«Καμπανάκι» για τις παρέες και τις μαζώξεις σε σπίτια που οδηγούν σε συρροές κρουσμάτων έκρουσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Τζανάκης οι ιχνηλασίες των κρουσμάτων δείχνουν πως υπάρχει διασπορά είτε μεταξύ οικογενειών είτε μεταξύ ατόμων που είχαν βρεθεί σε παρέες.
«Βλέπουμε μέσα από τις ιχνηλασίες να ακολουθούν ενός κρούσματος αρκετά άλλα που είναι είτε συγγενείς είτε άτομα που είχαν βρεθεί σε κλειστό χώρο σε κάποια παρέα ή σε κάποιο τραπέζι. Δυστυχώς στην Κρήτη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για αποκλιμάκωση. Στο Ηράκλειο υπάρχει μία σταθεροποίηση όμως στην ενδοχώρα του νομού υπάρχουν πολλές συρροές. Στα Χανιά έχουμε ανάλογη εικόνα και στο Ρέθυμνο δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη ειδικά στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου. Δεν αποκλείω να βρεθεί όλος ο νομός να βρεθεί στο βαθύ κόκκινο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Τζανάκης.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα κάλεσε την Εκκλησία της Κρήτης να οργανώσει τις θρησκευτικές τελετές ώστε να μην οδηγήσουν σε αύξηση κρουσμάτων, αλλά σε μείωση, προσθέτοντας πως «επειδή φοβάμαι πως θα υπάρξουν ενορίες που οι ιερείς δεν θα θέλουν να τηρήσουν τα μέτρα θα ζητούσα από τους Μητροπολίτες μας να πάρουν αυστηρά μέτρα ώστε να μην έχουμε τέτοια περιστατικά».
Αναφερόμενος στην πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων ο κ. Νίκος Τζανάκης τόνισε πως με τη χρήση των self tests ίσως να μην υπάρξει άμεσα μείωση των κρουσμάτων επισημαίνοντας πως αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ.
«Κοιτάμε τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά κοιτάμε πολύ περισσότερο τους αριθμούς των νοσηλειών στα νοσοκομεία τόσο στις κλινικές όσο και στις ΜΕΘ. Με τα self test ίσως τα κρούσματα να αυξηθούν. Είναι λογικό όταν θα έχουμε με τα self test μία επιδημιολογική επιτήρηση περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών να υπάρχουν καθημερινά 1000 – 1500 θετικά self test. Αυτό όμως που θα μας ανησυχήσει είναι να δούμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας όμως, αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες, καθώς τα ποσοστά εμφάνισης παρενεργειών στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει είναι εξαιρετικά μικρά.
«Έχουμε περίπου 200 περιστατικά σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Δηλαδή 0,5-1 περιστατικό ανά 100.000 εμβολιασμούς, όταν για το κάπνισμα ο το ποσοστό θρομβώσεων είναι 2% και για τα αντισυλληπτικά χάπια 0,5%. Επίσης ένα στα τρία περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό κινδυνεύουν με σοβαρές θρομβώσεις. Άρα αυτό που λέω είναι να τρέξουν να εμβολιαστούν ανεξαρτήτως εμβολίου» ανέφερε χαρακτηριστικά κ Νίκος Τζανάκης.