Την κρισιμότερη περίοδο της πανδημίας διανύει η Κρήτη, με την βαρύτερη εικόνα να σημειώνεται στο Ρέθυμνο και έπειτα να ακολουθεί το Ηράκλειο. Στο Λασίθι και στα Χανιά η εικόνα φαίνεται ελεγχόμενη μέχρι στιγμής, η ιστορία όμως έχει δείξει ότι σημαντικές μεταβολές μπορούν να συμβούν εν μέσω μιας νυκτός.
«Οι αριθμοί που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα κρούσματα είναι πρωτόγνωροι για την Κρήτη», σημείωσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος θύμισε ότι πρώτη φορά εντοπίζονται συνεχόμενα, τόσα πολλά κρούσματα στο νησί.
Όπως εξηγεί, η αυξητική πορεία των κρουσμάτων στην Κρήτη, είχε προαναγγελθεί από τις αναλύσεις τω λύματων του προηγούμενου διαστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο λόγους.
«Πρώτον δεν προσέχουμε και δεύτερον έχει επικρατήσει στο 100% των κρουσμάτων η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής «κρούοντας» των κώδωνα του κινδύνου.
Σχολίασε μάλιστα την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να εντάξει ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, γνωστοποιώντας ότι ο ίδιος, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, είχαν προτείνει την εν λόγω τροπή, φοβούμενοι για την διασπορά που εντοπίζεται στην ενδοχώρα.
«Είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους ότι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανομή των κρουσμάτων στην ενδοχώρα, αφού ο αριθμός τους είναι τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αναλογικά, σε σχέση με τα κρούσματα που εντοπίζονται στον δήμο. Ήταν οξύμωρο να ενταχθεί μόνο ο δήμος στις περιοχές υψηλού κινδύνου», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις της «απροσεξίας» των πολιτών, εάν συνεχίσουν να μην τηρούν τα μέτρα.
«Θα σημαδευτεί το Ηράκλειο εάν συνεχιστεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και θα στιγματιστεί ολόκληρη η Κρήτη. Δε θα μπορούμε πια να λέμε ότι ανήκουμε στους ασφαλέστερους προορισμούς και επομένως οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για την οικονομίας μας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην «κόψη» του ξυραφιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης, συμπληρώνοντας ότι «έπρεπε να προσέξουμε από εχθές».
Κλείνοντας, ο καθηγητής έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, ενώ μάλιστα παρακάλεσε και τους μητροπολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά την τέλεση των μνημόσυνων.
«Η αποκλιμάκωση δεν θα έρθει την επομένη εβδομάδα, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι περισσότερο. Πρέπει να σταματήσουν να γίνονται μνημόσυνα με 100 και 150 άτομα. Ακόμα και αν κάθονται στο προαύλιο της εκκλησίας, και πάλι κινδυνεύουν. Παρακαλώ τους πολίτες και τους μητροπολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να υπακούν στους νόμους. Δεν είναι καθόλου απίθανο να φτάσουμε τα 250 κρούσματα ημερησίως και τότε θα μιλάμε για μια υγειονομική κρίση στην Περιφέρεια της Κρήτης», τόνισε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι «τίποτα από αυτά δε θα συμβεί εάν για το επόμενο δεκαήμερο τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια».