Βαλλιανάτος για τα 6,1 Ρίχτερ: Καμία σχέση με τους σεισμούς της Κρήτης – Η αισιόδοξη εκτίμηση για το Αρκαλοχώρι

Πρέπει να διαβάσετε

«Η σημερινή επίσκεψη του εγκέλαδου ήταν διακριτική» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών Φίλιππος Βαλλιανάτος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στους Μαρία Μπινιχάκη και Σωτήρη Μεταξά.

«Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε 300 χλμ ανατολικά από το Ηράκλειο και σε βάθος περίπου 60 χλμ. Άρα δεν έχει καμία σχέση ούτε με το σεισμό της Ζάκρου, ούτε φυσικά με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Είναι ένας σεισμός τελείως διαφορετικής αιτιολογίας, ουσιαστικά είναι απομονωμένος και δεν θα έχει μετασεισμούς, αναφέρεται σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαλλιανάτος τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια μεγάλη ακτίνα λόγω του μεγάλου εστιακού του βάθους και αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που έδωσε το αίσθημα της αργής κίνησης στην περιοχή του Ηρακλείου.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για διέγερση στην περιοχή. «Η λέξη διέγερση είναι φορτισμένη και βαριά. Δεν θα χρησιμοποιούσα τόσο βαρύγδουπες εκφράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε πολλά χιλιόμετρα μακριά όχι απλά δημιουργούν μια «ασπίδα», αλλά ένα «μπλόκ» προστασίας για την περιοχή της Κρήτης.

Αναφορικά με την αναστάτωση που βιώνουν οι κάτοικοι της Κρήτης όταν ένας σεισμός γίνεται αισθητός στο νησί ο κ. Βαλλιανάτος παρατήρησε ως είναι αποτέλεσμα του φόβου που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του Αρκαλοχωρίου. «Γίνονται συχνά και πολύ συχνά θα έλεγα σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο οι οποίοι ακουμπάνε και φεύγουν. Σαν τον σημερινό, σαν ενδεχόμενα και αυτό της Ζάκρου. Έγινε, ταρακούνησε, η μετασεισμική του ακολουθία, γιατί το βάθος του ήταν λίγο πιο βαθιά απ’ ότι αρχικά ανακοινώθηκε ήταν ασθενική έως καθόλου. Άρα λοιπόν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά ήταν ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοντά στο τέλος το φαινόμενο στο Αρκαλοχώρι

Για τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου ο κ. Βαλλιανάτος σημείωσε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, ενώ εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί με τον χρόνο μειώνονται και παρατηρείται μια φθίνουσα τάση στην μετασεισμική ακολουθία που δείχνει ότι το φαινόμενο ακολουθεί τη φυσιολογική του μετασεισμική εξέλιξη.

«Έχουμε αρκετούς σεισμούς γύρω στο 2 – 2,5. Μια στις δύο τρεις ημέρες υπάρχει και ένας σεισμός ο οποίος είναι περίπου στα 3 – 3,3 Ρίχτερ. Θα φθίνει συνέχεια για τις επόμενες μια – δύο εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα