Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης στο CRETA για ευλογιά των πιθήκων: Δεν χρειάζεται ανησυχία αλλά… προβληματισμός

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ευλογιά των πιθήκων, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί αλλά να.. προβληματιστεί. «Εμείς οι επιστήμονες πρέπει να ανησυχούμε και οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας, παγκόσμιοι και εθνικοί. Αυτή η αρρώστια ήταν καθαρά της Αφρικής, είναι γνωστή από το 1958 και τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν το 1970. Οι 3 έως 5 Ευρωπαίοι που διαγνώστηκαν κάθε χρόνο είχαν σαφώς ταξίδι στην Αφρική, ένα ιστορικό συγκεκριμένο επιδημιολογικού ταξιδιού στην Αφρική».

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει ήταν το 2003, όπου 70 άτομα νόσησαν στην Αμερική, ως αποτέλεσμα μόλυνσης από αρουραίους που είχαν έρθει με πλοίο από την Κάνα και είχαν τρόπον τινά μολύνει κυνηγόσκυλα και στη συνέχεια μόλυναν τους ανθρώπους. «Αυτό που είναι καινούριο και ανησυχεί, είναι πως κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες, μολύνθηκαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει, πάει να πει ότι η νόσος ή έχει αλλάξει το επιδημιολογικό της προφίλ, ως προς την μετάδοση και ξέφυγε στην Αφρική και ήρθε στην Ευρώπη. Υποβόσκει ο ιός σε κάποιες κοινωνικές ομάδες που με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις μολύνσεις. Η μεταδοτικότητα της είναι πιο δύσκολη από τον κορωνοϊό, ένας πάσχων μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε ένα άτομο στα 50 που θα έχει έρθει σε επαφή. Είναι νόσος που μεταδίδεται δύσκολα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η μεταδοτικότητα είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο με στενή επαφή και ανταλλαγή σωματικών εκκρίσεων. «Δηλαδή σεξουαλικές πράξεις, ομιλία σε κοντινή απόσταση πολύ ώρα, εκδηλώσεις όπως φιλιά καθώς και αυτοί που προσέχουν τους ανθρώπους που πάσχουν, όταν έρθουν σε επαφή με κλινοσκεπάσματα, που υπάρχουν εκκρίσεις του ανθρώπου, αυτοί είναι σε κίνδυνο».

Διευκρίνισε δε, πως τα πρωτόκολλα που υπάρχουν στα ξενοδοχεία όσον αφορά την καθαριότητα των δωματίων είναι αρκετά. «Μιλάμε για περιστατικά που πάσχουν όχι για τον καθένα μας που θα κοιμηθεί σε ένα ξενοδοχείο. Είναι χαρακτηριστικό το εξάνθημα και τα συμπτώματα, αυτοί που οι άνθρωποι που πάσχουν μεταδίδουν στο συμπτωματικό στάδιο της νόσου, όταν έχει συμπτώματα ή δερματικές εκκρίσεις, σε αυτή την περίπτωση γίνεται η περίφημη ιχνηλασία δαχτυλιδιού δηλαδή του κύκλου. Κοιτάζουμε να ιχνηλατήσουμε τις στενές επαφές, ποιοι τον περιποιήθηκαν, ποιοι ήταν μαζί του και αυτούς κοιτάμε να παρακολουθήσουμε να εμβολιάσουμε κλπ. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί, πρέπει να προβληματιστεί, να τηρεί τους όρους ατομικής υγιεινής όπως τους γνωρίζουμε ακόμη και όταν χαϊδεύουμε ένα άλλο ζώο».

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως τα ζώα συντροφιάς δεν έχουν κανένα φόβο. «Μιλάμε για ζώα συντροφιάς που έμειναν με κάποιο πάσχοντα, αυτά τα ζώα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και με βάση τους κτηνίατρους να αποφασίσουν μετά από πόσο καιρό θα τα αφήσουμε ελεύθερα. Η καραντίνα που επιβαλλόταν σε ένα πάσχοντα, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το κατοικίδιο του. Αν από ένα κατοικίδιο περάσει η νόσος, στην άγρια φύση σε κάποιο τρωκτικό σε κάποιο άλλο ζώο, μπορεί στην Ευρώπη και στην ήπειρο μας ο ιός να ενισχυθεί στην άγρια φύση και να έρχεται συνεχώς και να τροφοδοτείται με κρούσματα στην κοινωνία. Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι πανικός». 

Όσον αφορά το εμβόλιο για την ευλογιά, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως υπάρχει ένα παλιό εμβόλιο και ένα ακόμη στην Δανία, που όμως δεν έχει περάσει τις απαραίτητες εγκρίσεις ακόμη. «Έχει κατασκευαστεί εκεί, είναι ειδικό στη νόσο αυτή, δεν έχει περάσει τα τεστ ασφαλείας ιδιαίτερα για κάποιες ομάδες όπως ανοσοκατασταλμένοι, παιδιά και έγκυες. Το εμβόλιο της παλιάς ευλογιάς δεν έχει στοκαριστεί σε καμία ευρωπαϊκή χώρα».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως από το 1980 αποτελεί ιστορική νόσος ενώ οι ΗΠΑ για λόγος στρατηγικούς που έχουν να κάνουν με την «βιοτρομοκρατία, έχουν απόθεμα και την τεχνογνωσία να παράγουν το εμβόλιο, θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα, ικανές ποσότητες ώστε να γίνει ο περίφημος εμβολιασμός του δαχτυλιδιού, δηλαδή οι κοντινές επαφές του ανθρώπου πριν νοσήσουν και εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Μπορούν να εμβολιαστούν και να εκδηλώσουν ήπια νόσο, αυτή είναι μια στρατηγική που θα εφαρμοστεί καθώς επίσης και εμβολιασμός σε ανθρώπους με κίνδυνο να νοσήσουν, υγειονομικοί και άνθρωποι με πολλές κοινωνικές επαφές».

Κλείνοντας, διευκρίνισε πως η νόσος δεν ανήκει στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ενώ τόνισε πως δεν είναι «πολύ σημαντικό πρόβλημα, χρειάζεται προσοχή για να σταματήσει όμως θεωρώ πρόβλημα τον κορωνοϊό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα