Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
26.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης στο CRETA: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι – Στο 27% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα αλλά και για τα … «προνόμια» των εμβολιασμένων, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προβληματίζεται ιδιαιτέρως καθώς έχει πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Ίσως υπάρχει προβληματισμός να αλλάξει η ένδειξη του εμβολιασμού τουλάχιστον με το επίμαχο εμβόλιο της Astrazeneca. Δεν θα είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετά μέρη της Ευρώπης, διότι η απόφαση για τα ηλικιακά όρια είναι απόρροια της διαθεσιμότητας των εμβολίων, του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς που έχει μια χώρα ώστε να αποφασίσει κάποιος ποια θα είναι η εμβολιαστική διαδικασία. Η Επιτροπή σύντομα θα τα επανεξετάσει αυτά και θα πάρει σωστές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το θέμα της απόφασης αυτής βασίζονται σε τρεις άξονες. Ο ένας είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο δεύτερος είναι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας και ο τρίτος είναι οι επιπλοκές που τυχόν θα παρουσιαστούν. «Αυτά τα τρία καθορίζουν την απόφαση μιας Επιτροπής, εν προκειμένου στο βαθμό που η χώρα μας είχε μεγάλη διασπορά, το όφελος από το να εμβολιαστεί ο κόσμος ήταν μεγαλύτερο από ότι ο κίνδυνος να πάθει κάποιος μια επιπλοκή. Αν δεν χρησιμοποιούσαμε το σκεύασμα της Astrazeneca, θα ήμασταν αυτή τη στιγμή με 800.000 λιγότεροι εμβολιασμένους. Ένα ποσοστό από αυτούς θα νοσούσε, θα διασωληνώνοταν και κάποιοι δυστυχώς θα πέθαινε. Επομένως ήταν μια απόφαση σωστή, αλλά αυτή τη στιγμή με τον κίνδυνο της διασποράς να είναι μικρός, θεωρώ ότι η Επιτροπή θα αναπροσαρμόσει τα ηλικιακά όρια».

Όσον αφορά τα λεγόμενα «προνόμια», ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως δεν είναι διάκριση υπό την έννοια ότι το πραγματικό προνόμιο είναι ότι έκανε το εμβόλιο. «Από εκεί και μετά, ότι είσαι ασφαλής και δεν μεταδίδεις τη νόσο θα πρέπει να αντανακλαστείς σε μια σειρά από διαφοροποιήσεις, στη δραστηριότητα σου. Η ζωή θα αποφασίσει αυτά τα πράγματα».

Εξήγησε δε, ότι ο πλήρως εμβολιασμένος κινδυνεύει να μολυνθεί, κινδυνεύει να νοσήσει με ήπια συμπτώματα. Από αυτό που προστατεύει το εμβόλιο είναι η βαριά νόσηση, η διασωλήνωση και ο θάνατος. «Μπορεί να το μεταδώσει και πολύ λιγότερο από έναν ανεμβολίαστο, θα πρέπει να πούμε το εξής. Δεν είναι ο εμβολιασμός άσπρο ή μαύρο. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, που θα πιστεύει απολύτως αυτό που θα απαντήσουν 100% με ανοσία, υπάρχει μια άλλη που θα απαντήσει περιορισμένα επομένως αυτοί θα έχουν περισσότερο κίνδυνο, και υπάρχουν κι άλλοι που δεν θα απαντήσουν πχ εκείνοι που έχουν κάποιο νόσημα, που δυσκολεύει τον οργανισμό. Αν είναι κάποιος εμβολιασμένος θα μπορεί πιο εύκολα να μπει σε ένα κλειστό χώρο, χωρίς να κινδυνεύσει να μεταδώσει τη νόσο αλλά και να μολυνθεί και αυτός. Γι’ αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».

Τόνισε δε, πως αν ήταν εμβολιασμένο το 80% θα έπρεπε να είχαμε πετάξει τις μάσκες. «Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 685 εμβολιασμένους με μια δόση και 27 και κάτι % πλήρως εμβολιασμένους. Οι νέοι άνθρωποι με την πρώτη δόση αποκτούν εξαιρετική ανοσία. Κοντεύουμε να προγραμματιστεί για εμβολιασμό και να το πετύχει το 70% του πληθυσμού. Όταν έχουμε 6.800.000 πρώτες δόσεις σήμερα, μετά από δύο μήνες θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους συνεπώς, θα έχουμε 68% εμβολιασμένους με τον υπάρχοντα σχεδιασμό».

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες ηλικιακές ομάδες που απασχολούν τους ειδικούς για διάφορους λόγους. «Οι 30 – 60 ετών και οι 60 και άνω. Οι δεύτεροι γιατί είναι αυτοί που διασωληνώνονται και είναι βαριά άρρωστοι και οι πρώτοι γιατί θα εμβολιαστούν για να μη νοσήσουν αλλά είναι και εκείνοι που σχεδόν κρατούν το 90% της μεταδοτικότητας».

Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι ενδεχομένως 1η Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πετάξουν τις μάσκες σε πολυσύχναστους χώρους. «Π.χ. ένας γάμος θεωρείται πολυσύχναστος χώρος, γιατί ο κόσμος συγχρωτίζεται, σε μια συναυλία όμως 1.000 ατόμων αραιά καθισμένοι δεν θεωρείται πολυσύχναστος χώρος».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα