Β. Διγαλάκης: Οι μεθοδικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα φέρνουν αποτελέσματα

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται μεθοδικά για τον επαναπατρισμό στη χώρα μας αρχαιοτήτων πολύ μεγάλης αξίας, επισήμανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), με το οποίο επιτυγχάνεται η επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής ιδιώτη συλλέκτη που αποτελείται από 161 αρχαιότητες, πολλές από τις οποίες αποτελούν εξαιρετικά σπάνια ή ακόμα και παγκοσμίως μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας.

«Με τη συμφωνία αυτή επιστρέφει στην Ελλάδα, χωρίς δικαστική αντιδικία, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, η μεγαλύτερη συλλογή που έχει επιστρέψει ποτέ. Και αντί να υιοθετηθεί ομόφωνα και πανηγυρικά, η αντιπολίτευση διατυπώνει ενστάσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητάει την απόσυρσή του…», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

«Έρχεστε και μας λέτε να μην αποδεχτούμε τις αρχαιότητες που μας επιστρέφονται, αλλά να τις διεκδικήσουμε νομικά … Μα πως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θα τεκμηριώσεις νομικά τη διεκδίκηση για αρχαιότητες που δεν γνώριζες ότι υπάρχουν;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διγαλάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται από όλα τα μέλη ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την αποκλειστική κυριότητα των αρχαιοτήτων, ενώ η κατοχή της συλλογής παραχωρείται στο μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ, το οποίο έχει ως καταστατικό σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και οι δράσεις του υπακούουν στο ελληνικό αρχαιολογικό νόμο και διενεργούνται κατόπιν προηγούμενης άδειας του ΥΠ.ΠΟ.Α.. Η πρώτη παγκόσμια προβολή μέρους της συλλογής προς το κοινό, θα διενεργηθεί στην Ελλάδα άμεσα (έκθεση στο Κυκλαδικό Μουσείο από 1 Νοεμβρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2023). Στη συνέχεια, η συλλογή θα εκτεθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα από τα σημαντικότερα και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μουσεία του κόσμου, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, με την ένδειξη της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Κράτους, προτού οι αρχαιότητες επιστρέψουν οριστικά στη χώρα μας. Το ΜΕΤ δεσμεύεται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, για διαρκή και πολυετή επί 50 έτη προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

«Αλλά, πιο σημαντικό από την προβολή της χώρας, είναι το γεγονός ότι σήμερα η προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού στα ξένα πανεπιστήμια είναι σημαντικά μικρότερη από κάποια χρόνια πριν. Μειώνονται οι έδρες και κλείνουν προγράμματα ελληνικών σπουδών. Έρχεται, λοιπόν, η συμφωνία που κυρώνουμε σήμερα και προβλέπει ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο θα πληρώνει Έλληνες επιστήμονες, Έλληνες αρχαιολόγους, θα τους χορηγεί υποτροφίες για να μπορούν να δουλεύουν στη Νέα Υόρκη», επισήμανε ο Χανιώτης Βουλευτής.

Παράλληλα, τόνισε πως ο ισχυρισμός βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι το επιχείρημα της διεθνούς προβολής θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος μας στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα «δείχνει στοιχειώδη άγνοια των βασικών μας επιχειρημάτων για την επιστροφή των Γλυπτών. Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα, σύμφωνα και με την ΟΥΝΕΣΚΟ, βασίζεται στην αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Να βρεθούν, δηλαδή, όλα μαζί τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα. Αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και αυτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αν επιστρέψουν άμεσα τα Γλυπτά», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης.

«Η συμφωνία αυτή μπορεί να ενθαρρύνει και άλλους συλλέκτες να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις, ώστε να επαναπατριστούν ελληνικοί θησαυροί, ενδεχομένως άγνωστοι σε εμάς, χωρίς δικαστικές εμπλοκές. Είναι δείγμα εξωστρεφούς μουσειακής πολιτικής και ενισχύει τη διεθνή προβολή του πολιτισμού μας σε μια στιγμή που το έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη», τόνισε ο Χανιώτης Βουλευτής και κατέληξε: «Πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια ο Μέγας Αλέξανδρος συνειδητοποίησε και έκανε πράξη τις αρχές της Πολιτιστικής Διπλωματίας, τη σημασία που έχει ο πολιτισμός στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας ενός κράτους. Ας το συνειδητοποιήσουμε ξανά και εμείς σήμερα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα