Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζόγος: Δραματική αύξηση των παικτών του διαδικτύου – Τι λένε οι ειδικοί

Πρέπει να διαβάσετε

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αύξηση του διαδικτυακού τζόγου στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. To ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες στη 12η Πανελλήνια Συνάντηση για τις εξαρτήσεις, όπου και παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην αυξανόμενη δημοτικότητα του τζόγου, κυρίως του διαδικτυακού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το 2023 ξοδεύτηκαν στην Ελλάδα περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε τυχερά παιχνίδια, ενώ 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφηκαν στον παράνομο διαδικτυακό τζόγο. Η συνήθεια φαίνεται να εκτοξεύθηκε κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας, με τον κατ’ οίκον περιορισμό να στρέφει πολλούς σε αυτόν τον τρόπο διασκέδασης.

Η τάση είναι παγκόσμια, με τη στοιχηματική αγορά να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 5,6% για τον συνολικό τζόγο και 11,8% για το διαδικτυακό στοίχημα έως το 2030. Στην Ελλάδα, ο τομέας του στοιχηματισμού κατέγραψε το 2023 αύξηση 23,35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αυτή η ραγδαία ανάπτυξη, όμως, υποδηλώνει κάτι πιο «σκοτεινό», αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η διαταραχή στοιχηματικής συμπεριφοράς, γνωστή και ως εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια, γίνεται όλο και πιο συχνή. Μελέτες δείχνουν, συγκεκριμένα, ότι σχεδόν το 46,2% των ενηλίκων και το 17,9% των εφήβων παγκοσμίως έχουν στοιχηματίσει τους τελευταίους 12 μήνες, με το 8,7% των ενηλίκων να βρίσκεται σε κίνδυνο ανάπτυξης προβληματικής συμπεριφοράς.

Ο τζόγος στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το 57,3% των πολιτών ανέφερε πως συμμετείχε σε κάποιο τυχερό παιχνίδι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Μελέτες καταδεικνύουν ότι το 2,4% των παικτών παρουσιάζει προβληματική σχέση με τον τζόγο, ποσοστό που παραμένει σταθερό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΕΕΠ.

Αν και παραδοσιακά ο τζόγος θεωρείται κυρίως ανδρική δραστηριότητα, νέα δεδομένα δείχνουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των γυναικών που αναζητούν βοήθεια για εξάρτηση από τον τζόγο υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία. Παρ’ όλα αυτά, πολλές γυναίκες διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια λόγω του στίγματος που συνοδεύει τις συμπεριφορές εξάρτησης.

Άλλωστε, οι προβληματικές συμπεριφορές δεν αφορούν μόνο στην προσωπική ζωή των ατόμων, αλλά αλληλεπιδρούν και με τον επαγγελματικό χώρο. Η φύση της εργασίας, η απασχόληση σε βάρδιες και η οικονομική αστάθεια φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης. Οι ειδικοί τονίζουν, παράλληλα, ότι ο χώρος στον οποίο διεξάγεται το στοίχημα, είτε διαδικτυακά, είτε σε φυσικούς χώρους όπως καζίνο, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη προβληματικής συμπεριφοράς.

Η διαχείριση της εξάρτησης από τον τζόγο απαιτεί ολιστική προσέγγιση, με τη δημιουργία ενός πλαισίου που να υποστηρίζει τον παίκτη, προσφέροντας σαφή και έγκυρη ενημέρωση, ώστε να μπορούν οι παίκτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις. Παρά τις προσπάθειες για υπεύθυνο παιχνίδι, υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανεξέλεγκτη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών, που συχνά προωθείται χωρίς επαρκή ρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, δρ. Δημήτριος Ντζανάτος, τόνισε ότι αν και υπάρχουν σημαντικά κανονιστικά πλαίσια για τον έλεγχο της αγοράς, η παράνομη δραστηριότητα, ιδίως στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντζανάτος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «Παρατηρητηρίου» για τον τζόγο, το οποίο θα αναλάβει να παρακολουθεί συνεχώς τις τάσεις και τα προβλήματα που αφορούν τον τζόγο στην Ελλάδα. Στόχος είναι η συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων, παρόχων τυχερών παιχνιδιών και επιστημονικών κοινοτήτων για την καταπολέμηση των εθισμών και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα