Καινούρια και πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να αναζητήσουμε για την κάμψη της πανδημίας στα σημεία όπου επικρατεί το νέο βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας, καθώς η δυναμική της μετάδοσής του είναι τέτοια, που τα γνωστά μέτρα δεν αρκούν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης κα αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, παρατηρώντας την εξάπλωση του ιού σε ολόκληρο το νησί, με το Ηράκλειο να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, τοπικά.
Ο ίδιος, σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης που έχει αναπτύξει, διαπιστώνει πως ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας αυξάνεται ταχύτερα στην Κρήτη, όπου έχει πλέον επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, όμως για να διαπιστωθεί πόσο ταχύτερα εξαπλώνεται η πανδημία με τα νέα στελέχη, επισημαίνει ότι χρειάζεται να πραγματοποιηθούν σχετικές μελέτες.
Πάντως σύμφωνα με τις μετρήσεις τον τελευταίο μήνα, παρατηρείται μια έξαρση στη μετάδοση, τόσο στο Ηράκλειο, όσο και στην Κρήτη, με τα κρούσματα να πυκνώνουν σημαντικά και να φθάνουν να είναι ακόμη και τριπλάσια στα τέλη Φεβρουαρίου από αυτά των τελών Ιανουαρίου.
Μιλώντας το in.gr, ο καθηγητής Τζανάκης αναφέρει πως βάσει των μετρήσεων του μοντέλου, ο δείκτης αναπαραγωγής Rt στη χώρα υπολογίζεται στο 1,09, στην Κρήτη στο 1,14 και στο Ηράκλειο είναι 1,26, όταν χρειάζεται να είναι κάτω από τη μονάδα για να αρχίσει η πανδημία να φθίνει. Αντίστοιχα, ο δείκτης κρουσμάτων ανά 14 ημέρες και ανά 100.000 πληθυσμού στη χώρα είναι 156, στο Ηράκλειο 119 και σε ολόκληρη την Κρήτη, 109.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε 100 κρούσματα την ημέρα στην Κρήτη, με το Ηράκλειο να έχει τα περισσότερα περιστατικά που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 40-80 κρουσμάτων την ημέρα, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης.
«Τα αποτελέσματα αυτά, με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύουν ότι έχουμε ένα πολύ υψηλό Rt», επισημαίνει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Και η αιτία είναι το νέο στέλεχος. Δεν είναι όπως το προηγούμενο. Με εκείνο, όταν παίρναμε μέτρα, τα καταφέρναμε. Τώρα για την κάμψη της επιδημίας, θέλει επιπλέον μέτρα και αυστηρή εφαρμογή τους».
Σημειώνοντας πως η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως σύμφωνα με τις παραδοχές του μοντέλου (παράμετροι που αλλάζουν τις συνθήκες με στόχο την πρόγνωση της επίδρασης), αν εφαρμόσουμε μέτρα που θα μειώσουν τη μετάδοση κατά 50%, τότε χρειάζεται 10 ημέρες για να έχουμε μια κάμψη της τάξης του 30%. Τόνισε όμως ότι πρέπει να το δούμε και στην πράξη.
Αναφερόμενος στην κορύφωση του κύματος της πανδημίας που ζούμε αυτές τις ημέρες, εκτίμησε ότι η κορύφωση για την Αττική θα πρέπει να αναμένεται αυτή την εβδομάδα, με την Αχαΐα να ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα και την Κρήτη να έπεται, 10 ημέρες ή δύο εβδομάδες μετά. Ο λόγος που η κλιμάκωση έρχεται σε διαφορετικούς χρόνους, σχετίζεται με το γεγονός ότι πλέον λαμβάνονται διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή, ανάλογα με την κατάσταση, και όχι ενιαία και οριζόντια.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς και πόσο συμβάλλουν στη μείωση της μετάδοσης και στη μείωση των κρουσμάτων, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι σίγουρα έχει υπάρξει επίδραση, ήδη, από τώρα που έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 6-7% του πληθυσμού, όμως για να καταλάβουμε στην πράξη την επίδραση, θα πρέπει το ποσοστό αυτό κατ΄ αρχήν να διπλασιαστεί.
Πηγή: in.gr