Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
7.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ένας φίλος της Ελλάδας

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλιάς Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, έχει συνδεθεί με ένα από τους σημαντικότερους σταθμούς της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Κυρίως ο ΝτΈστέν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ που αργότερα μετεξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπήρχαν πολλές επιφυλάξεις την εποχή εκείνη για την ένταξη από τούς ευρωπαϊκούς εταίρους καθόσον η χώρα ήταν ανοργάνωτη, η Δημοκρατία της δεν είχε ακόμη εδραιωθεί και δεν είχε κοινά σύνορα με κάποιο κράτος μέλος της Ε.Ο.Κ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει ότι ο Ντ’ Εστέν βοήθησε την αναφερόμενη ένταξη της Ελλάδας μέχρις σκανδάλου, κατηγορηθείς ότι λειτουργεί σε βάρος των Γάλλων αγροτών, που αντιδρούσαν έντονα παρά την δημοτικότητα που ο Ντ΄Εστέν σημείωνε την εποχή εκείνη στην Γαλλία.

Μάλιστα η φράση του Καραμανλή κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ένταξης της Ελλάδας με την στήριξη ,του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν όπως αυτή είχε διατυπωθεί «Έξω πάμε καλά» έχει μείνει στην ιστορία.

Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν θεωρούνταν ένας από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες ευρωπαίους ηγέτες, ήταν προσωπικός φίλος του Καραμανλή και από τότε έχει επικρατήσει το γνωστό λαϊκό σύνθημα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία»

«Είχα γνωρίσει την Ελλάδα πριν από την στρατιωτική δικτατορία όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών» είχε πεί σε δήλωση του ο Ντ’Εστέν.

Εκείνη την εποχή η Ελλάδα παρουσίαζε φαινόμενα αναταραχών και έδειχνε την εικόνα παρακμιακής χώρας. Η αναταραχή αυτή στο λαϊκό κρατικό και πολιτικό επίπεδο οδήγησε στην εγκαθιδρύσει της δικτατορίας των Συνταγματαρχών . Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας είχαν διακοπεί τελείως.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμενε πως η Ευρώπη είχε υποχρέωση να εντάξει την Ελλάδα στην Ε.Ο.Κ, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.

Με αυτόν τον τρόπο λέγεται ο ΝτΈστέν έκαμψε τις αντιρρήσεις των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα προκειμένου να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στις 28 Μαΐου 1979 στην Αθήνα όταν η Γαλλία είχε την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ο.Κ ,υπογράφηκε η πράξη ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η τελετή προσχώρησης στην Ε.Ο.Κ έγινε στο Περιστύλιο του Ζάππειου παρουσία του Ζισκάρ ΝτΈστεν, του Καραμανλή ,του Κύρκου και του Ηλιού που ήταν παρόντες, αλλά χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Χαρίλαο Φλωράκη που ήταν απόντες.

Καθένας είχε τους δικούς του λόγους ,να βρίσκεται εκεί εκείνη την σημαντική για την Ελλάδα ημέρα κυρίως για τους παρόντες που μας έβαζαν.

Δικούς τους λόγους είχαν και οι απόντες ,που όλοι υποψιαζόμασταν ότι ποτέ δεν θα τολμούσαν να μας έβγαζαν.

Αυτό αποδείχθηκε λίγο αργότερα όταν ο Παπανδρέου μάλλον καθόλου δεν το σκέφτηκε ,αλλά αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πάλεψε μέσα στην Ε.Ο.Κ για τα πακέτα Ντελόρ και τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν που έφυγε πρόσφατα από την ζωή είναι βέβαιο ότι σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία με τον καθοριστικό του ρόλο στην ενσάρκωση του οράματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Σήμερα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε οι Έλληνες ποιά θα ήταν η τύχη της Ελλάδας στην αδυναμία αντιμετώπισης της οικονομικής, της Ελληνοτουρκικής και της υγειονομικής κρίσης χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ευχηθούμε στον πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ ’Εστέν, αιωνία του η μνήμη.

Άλλα Πρόσφατα