Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
23.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης στο CRETA: Διαφορετικός μήνας ο Μάρτιος – «Παράθυρο αισιοδοξίας» η βελτίωση των σκληρών δεικτών

Πρέπει να διαβάσετε

Για αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας κυρίως στις νοσηλείες, έκανε λόγο μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε σε μια καμπή, τα πράγματα πάνε να ελεγχθούν κατά κάποιο τρόπο και σε αυτό το πανδημικό κύμα, οι δείκτες οι νοσοκομειακοί είναι αρκετά βελτιωμένοι ή σταθεροποιημένοι. Απομένει να δούμε το κομμάτι των θανάτων που και αυτό πιστεύω ότι άρχισε να επιβεβαιώνεται από τις προηγούμενες βδομάδες και προσδοκούμε να δούμε περαιτέρω μείωση. Έχουμε 15 θανάτους λιγότερους, επομένως όλα βαδίζουν σε μια σταθεροποίηση. Καλό είναι να μη τη διαταράξουμε ενόψει της τουριστικής σεζόν και το Πάσχα. Το παν είναι να ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική σεζόν στο νησί μας» τόνισε ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, το ζητούμενο είναι να δώσουν οι πολίτες το δικαίωμα στους υπεύθυνους να μπορέσουν να αποφασίσουν περαιτέρω χαλάρωση και επάνοδο στην κανονικότητα. «Όταν εμείς καταστρατηγούμε τα όποια μέτρα λαμβάνονται τότε τα πράγματα είναι μονόδρομος για την Επιτροπή και για τον οποιοδήποτε υπεύθυνο, να πάρει σκληρότερα μέτρα. Το 50% στα γήπεδα, δε σημαίνει ότι θα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά αραιωμένοι. Αν εφαρμοστούν σωστά, δεν θα έχουν αποτύπωμα στους πανδημικούς δείκτες, αν όμως δεν γίνει αυτό θα είμαστε μπροστά σε νέα μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, είναι γεγονός ότι η Όμικρον έχει εξαλείψει τη Δέλτα, στα νοσοκομεία. «Πολύ λίγα περιστατικά υπάρχουν, σχεδόν το 100% είναι Όμικρον, σπάνια 1 – 2 εισαγωγές θα δούμε με τη Δέλτα. Η Όμικρον και η Όμικρον 2 επικρατούν, κυρίως η Όμικρον. Εγώ πιστεύω ότι σε ένα ποσοστό η Όμικρον 2 δεν διαφοροποιείται από την Όμικρον και περιμένουμε και στην Κρήτη να ελεγχθεί το κύμα. Είμαστε σε μια σταθεροποίηση. Έχουμε πέσει σε επιδημιολογικό φορτίο, ιδιαίτερα καλά πάει το Ρέθυμνο και ακολουθεί σταθερά το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Λασίθι. Πάντως αυτό δεν το είχαμε στο πρώτο 15νθήμερο του Γενάρη. Έχουμε καλύτερη εικόνα».

Πρόσθεσε δε, πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό κάποιο κρούσμα με τη μετάλλαξη Όμικρον 2 να έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του νησιού. «Έχουμε κάποια ύποπτα αλλά κατά πάσα πιθανότητα είναι Δέλτα. Με τη μεθοδολογία του Πανεπιστημίου μπορεί να ξεχωρίσουμε την Όμικρον ενώ τα υπόλοιπα στελέχη μπορεί να είναι Δέλτα ή Όμικρον 2. Πάνε κανονικά για ολοκληρωματική γονιδιωματική ανάλυση, ώστε να τα χαρακτηρίσουμε 100%».

Όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, αν ένα rapid test ή ένα μοριακό, γίνει σωστά και «όχι με τον τρόπο που καμία φορά βλέπω σε διάφορους χώρους, εκεί οφείλεται το γεγονός ότι δεν ανευρίσκουν θετικό τεστ. Όταν ληφθεί καλά και πολύ σωστά το δείγμα, τότε θα αποδώσει το τεστ, δεν είναι η αδυναμία της μεθόδου όσο η αδυναμία της λήψης».

Αναφερθείς στους εμβολιασμούς, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως όσον αφορά την γ’ δόση προστατεύει τους 2 – 3 μήνες από μόλυνση στο 50-60% ενώ όσο περνάει ο καιρός, η ανοσία χάνεται και προστατεύει περίπου στο 30%. Μετά από 5-6 μήνες αυτό που κάνει η γ’ δόση είναι ότι προστατεύει σχεδόν 100% από βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο. «Δυστυχώς, υπάρχουν υπερήλικες ή ορισμένοι άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας που είτε λόγω λήψης φαρμάκων ή συνοδών νοσημάτων, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στον εμβολιασμό και εκεί είναι το 10%, μη προστασίας των εμβολίων. Η γ’ δόση σε έναν άνθρωπο που δεν έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας ακόμη και αν έχει συνοδά νοσήματα, η πλήρως εμβολιαστική κάλυψη τον προστατεύει σχεδόν 100%».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την πορεία των εμβολιασμών στην Κρήτη, σε σχέση με άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στους άνω των 60%. «Σχεδόν το 100% των ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στην Πνευμονολογική Κλινική για να ανανήψουν και να επιστρέψουν σπίτι τους, είναι σχεδόν ανεμβολίαστοι. Αυτοί περνούν βαριά τη νόσο και χάνουν τη ζωή τους και με αυτούς αντιμετωπίζουμε τα πιο πολλά προβλήματα. Παρότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος με την εμβολιαστική κάλυψη, των άνω των 60 ετών μπορούμε να πάμε καλύτερα. Γι’ αυτό η θνησιμότητα στην Κρήτη είναι 2-2,5 φορές μικρότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα». 

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως αν δεν μας εκπλήξει ο ιός, ο Μάρτιος θα είναι ένας διαφορετικός μήνας. «Τέλη Μαρτίου, πάντα με προσοχή, εφόσον δεν μας εκπλήξει ο ιός με κάτι τροποποιητικό. Ο κορωνοϊός κρύβει εκπλήξεις και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έρθει ακόμη ένα τροποποιημένο στέλεχος. Ελπίζω να είναι ακίνδυνο καθότι μέχρι τότε θα έχουμε όλοι εμβολιαστεί ή νοσήσει».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα