Στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση με θέμα ««Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου τοποθετήθηκε ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή :
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, που ελπίζω να συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί τον πυρήνα της εθνικής μας επιβίωσης, μπορεί και πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στην αμυντική και ευρύτερα στην Εθνική μας ισχύ.
Η άμυνα της χώρας, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ή υποχρέωση μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια πολυπαραγοντική και πολύπλευρη διαδικασία που εμπλέκει πλήθος συντελεστών οι οποίοι με την κατάλληλη πολιτική συνδιαμορφώνουν την ισχύ του κράτους και της Εθνικής Άμυνας.
Οι εθνικοί πόροι, ανθρώπινοι, οικονομικοί και φυσικοί, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση τους, η αποτελεσματική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, οι διεθνείς συνεργασίες και οι αμυντικές συμμαχίες και βεβαίως η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική θωράκιση της χώρας.
Απαραίτητη προϋπόθεση όλων, η Εθνική Συνεννόηση και η διαμόρφωση Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής, που υπενθυμίζω ότι ήταν πάντα στις προτεραιότητες του Ανδρέα Παπανδρέου και όλων των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ.
Ναι, η Ελλάδα Ανήκει στους Έλληνες, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει σε αμυντικό οργανισμό και οφείλει να αναπτύσσει στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες
Η Φώφη Γεννηματά, τα τελευταία χρόνια δεν κουράστηκε να μιλά για την ανάγκη διαμόρφωσης Εθνικής γραμμής και τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον πριν τις κρίσιμες αποφάσεις.
Την αρνήθηκαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Στη διαμόρφωση της Εθνικής Ισχύος κρίσιμο ρόλο έχει όλη η εσωτερική πολιτική. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και η Εθνική Λαϊκή Ενότητα, η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση αρραγούς Εθνικού μετώπου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, συνεχίζει με τον νέο Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.
Τιμούμε τις ιστορικές παρακαταθήκες μας και τον πατριωτικό χαρακτήρα της Παράταξης μας, έχουμε καθαρές, σταθερές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις και το αποδεικνύουμε καθημερινά τόσο στην Βουλή όσο και στην Κοινωνία.
Η Ελλάδα σήμερα, περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη ισχυρή Εθνική Στρατηγική.
Το Διεθνές και Περιφερειακό περιβάλλον μεταβάλλονται διαρκώς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα με σοβαρές επιπτώσεις παγκοσμίως και άγνωστη τελική έκβαση. Κυριαρχούν η ρευστότητα και η αβεβαιότητα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία κλιμακώνει, ακόμη και εν μέσω του πολέμου, την επιθετικότητά της με προκλητικότατες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου χώρου. Προβάλει συνεχείς διεκδικήσεις στα πλαίσια μιας απαράδεκτης αναθεωρητικής πολιτικής και προσπαθεί να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, εμφανιζόμενη ως επιτήδειος ουδέτερος και υποκρινόμενη τον ειρηνοποιό.
Τα επιτακτικά αιτούμενα στην Ε.Ε είναι η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, η ενιαία μεταναστευτική πολιτική και το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα η Ε.Ε οφείλει να καταδείξει έμπρακτα ότι δεν είναι ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα η εφαρμογή πολιτικών σχεδίων αναθεωρητισμού από όπου κι αν προέρχονται.
Πρώτα όμως, οφείλουμε εμείς, Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις, με Εθνική συνεννόηση, να χαράξουμε εκείνη την Εθνική γραμμή που θα διασφαλίζει τις θέσεις και τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.
Την ασφάλεια της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τη διασφάλιση της θαλάσσιας επικράτειας της Ελλάδας και της Κύπρου, την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και των αναθεωρητικών σχεδίων της, αλλά και την ανάδειξη της Χώρας μας όχι μόνο σε ενεργειακό κόμβο αλλά και σε χώρα παραγωγής ενέργειας με την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων.
Καλό θα ήταν η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός να συμπεριλάβει στην ατζέντα του τους παραπάνω στόχους, ενόψει του επικείμενου ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Ελπίζουμε να μην γυρίσει άπραγος και με άδεια χέρια και μετά να διαμαρτύρεται για την κριτική που ο ίδιος προκαλεί όπως στην τελευταία σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στο θέμα του ενεργειακού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που είναι βασικός συντελεστής στη διαμόρφωση της εθνικής ισχύος, δυστυχώς πάσχει.
Από το 2015 έως σήμερα, βιώνουμε την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που αποτυπώνεται ανάγλυφα και με τις διαδοχικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Με δεδομένο το έλλειμα στην κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια, είμαστε υπέρ των διμερών Αμυντικών Συνεργασιών και Συμμαχιών και δεν αμφισβητούμε τις διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες και μάλιστα σε μια κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο.
Αντίθετα θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να ενισχύονται. Όμως, άλλο σύμμαχοι κι άλλο δορυφόροι και αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά ανάμεσα στην αντίληψη της Δεξιάς και αυτή της Δημοκρατικής Παράταξης.
Οι Διεθνείς Σχέσεις και οι Συμμαχίες, πρέπει να εδράζονται σε βάση ισοτιμίας και αμοιβαιότητας. Δυστυχώς, τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπόρεσαν ούτε σε αυτό το θέμα να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ασκήσουμε αυστηρή κριτική επί της διαπραγματευτικής τακτικής και των αποτελεσμάτων. Και επειδή αντί απαντήσεων στα σοβαρά ερωτήματα που θέσαμε στην συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής, ακούστηκαν ευφυολογήματα του είδους «οι βάσεις φεύγουν, οι βάσεις μένουν» και αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ, ας δούμε πως έχουν τα πράγματα.
Η αρχική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, προέβλεπε το κλείσιμο των βάσεων και τη συνέχιση λειτουργίας ορισμένων και αυτό έγινε.
Η πρώην βάση π.χ στις Γούρνες Ηρακλείου παρά την μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της, σήμερα φιλοξενεί δραστηριότητες επιστημονικής, κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Εκπαιδευτήρια, το ΕΛΚΕΘΕ και τον Θαλλασόκοσμο, Αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνικές και διοικητικές δομές, το δημαρχείο αλλά και το διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης, για το οποίο επιτρέψτε μου να αναφέρω την απαράδεκτη στάση του υπουργείου Οικονομικών σήμερα που παρακολουθεί άπραγο την απαίτηση της ΕΤΑΔ να αρπάξει από την τοπική κοινωνία το χώρο.
Η αρχική συμφωνία, προέβλεπε επίσης αντισταθμιστικά οφέλη και έθετε τέλος στην επ΄ αόριστον λειτουργία, παρέχοντας στην χώρα μας το πλεονέκτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.
Ως απόρροια της συμφωνίας, η Ελλάδα παρέλαβε δωρεάν από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη, αντιτορπιλικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις δεν είδαμε να απορρέουν από την τροποποίηση του 2020 ή τη σημερινή. Αντίθετα δεν παίρνουμε τίποτε σε πολεμικό υλικό και επανέρχεται η επ΄ αόριστον λειτουργία τους, μετά την 5ετία.
Ας αφήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τα ευφυολογήματα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση ας κάνει την αυτοκριτική της για το Α΄ πρωτόκολλο τροποποίησης, που κυρώθηκε μεν το Γενάρη του 2020 αλλά το είχε διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό έδινε επιπλέον βάσεις στις ΗΠΑ και μάλιστα όπως προείπα, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.
Στον ίδιο δρόμο συνέχισε και η Ν.Δ, η οποία τον Οκτώβριο του 2021 υπέγραψε το Β΄ πρωτόκολλο τροποποίησης που σήμερα καλούμαστε να κυρώσουμε.
H νέα τροποποίηση προσθέτει 4 νέες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ε.Δ, εντός των οποίων επιτρέπεται στις ΗΠΑ να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες.
Όλως τυχαίως, το Πρωτόκολλο έρχεται προς κύρωση λίγο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και συνοδεύεται από επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι η νέα επικαιροποιημένη ΣΑΑΣ επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.
Είναι όμως απορίας άξιον γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στην τροποποιημένη συμφωνία:
1ον Όσα θετικά αναφέρονται στην επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και την εδαφικής ακεραιότητας των δύο μερών όπως και η σταθερή προσήλωση των μερών στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου και
2ον Οι προβλέψεις του νόμου των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.
Η αποτυχία της Κυβέρνησης να συμπεριληφθούν στην τροποποιημένη συμφωνία τα καθιστά μή διεκδικήσιμα στο πλαίσιό της.
Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει:
– Τελικά, διεκδικήσαμε κάτι; Πήραμε κάτι μέσω της συμφωνίας;
– Οι ΗΠΑ εγγυώνται τα σημερινά σύνορα της χώρας μας; Δεσμεύονται να προστατέψουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας;
– Γιατί δεν προβλέφθηκαν συμβατικά κάποιες εγγυήσεις για τη στήριξη της ασφάλειας μας;
Για τη στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ στη χώρα μας σε περίπτωση εμπλοκής μας με την Τουρκία;
– Πήραμε κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για να ενισχύσουμε την άμυνά μας ;
– Πετύχαμε κάποια οικονομικά οφέλη από την “ενοικίαση” των αναφερομένων βάσεων;
Και το σημαντικότερο: -Γιατί υποβαθμίσατε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και αποδεχθήκατε, την απαλοιφή της υποχρεωτικής επαναδιαπραγμάτευσης μετά την πάροδο της 5ετίας;
Κακώς συμφωνήσατε να παραμένει σε ισχύ επ΄ αόριστον η Συμφωνία και για να τερματιστεί ή να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση να χρειάζεται γραπτή καταγγελία δύο χρόνια νωρίτερα.
Δεσμεύσατε τις επόμενες κυβερνήσεις και περιορίσατε τη διαπραγματευτική τους δυνατότητα.
Έτσι αντιλαμβάνεστε την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων σε μια ρευστή γεωπολιτικά περίοδο;
Τέλος, οφείλετε να ενημερώσετε τώρα την Βουλή για όσα αναφέρουν δημοσιεύματα σχετικά με το αίτημα του Λευκού Οίκου προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τούρκικων F16 αλλά και την πώληση επιπλέον αεροπλάνων.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση όχι μόνο απώλεσε μια ευκαιρία αλλά υπέγραψε και μια ετεροβαρή συμφωνία. Η Ελλάδα δίνει πολλά και δεν φαίνεται να παίρνει τα ανάλογα.
Η διαπραγματευτική σας προσπάθεια και το αποτέλεσμα της δεν αξίζουν το Ναι.
Στην κρίσιμη όμως αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της Στρατηγικής Συμμαχίας με τις ΗΠΑ και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Η αντιστροφή των αρνητικών τροποποιήσεων της Συμφωνίας, προφανώς μπορεί και πρέπει να γίνει αλλά από μια άλλη κυβέρνηση και δεν εννοώ μόνο με άλλη σύνθεση
και προπάντων σοβαρή και ικανή να πετυχαίνει εθνικούς στόχους.
Μια κυβέρνηση που θα στοχεύει στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο και θα προωθεί όλους τους παράγοντες ενδυνάμωσης της Εθνικής Ισχύος.
Και να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».