Η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, και οι προϋποθέσεις πίσω από την επιστροφή στην κανονικότητα, συζητήθηκαν μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, με τον καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκο Τζανάκη.
Ο κ. Τζανάκης, εξήγησε ότι τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία σήμερα ξεπέρασαν τις 4.000, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τον αριθμό των ελέγχων που διεξάγονται την εκάστοτε μέρα.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ναι μεν βασικός, αλλά εξαρτάται και από τα πόσα τεστ έγιναν σε μια μέρα. Συνεπώς, δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αντιθέτως, καθοριστικός παράγοντας, είναι η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Το υφιστάμενο πανδημικό κύμα, είναι εντελώς διαφορετικό από τα δύο που προηγήθηκαν, αφού, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, στο «τραπέζι» βρίσκονται πλέον, τόσο οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, όσο και η ελλιπής τήρηση των μέτρων. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε, ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συζητηθεί το άνοιγμα δραστηριοτήτων σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
«Σε περιοχές που εντοπίζονται κάτω από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 ημέρες, θα μπορούσε να υπάρξει άνοιγμα κάποιον δραστηριοτήτων. Στην Κρήτη, μια τέτοια περιοχή είναι μόνο το Λασίθι», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Αναφορικά με τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ο καθηγητής πρότεινε αλλαγές στο «μείγμα» των μέτρων.
«Θα μπορούσε να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών σε ανοιχτούς χώρους, σε πάρκα κλπ., να διευρυνθεί το ωράριο των σούπερ μάρκετ και ίσως να ανοίξουν και ορισμένα καταστήματα λιανεμπορίου, πάντα όμως με αυστηρή τήρηση των μέτρων και με πολλά τεστ», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Τζανάκης φάνηκε αρκετά επιφυλακτικός, καθώς όπως εξήγησε σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη μεταδοτικότητα του ιού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κτιριακές σχολικές υποδομές της χώρας, δεν ευνοούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
«Σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια, υβριδικής μορφής, λειτουργία των σχολείων, συνάμα όμως να εφαρμόζεται και η τηλεκπαίδευση. Στις κόκκινες περιοχές ομολογώ ότι είμαι αρκετά φειδωλός, καθώς δε γίνεται να προστεθεί μια επιβαρυμένη επιδημιολογικά δραστηριότητα στο ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικά φορτίο της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Αρκετά αισιόδοξος φάνηκε, ωστόσο, σχετικά με το Πάσχα, αφού προέβλεψε ότι θα μπορέσουμε να βρεθούμε, με πολύ προσοχή, με φίλους και οικογένεια, σε εξωτερικούς πάντα χώρους.
«Στα 2/3 της χώρας προβλέπω ότι θα υπάρξει ένα «φυσιολογικό» Πάσχα, αφού φαίνεται ότι μετά τις 20 Απριλίου θα έχει υπάρξει αποκλιμάκωση. Το ίδιο ισχύει και για την Κρήτη, όπου η αποκλιμάκωση τολμώ να πω ότι έχει ξεκινήσει ήδη. Ειδικά για τα Χανιά, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, φαίνεται ότι το lockdown είχε αποτέλεσμα», ανέφερε με ικανοποίηση ο κ. Τζανάκης.