Τζανάκης στο CRETA: Σχετική σταθεροποίηση στην Κρήτη – Ο Θεός και ο καιρός θα δώσουν την λύση

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης. 

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα κάνουν. «Έχω την αίσθηση ότι αν όλα συμβούν όπως σχεδιάζονται με self test, επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και βελτιωθεί ο καιρός, οι δείκτες θα αποκλιμακωθούν». 

Όσον αφορά τη σταδιακή αποκλιμάκωση, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως πρόκειται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι εμβολιασμοί και ο δεύτερος είναι ότι το πανδημικό κύμα συμπεριφέρεται κάπως διαφορετικά. «Κάνει μια ταχύτητα, κλιμακώνεται, φτάνει σε μια κορυφή, παραμένει σε αυτή την κορυφή για 1 – 2 εβδομάδες κι έπειτα αποκλιμακώνεται. Αυτό συνέβη και τώρα». 

Μάλιστα, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο «πράσινο» όσον αφορά το δείκτη μεταδοτικότητας που είναι κάτω από 4% και όχι όσον αφορά τον συνδυαστικό δείκτη, που είναι ο δείκτης θετικότητας και τα 150 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 ημέρες. «Σε αυτό καθυστερούμε ακόμη. Η χώρα είναι στα 330 κρούσματα, το διπλάσιο. Από όλους τους νομούς 2 ή 3 έχουν αυτή την τύχη και ένας από αυτούς είναι ο νομός Λασιθίου στην Κρήτη. Όλη η Ελλάδα σε αυτό το δείκτη είναι ακόμη υψηλά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή το επόμενο διάστημα ώστε να πάρουμε την κατιούσα και να πούμε ότι βρισκόμαστε στην ασφαλή πλευρά». 

Πρόσθεσε δε, ότι τέλη Μαΐου θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο αφού θα έχουμε 4 έως 5 εκ. πολίτες εμβολιασμένους έστω με την πρώτη δόση και ίσως 3,5 εκ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις. «Συνεπώς όταν ένας πληθυσμός φτάνει σε μια ανοσία γύρω στο 50% η πανδημία θα κοπάσει. Δεν θα έχουμε αυτά τα πανδημικά κύματα που θα πιέσουν τόσο πολύ το σύστημα που να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, όπως το lockdown».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε πως αν φτάσουμε τους εμβολιασμούς στο 70% θα μπορέσουμε να βάλουμε μια τελεία, αν όμως φτάσουν το 50 – 60%, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα γυρίσουμε σε καταστάσεις … Νοεμβρίου. «Χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση. Ενδεχομένως να χρειαστεί μια τρίτη δόση του εμβολίου σε ορισμένες ομάδες γιατί δεν είμαστε σίγουροι πόσο κρατάει η ανοσία. Άρα οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο ίσως φτάσουν να έχουν μια ελλειμματική ανοσία. Θέλω να ελπίζω ότι αν πάμε να εμβολιαστούμε τώρα θα έχουμε ένα καλό ανάχωμα ώστε να μην έχουμε πανδημικά κύματα που θα προκαλέσουν πίεση στο υγειονομικό σύστημα και οριζόντια μέτρα απομόνωσης». 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, μέχρι στιγμής όλα τα εμβόλια έχουν ένα εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. «Ακόμη και γι΄αυτά που συζητάμε τώρα δεν είναι κατά κανόνα θανατηφόρες οι παρενέργειες, τη στιγμή που όλοι διατρέχουμε διάφορους κινδύνους στη ζωή μας από τα φάρμακα που παίρνουμε, άλλοι καπνίζουν, δεν αθλούνται και είναι παχύσαρκοι κι άλλες συνήθειες που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με αυτές τις επιπλοκές. Είναι ακατανόητο γιατί ορισμένοι σκέφτονται έτσι και δεν μιλάω για τη μικρή μερίδα των ανθρώπων που βλέπουν πίσω από τα εμβόλια προσπάθειες χειραφέτησης της ανθρώπινης σκέψης. Αυτοί είναι λίγοι». 

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Κρήτης, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια σχετική σταθεροποίηση και εύθραυστη αποκλιμάκωση. «Η Κρήτη βίωσε το τρίτο κύμα πολύ σκληρά σε σχέση με τα άλλα δύο. Την πίεση τη δέχτηκε το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά ενώ το Λασίθι τη γλύτωσε σχετικά. Στο νησί υπάρχει μια σταθεροποίηση, έντονη τάση αποκλιμάκωσης στα Χανιά, λιγότερο στο Ηράκλειο και ακόμη πιο λίγο στο Ρέθυμνο που ενώ τα πήγαινε καλά, τέλη Μάρτη έκανε μια υποτροπή και ανέβηκε πολύ υψηλά και τώρα παλεύει να αποκλιμακωθεί. Η πρόβλεψη μου είναι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα έχουμε 60 – 80 κρούσματα στην Κρήτη κατά μέσο όρο από τα οποία 30 – 40 θα είναι στο Ηράκλειο και τα υπόλοιπα θα κατανέμονται στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Αλλά το Λασίθι τελευταία άρχισε να τσιμπάει τους αριθμούς. Θα πρέπει να δείξουμε προσοχή και ο Θεός και ο καιρός της Κρήτης θα δώσουν τη λύση». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα