Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Β. Διγαλάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη γεωργίας και κτηνοτροφίας

Πρέπει να διαβάσετε

Η γεωργία και η κτηνοτροφία πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση και μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις (εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, υψηλός πληθωρισμός, ενεργειακές ανατιμήσεις) γεγονός που σημαίνει ότι η στοχευμένη στήριξή τους αποτελεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, εθνική προτεραιότητα, τόνισε σήμερα ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Διγαλάκης.

Ο Χανιώτης Βουλευτής συμμετείχε στην 11η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στα Χανιά, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου.

Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα σε μία δύσκολη, διεθνώς, συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) έχει εξασφαλιστεί ποσό ύψους 20 δισ. ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθιστά δυνατή την υλοποίηση μιας σειράς από στόχους, με βασικές κατευθύνσεις τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την πράσινη μετάβαση και την αξιοποίηση της καινοτομίας (ευφυής γεωργία).

Για το ζήτημα αυτό, ο Χανιώτης βουλευτής έκανε δύο βασικές επισημάνσεις. Πρώτον, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πλήττουν πρώτα τη γεωργία και την κτηνοτροφία,

συνεπώς από τη στιγμή που οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας έχουν νιώσει πρώτοι τις επιπτώσεις, οι καλές πρακτικές και η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να έχουν αφετηρία και τον πρωτογενή τομέα. “Έχω ακούσει με ενδιαφέρον κάποιες σκέψεις για την «ανταμοιβή» του πρωτογενούς τομέα μέσω της δέσμευσης ρύπων και του χρηματιστηρίου ρύπων και σε ένα τέτοιο χρηματοδοτικό σχήμα θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια της ελιάς, καθώς και η κτηνοτροφία της Κρήτης που βασίζεται κυρίως στην εκτατική αιγοπροβατοτροφία”.

Δεύτερον, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η Κρήτη έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να διαθέτει εξαιρετικά ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, όπου έχει αναπτυχθεί τεχνολογία, η οποία αφορά ασύρματους αισθητήρες, αυτόνομους ενεργειακά, με μηδενική κατανάλωση ενέργειας και πάρα πολύ χαμηλό κόστος, τονίζοντας ότι “το δίκτυο αυτό μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί εκτεταμένα και πρώτα στην Κρήτη, γιατί θα μας οδηγήσει σε στοχευμένη άρδευση, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων κι ένα καλό παράδειγμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας”.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην αξία της ενημέρωσης που γίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο για την προηγούμενη, όσο και για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, ενώ σημείωσε ότι η περυσινή μεταρρύθμιση είχε στόχο να διορθώσει αστοχίες που υπήρξαν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες περαιτέρω διορθώσεις, ζήτημα για το οποίο ο ίδιος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα