον εκφυλισμό και το θάνατο των ακουστικών αισθητήριων κυττάρων και των συνάψεών τους στο εσωτερικό αυτί. Ως αποτέλεσμα, η μόνη θεραπευτική επιλογή θα είναι κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας ή, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα κοχλιακό εμφύτευμα.
Θα μπορούσε όμως η αιτία πίσω από την απώλεια ακοής να κρύβεται σε ένα μηχανισμό που ελέγχει τη λειτουργία των ακουστικών αισθητήριων κυττάρων και ρυθμίζεται με την ηλικία; «Προκειμένου να αναπτύξουμε νέες θεραπείες, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι χρειάζονται τα ακουστικά αισθητήρια κύτταρα για τη σωστή τους λειτουργία» εξηγεί ο Δρ Maurizio Cortada από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας.
Σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Michael N. Hall στο Biozentrum, ο δρ. Cortada διερεύνησε ποια σηματοδοτικά μονοπάτια επηρεάζουν τα λεγόμενα αισθητήρια «τριχωτά κύτταρα» στο εσωτερικό αυτί. Στην πορεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν κεντρικό ρυθμιστή, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους στο iScience.
Το εν λόγω σηματοδοτικό μονοπάτι, γνωστό από τους ερευνητές ως mTORC2, παίζει σημαντικό ρόλο, μεταξύ άλλων, για την κυτταρική ανάπτυξη και τον κυτταροσκελετό. Ο ρόλος που διαδραματίζει στα τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού δεν είχε μελετηθεί προηγουμένως.
Η διεξοδικότερη εξέταση των ερευνητών ανέδειξε ότι τα αισθητήρια τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί έχασαν τους αισθητήρες τους χωρίς το σηματοδοτικό μονοπάτι mTORC2. Τα τριχωτά κύτταρα έχουν προεξοχές παρόμοιες με μικροσκοπικές τρίχες που είναι σημαντικές για τη μετατροπή του ήχου σε νευρικά σήματα. Αυτά τα «μικροσκοπικά τριχίδια» είχαν κοντύνει, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές με τη χρήση ηλεκτρονικών μικροσκοπίων. Μειώθηκε επίσης ο αριθμός των συνάψεων που μεταδίδουν τα σήματα στο ακουστικό νεύρο.
«Από άλλες μελέτες, γνωρίζουμε ότι η παραγωγή βασικών πρωτεϊνών σε αυτό το μονοπάτι σηματοδότησης μειώνεται με την ηλικία», εξηγεί ο Cortada. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση με την απώλεια των συνάψεων και τη μειωμένη λειτουργία των ακουστικών αισθητήριων κυττάρων στο εσωτερικό αυτί που οδηγεί σε απώλεια ακοής με την πάροδο της ηλικίας.
«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για μελλοντικές θεραπείες» επισημαίνει ο δρ. Cortada. Το μέσο και το εσωτερικό αυτί, για παράδειγμα, θα ήταν εύκολα προσβάσιμα για τοπικά χορηγούμενα φάρμακα ή γονιδιακές θεραπείες. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη τέτοιων θεραπευτικών επιλογών.