Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης στο CRETA: Μεγάλη ανησυχία για το Ηράκλειο – Η Όμικρον 2 στο 30% των κρουσμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδίαιτερα ανήσυχος για την επιδημιολογική πορεία του Ηρακλείου εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, η εικόνα στην Ελλάδα δείχνει ότι υπάρχει μια απομακλιμάκωση πολύ καλή καθώς αποκλιμακώνονται όλοι οι δείκτες και τα κρούσματα πλέον. Ωστόσο στην Κρήτη, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. «Το Ηράκλειο με προβληματίζει, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι πάνε πολύ καλά, αλλά στο Ηράκλειο έχουμε κατά μέσο περίπου 800-850 κρούσματα καθημερινά που δυσκολεύουν την κατάσταση. Όμως δεν παρακολουθείται αντίστοιχη επιβάρυνση του ΕΣΥ, αυτό οφείελται στο εμβόλιο αλλά και στο ότι η Όμικρον πιθανότατα δεν προκαλεί την ίδια νόσο που προκαλούσαν οι προηγούμενες. Η μετάλλαξη Όμικρον παρότι φαίνεται ήπια, δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε αύξηση των θανάτων στην Κρήτη, το περασμένο δίμηνο, αρκετούς θανάτους που δεν είχαμε ποτέ, οι οποίοι κατά 80% ίσως και παραπάνω, αφορούν σε ανεμβολίαστους και σε άτομα που είναι ανοσολογικά ανεπαρκή είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ηλικίας και βαριών νοσημάτων».

Το 30% των κρουσμάτων στην Κρήτη είναι Όμικρον 2 

Πρόσθεσε δε, πως στην Κρήτη και σε αρκετά μέρη της Ελλάδος, η Όμικρον έχει υποκατασταθεί από την Όμικρον 2, σε ένα ποσοστό που κοντεύει 30%. «Έχει σχεδόν εξαφανιστεί η Δέλτα και έχουμε την Όμικρον και την Όμικρον 2 που τείνει να την υποκαταστήσει, είναι 30% πλέον των κρουσμάτων και σχεδόν κυριαρχεί στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για το εάν κλινικά προκαλεί ηπιότερη ή βαρύτερη νόσο. «Στην κλινική κορωνοϊού του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύουμε ασθενείς με Όμικρον 2. Γενικά πολλοί μαθητές, φοιτητές και παιδιά προκαλούν ενδοοικογενειακές συρροές. Θα πρέπει να προσέξουν να μην έρχονται σε επαφή αυτά τα παιδιά, με ευπαθή άτομα. Ειδικά οι υπερήλικες ή οι γονείς, που παίρνουν ανολογικούς τροποποιητές και ρίχνουν την άμυνα των οργανισμών των γονέων τους, αυτά τα άτομα δημιουργούν πρόβλημα βαριάς νόσου ακόμη και αν είανι εμβολιασμένοι».

«Όχι» σε μεγάλες μαζώξεις το Πάσχα, λέει ο Τζανάκης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε στο πως θα κάνουμε Πάσχα, συστήνοντας να γίνουν μικρές παρέες εμβολιασμένων ατόμων που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. «Αυτό μπορεί να συμβεί για να γιορτάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και το Πάσχα. Μεγάλες όμως μαζώξεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη συρροή, το κακό δεν είναι μόνο ότι θα μολυνθούν άτομα που είναι καλά στην υγεία τους, αλλά ότι μπορεί με τη σειρά τους να μολύνουν κοντινά τους άτομα που ανήκουν σε κατηγορίες υπέργηρων, υπερήλικων με συνοδά νοσήματα ή νέοι άνθρωποι με συνοδά νοσήματα, που στη συνέχεια θα έχουν πρόβλημα. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με προσοχή, αν έχουμε το παραμικρό κρυολόγημα ή πονόλαιμο, δεν τοους επισκεπτόμαστε. Φοράμε μάσκα συνεχώς για να προφυλάξουμε τους συγγενείς μας. Αυτά είναι τα μέτρα και θεωρώ ότι θα το ξεπεράσουμε. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός έχει ανοσοποιηθεί, είτε με φυσική ανοσία είτε με τα εμβόλια. Έχουμε 80-75% των ανθρώπων που έχουν μερική ή καλή ανοσία έναντι του κορωνοϊού. Πρέπει να σκεφτόμαστε αισιόδοξα με προσοχή, μάσκες και εσωτερικούς χώρους. Απόσταση και αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων που δεν είναι αναγκαίες».

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν ο ιός δεν μας εκπλήξει θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα. «Ο ιός αυτός κάθε 6 – 8 μήνες μας δίνει ένα προβληματικό στέλχος, ελπίζω αυτή τη φορά η κοινωνία να είναι περισσότερο έτοιμη, αν τα απανωτά κύματα μας έχουν ανοσοποιήσει, δεν θα έχουμε τον προβληματισμό που είχαμε τα προηγούμενα κύματα».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο νέο εμβόλιο της Novavax λέγοντας πως αυτό απευθύνεται σε όσους ανθρώπους προβληματίζονται και φοβούνται για τα mRNA εμβόλια. «Καλό θα είναι να κάνουν το εμβόλιο, που είναι παλιό όπως τα υπόλοιπα που κάναμε. Συνεπώς δεν πρέπει να φοβούνται, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και να ανοσοποιηθούν. Δεν είναι καλό κάποιος να έχει υποκείμενα νοσήματα, να περάσει τη νόσο χωρίς να έχει εμβολιαστεί ή να νοσήσει. Θα προβληματιστεί και σε λίγες περιπτώσεις αλλά υπαρκτές 1 – 2 στις 10, θα πάει στο νοσοκομείο και θα κινδυνέψει. Πρέπει να τρέξουν να επωφεληθούν από το νέο όπλο».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα