«Σωστή» χαρακτήρισε την απόφαση των ειδικών για γίνεται πλέον ένα self test στα σχολεία, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική συγκυρία λέει ότι έχουμε πολλά κρούσματα αλλά δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ. «Επομένως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία λίγο πιο προσεκτικά. Ένα self test την εβδομάδα είναι ικανοποιητικό, τα κρούσματα στα παιδιά αρχίζουν και πέφτουν. Πολλά παιδιά έχουν νοσήσει, γύρω στο 40% των μαθητών έχουν μολυνθεί και ένα μικρότερο ποσοστό έχει ανοσοποιηθεί με τον εμβολιασμό. Είναι μια σωστή απόφαση και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα αποφασίσει η Επιτροπή σε μια ανασύσταση της κανονικότητας μας, με προσοχή και με μεγάλη ατομική ευθύνη που πρέπει ο καθένας μας να πάρει».
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως είναι αρκετά πρόωρο να συζητηθεί η κατάργηση των πιστοποιητικών. «Αυτό θα έρθει σε λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα ή τέλος Απριλίου. Είναι ένα μέτρο που ακολουθούμε να αναπροσαρμόσουμε είτε μερικώς είτε ολικώς. Άλλωστε θα είμαστε μπροστά στην τουριστική περίοδο και θα έρθουν φιλοξενούμενοι που στις χώρες τους δεν χρησιμοποιείται πλέον».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η χρησιμότητα τους μειώνεται καθώς το 90% του πληθυσμού είναι προστατευμένο. «Ένα 75-80% είναι εμβολιασμένο και ένα 5-10% είναι ανοσοποιημένο μέσω φυσικής νόσησης, μειώνεται η αξία του μέτρου που σίγουρα συμβάλει στο να αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό στη χώρα μας».
Παράλληλα, ανέφερε πως η Όμικρον 2 θα κορυφωθεί στην Κρήτη, την πρώτη βδομάδα του Απριλίου. «Τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου 2.200 γύρω, γυροφέρνουν κοντά στο 2.000, θα αυξηθούν λίγο ακόμη από την άλλη βδομάδα. Ευελπιστούμε ότι θα φτάσει η οριζοντίωση της καμπύλης της Κρήτης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ξεκίνησε στις 23/12. Είχαμε ενδιάμεσα μι αποκλιμάκωση αλλά όχι ισχυρή και ξαναγυρίσαμε σε υψηλά νούμερα που είναι υπέρτερα του μέσου επιδημιολογικού βάρους που έχει η υπόλοιπη Ελλάδα. Η Κρήτη περνάει ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Το υγειονομικό σύστημα ανταπεξήλθε πολύ καλά και ευελπιστούμε ότι την πρώτη βδομάδα του Απριλίου θα έρθει η αποκλιμάκωση».
Οι νοσηλείες αυτή τη στιγμή είναι στο 60% σε κλινικές και οι ΜΕΘ είναι στο 40-50% των κρεβατιών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. «Είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, δεν παύει να είναι σημαντική, γιατί θα θέλαμε να είμαστε πιο χαμηλά, ώστε τα νοσοκομεία να επιτελέσουν το έργο και όχι να ασχολούνται και να δίνουν μεγάλο βάρος στην πανδημία, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα νοσήματα».
Κλείνοντας, σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πότε θα γίνει η επόμενη μετάλλαξη και τι χαρακτηριστικά θα έχει. «Η φυσική πορεία είναι ότι ο ιός εκφυλίζεται σε ελαφρύτερες μορφές, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ιός, διεξάγει μια τεράστια ρουλέτα και τι θα βγάλει. Κανείς δεν το γνωρίζει. Όσον αφορά την Όμικρον 2, η Κρήτη έχει περίπου 70-80% τα κρούσματα είναι Όμικρον 2, σχεδόν όλα τα παιδικά κρούσματα είναι Όμικρον 2. Σε ένα ποσοστό 70% οι νοσηλείες ενηλίκων είναι Όμικρον 2, η Δέλτα έχει εξαφανιστεί εδώ και ένα μήνα περίπου. Η Κρήτη δείχνει να προπορεύεται για πρώτη φορά σε αυτά τα πράγματα και ελπίζουμε να απαλλαγεί πρώτη από αυτή την επιδημιολογική έξαρση».