Μετρά τέσσερις θητείες στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Ηρακλείου και το βλέμμα του εξακολουθεί να είναι στραμμένο στο μέλλον της πόλης.
«Επιλέγω να είμαι αυτοδιοικητικός και επιλέγω να λέω πάντα ότι για μένα ο δήμος Ηρακλείου δεν αποτελεί σκαλοπάτι για κάτι άλλο. Νομίζω είναι το πιο πάνω σκαλοπάτι ο ίδιος ο Δήμος», δηλώνει τόσα χρόνια μετά ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Δημοσίως» της Τηλεόρασης CRETA και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
«Το ερώτημα είναι: Τι Δήμαρχο χρειάζεται το Ηράκλειο;»
Σε μια περίοδο που τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Λότζια δίνουν και παίρνουν, ο ίδιος τονίζει πως το «Το ερώτημα είναι: Τι Δήμαρχο χρειάζεται το Ηράκλειο;». «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε και να απαντήσουμε: Τι Δήμαρχο χρειάζεται η πόλη το επόμενο διάστημα και όχι αν χρειάζεται τον τάδε. Η δική μου άποψη είναι ότι ο δήμος χρειάζεται το επόμενο διάστημα περισσότερο πολιτική, αυτά είναι τα νέα δεδομένα, και χρειάζεται γνώση του αντικειμένου, και ανθρώπους που θα αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι μόνο των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Ακόμα και των ομάδων που θέλουν να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν, να αναπτύξουν δραστηριότητες μέσα στο Ηράκλειο και στην κοινωνία μας που θα μας πάει αυτή η κατάσταση, όλους μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως σαφώς δεν έχουν σημασία μόνο τα χαρακτηριστικά του δημάρχου αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ομάδα που τον πλαισιώνει αλλά και το παρελθόν του.
Μάλιστα αναφορικά με το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το αν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Βαρδαβάς σημείωσε πως θα το κάνει όταν απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα. «Σε ό,τι με αφορά έχω πει πολλές φορές ότι με ενδιαφέρει ο Δήμος Ηρακλείου, πολλαπλώς με ενδιαφέρει ο Δήμος Ηρακλείου. Παρακολουθώ τον δημόσιο διάλογο, τις προτάσεις που κατατίθενται και η συζήτηση είναι και εξακολουθεί «Τι Δήμαρχο θέλει αυτή η πόλη; Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του;». Όταν νομίζω ότι θα καταλήξουμε οι περισσότεροι στο ποιο θα πρέπει να είναι αυτό το μοντέλο, σίγουρα θα ενημερώσω και εγώ τους Ηρακλειώτες, ως δημόσιο πρόσωπο, για το τι θα ήθελα και εγώ στην επόμενη μέρα», δήλωσε.
«Οι εκλογές έρχονται, παρέρχονται, τα πρόσωπα αλλάζουν. Όλοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είμαστε περαστικοί. Ο δήμος, η πόλη θα είναι πάντα εκεί, και αυτό θα πρέπει να υπηρετούμε», συμπλήρωσε.
Η παρακαταθήκη της δημοτικής Αρχής του Β. Λαμπρινού
Το «άνοιγμα» σε όλους και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων είναι για τον κ. Βαρδαβά η παρακαταθήκη του Βασίλη Λαμπρινού για την επόμενη ημέρα στη Λότζια. Όπως τόνισε «ο Βασίλης Λαμπρινός απέδειξε με την ηγεσία του ότι λόγο στα πράγματα μπορούν να έχουν όλοι, με αξιοπρέπεια, με χώρο στο να δημιουργήσουν και θα εστιάσω στη διάλυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Ο δήμος Ηρακλείου διέθετε αντιδημάρχους το τελευταίο διάστημα με αρμοδιότητες, με προϋπολογισμό και με υπογραφή, η οποία ήταν σημαντική για να κάνεις έργο».
Ο κ. Βαρδαβάς τόνισε πως επίσης δόθηκε βήμα και δημοσιότητα σε όποιον την επεδίωξε, για να μπορέσει να επικοινωνήσει στους δημότες το έργο του, ωστόσο ο ίδιος επέλεξε να μην «υπερκαταναλώσει» αυτή την δυνατότητα που του δόθηκε, καθώς για τον ίδιο είναι , όπως ανέφερε, στάση ζωής να παραμένει προσηλωμένος στον στόχο που έχει θέσει και την ευθύνη που έχει αναλάβει με τον επικοινωνιακό κομμάτι να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Όσο για τον αν αυτή η στάση του τον κάνει να φαίνεται ποιο «απόμακρος», ο κ Βαρδαβάς απάντησε: «Είμαι πολύ μέσα στη κοινωνία, όμως δε ξέρω τι σημαίνει τελικά επικοινωνία, να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Να είσαι διαρκώς χαμογελαστός και να χαιρετάς γνωστούς και αγνώστους και να μην έχεις αποτέλεσμα σε τίποτα, αυτό να είναι κενό, να είναι επιφανειακό, να μην είναι πηγαίο; Νομίζω επιλέγω έναν δρόμο περισσότερης αξιοπρέπειας και μια στάση ευθύνης σαν αυτή που μου έχει ανατεθεί».
«Δεν διαγράφω καμία από τις περιόδους που υπηρέτησα τον Δήμο Ηρακλείου»
Εμπειρία ζωής χαρακτήρισε την πορεία του μέσα στη Λότζια ο κ. Βαρδαβάς και τόνισε πως δεν διαγράφει καμία από τις δύο περιόδους που υπηρέτησε στο δήμο Ηρακλείου «ούτε τις πρώτες δύο τετραετίες με τον Γιάννη Κουράκη, πόσο μάλλον τις δύο τελευταίες με τον Βασίλη Λαμπρινό».
Είχε τη δυνατότητα να δει και «τις δύο όψεις του νομίσματος» αφού έζησε την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, με τα μεγάλα τεχνικά έργα στο Ηράκλειο αλλά και την περίοδο των κλειστών τραπεζών με τα capital control και την ανάγκη για δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων, συσσιτίων και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε έχει ζήσει μέσα στον ίδιο Δήμο, δύο εντελώς διαφορετικές περιόδους και πλέον έχει την εμπειρία και γνωρίζει πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές.
Το ανθρώπινο δυναμικό το «όπλο» του δήμου Ηρακλειου
Ο κ. Βαρδαβάς τόνισε πως το Ηράκλειο είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες αξιοποιούνται χάρη στο μεγάλο του όπλο που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό. «Πολλοί λένε έχετε το κλειστό γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια, το Παγκρήτιο, έχετε φέρει μεγάλες διοργανώσεις, αναπτύσσεται ο αθλητισμός.Και λέω όλα αυτά, τα τεχνικά έργα, όπως είναι ένα καλό γήπεδο, από μόνα τους δεν φτάνουν αν δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό να τα εξελίσσει να τα λειτουργεί να τα αναπτύσσει δεν θα ήταν τίποτα. Οπότε θεωρώ ότι σημαντικό πλεονέκτημα για τη πόλη μας ,πέρα από την Ιστορία και το παρελθόν της, είναι και το ανθρώπινο δυναμικό της».
Οι προκλήσεις για τον δήμο Ηρακλείου: Οι υποδομές και τα μεγάλα έργα
Ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε και τα έργα-στόχους που θα πρέπει να έχει η επόμενη δημοτική αρχή. Για τον ίδιο ένα από τα σημαντικότερα είναι η αξιοποίηση του χώρου του «Νίκος Καζαντζάκης», όταν λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. «Σίγουρα οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο σε κάτι τόσο σημαντικό. Μιλάμε για ένα νέο Ηράκλειο. Διεκδικούμε όχι απλά να πούμε την άποψη μας, να την επιβάλουμε για τις ζωές μας», ανέφερε.
Παράλληλα στάθηκε στο ζήτημα επέκτασης του σχεδίου πόλης, την πώληση του λιμανιού και το περιβαλλοντικό κόστος που μπορεί να έχει η εμπορική του ανάπτυξη για την πόλη. «Θα πρέπει εκεί να υπάρχει ανταπόδοση από τους επενδυτές ή από την κυβέρνηση. Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν παραχωρούνται στον Δήμο Ηρακλείου ο θεατρικός σταθμός και το κτίριο του ΚΤΕΛ, γιατί δεν παραχωρείται το κτίριο του «Μαρίνα» και το ενετικό λιμάνι και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος ΟΛΗ να διοικεί αυτά μέσα στη πόλη μας», σημείωσε.
Η χωροθέτηση της μαρίνας στο Παγκρήτιο Στάδιο, ο ΒΟΑΚ και το αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι έργα τα οποία επίσης πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο σύμφωνα με τον ίδιο.«Ο βόρειος οδικός άξονας έπρεπε να ξεκινήσει από το Ηράκλειο να μελετάται, καθώς εδώ είναι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κρήτης, δυστυχώς από το Ηράκλειο πέρασε επιφανειακά και χώρισε το Ηράκλειο σε βόρειους και νότιους, περνώντας μέσα από την πόλη. Επίσης, δεν μπορούμε να συζητάμε ότι δεν θα γίνει ένας σύγχρονος οδικός άξονας μέχρι το αεροδρόμιο Καστελίου ή ότι χρειάζονται πολλά λεφτά για να γίνουν τούνελ στο Κακό Όρος. Τέτοια τούνελ στην Εγνατία υπάρχουν δεκάδες. Νομίζω ότι και εμείς οι Ηρακλειώτες και Κρητικοί θα πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν τα ίδια και εδώ».
«Το Ηράκλειο έχει μεγάλα και ανοιχτά ζητήματα»
«Έχουμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα για τους αρχαιολογικούς μας χώρους και τη κατάσταση τους. Από το Μπεντενάκι και τη στασιμότητα των έργων δίπλα στη θάλασσα τόσα χρόνια, ούτε προσβασιμότητα, ούτε επικάλυψη τους, ούτε τίποτα. Από το ανάκτορο της Κνωσσού και πολλά άλλα. Η πόλη αυτή έχει πολλά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα. Απαιτούν διεκδίκηση και πολιτική διαχείριση το επόμενο διάστημα», συνέχισε ο κ. Βαρδαβάς.
Το «στοίχημα» της Κρήτης για το ΠΑΣΟΚ
Ως μέλος της Κεντρική Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βαρδαβάς δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις επερχόμενές εθνικές εκλογές, οι οποίες μάλιστα είναι σε πρώτο πλάνο καθώς προηγούνται των αυτοδιοικητικών.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «τοξικό κλίμα» και «πόλωση» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία «δε βοηθάει σε τίποτα τη κοινωνία». «Όποιος αξιολογήσει τις προτάσεις της θέσης αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ και η νέα ηγεσία του, νομίζω θα καταλάβει πολύ καλά ότι μιλάμε για κάτι πραγματικά καινούργιο που θέλω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός στο μέλλον θα του δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα», σημέιωσε.
Η ανανέωση των ψηφοδελτίων τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ήταν σημαντικό στόχος για το κόμμα, σημείωσε ο κ. Βαρδαβάς και συμπλήρωσε πως ειδικά σε ότι αφορά το Ηράκλειο έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό ψηφοδέλτιο». «Παντρεύει την παρουσία ιστορικών – σημαντικών στελεχών που προέρχονται και από την αυτοδιοίκηση νεότερων στελεχών και άλλων ανθρώπων που διευρύνουν ουσιαστικά, πέραν του παραδοσιακού μας χώρου, την εκπροσώπησή μας».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και νομίζω ότι θα έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό σίγουρα στη Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Βαρδαβάς.