Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης στο CRETA: Το 20% των κρουσμάτων στην Κρήτη είναι Όμικρον 4 και 5

Πρέπει να διαβάσετε

«Λάθος» χαρακτήρισε την λέξη «κατάργηση» όσον αφορά την χρήση μάσκας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως το σωστό, είναι ότι καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας διότι το «καταργείται» δίνει λάθος μηνύματα στους πολίτες, όπως το γεγονός ότι δεν πρέπει να την… φορούν. «Δεν είναι σωστό, θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφορετική έκφραση. Δεν ισχύει η υποχρεωτική χρήση στους εξωτερικούς χώρους, με την επισήμανση ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση να τη φοράμε, όταν νιώθουμε ανασφάλεια, όταν υπάρχει συγχρωτισμός, αυτή είναι η σωστή αντίδραση ατομικά, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα».

Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε στις υποπαραλλαγές της Όμικρον που εντοπίστηκαν στο νησί λέγοντας πως ένα ποσοστό 15%-20% των κρουσμάτων στην Κρήτη είναι Όμικρον 4 και Όμικρον 5. «Το επόμενο 10ήμερο είναι κρίσιμο για να δούμε αν η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα θα δώσει κάποιο πάτημα και θα μας ανακατέψει πάλι. Για πολλούς λόγους πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκα όπου μπορούμε και είναι δυνατόν, όπου νιώθουμε ανασφαλείς, γιατί έπαψε η υποχρεωτικότητα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη φοράμε από μόνοι μας».

Συνέστησε δε, οι πολίτες να φορούν τη μάσκα τους όπου νιώθουν ανασφάλεια και να την φορούν όπου αισθάνονται ασφαλείς.

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την απορία του, αναφορικά με χρήση μάσκας μεταξύ πλοίων και αεροπλάνων, λέγοντας πως από πλευράς δημόσιας υγείας της δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. «Στα καράβια υπάρχει αυτό που λέμε ότι πολλές φορές συγχρωτίζονται οι άνθρωποι που θα κοιμηθούν στην ίδια καμπίνα, εκεί ίσως πρέπει να παρθεί μέτρο να συγχρωτίζονται άνθρωποι, οικογένειες με κάποιο τρόπο. Η διαφορά είναι στην σάλα του πλοίου, δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, θα πάει κάποιος να πιει τον καφέ του και θα φοράει τη μάσκα του; Διότι που κολλάει ο ιός; Εκεί που υπάρχει στενή επαφή, δεν υπάρχει στο εξωτερικό του πλοίου, αλλά στους εσωτερικούς, είναι μια απόφαση που δεν καταλαβαίνω, μπορεί να υπάρχει ένα σκεπτικό, αλλά δεν βλέπω αλλαγές στην μεταδοτικότητα μεταξύ πλοίου και αεροπλάνου».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέταρτη δόση εμβολίου από το φθινόπωρο, λέγοντας πως το τελευταίο 15νθήμερο έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες που λένε ότι η ανοσία σε ένα σημαντικό βαθμό διαρκεί έξι μήνες και με την πάροδο του χρόνου φθίνει όσον αφορά τα εξουδετερωτικά αντισώματα και ένα μέρος της ανοσίας μεγάλο. «Συνεπώς, τα εμβόλια αυτά προστατεύουν με τη μορφή που προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης, οπότε μπαίνουμε σε μια λογική ετήσιου εμβολιασμού. Αν ο εμβολιασμός θα γίνει στο γενικό πληθυσμό ή σε επιλεκτικές ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με συνοδά νοσήματα, αυτή τη στιγμή είναι νωρίς να απαντήσουμε. «Όλα αυτά θα απαντηθούν στην πορεία και στο φθινόπωρο με δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε ένα διαφορετικό είδος εμβολίου, ένα επιδημιολογικό περιβάλλον που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν. Επομένως είναι νωρίς να πούμε τι θα γίνει το επόμενο φθινόπωρο, είναι μια εικασία ότι θα πάμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο. Άρα θα εμβολιαστούμε είτε με τα υπάρχοντα εμβόλια, είτε με ένα ανανεωμένο εμβόλιο, το οποίο την αποτελεσματικότητα του θα την δούμε στην πορεία του χρόνου».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα