Τις υποθέσεις θρομβώσεων σε τρία άτομα στην Κρήτη, σχολίασε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Όπως εξήγησε, δε γνωρίζει λεπτομέρειες για τις υποθέσεις των δύο γυναικών, παρά μόνο για τον 35χρονο από την Ιεράπετρα, για τον οποίο δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες συσχέτισης με τον εμβολιασμό, σε κάθε περίπτωση όμως αναμένονται τα αποτελέσματα του ΕΟΦ. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, σε τέτοιες περιπτώσεις τα νοσοκομεία στέλνουν πλήρη φάκελο, αναφέροντας φυσικά και τις σκέψεις τους, και έπειτα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΟΦ, με βάση την εμπειρία τους τα συσχετίζουν και συνθέτουν μια ακριβή αιτιολογική διάγνωση.
«Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι τον τελευταίο μήνα έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μας 7 άτομα με πνευμονικές εμβολές, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί, δηλαδή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Τζανάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε θρομβώσεις που έχουν σχέση με εγκεφαλικά αγγεία ή με τα αγγεία της κοιλιάς, ούτε σε εμβολές αρτηριακές που έχουν σχέση με αγγειοχειρουργικά περιστατικά.
Ο κ. Τζανάκης τόνισε στη συνέχεια, ότι αποτελεί πλέον μέρος του ιστορικού του εκάστοτε ασθενή εάν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή όχι, παραθέτοντας τα σοκαριστικά στοιχεία από τις κλινικές και ΜΕΘ κορωνοϊού του Βενιζελείου Νοσοκομείου.
«Αυτή τη στιγμή όσοι νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι, εκτός από έναν που έχει λάβει τη α’ δόση του εμβολίου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται. Κάνω έκκληση να μην παρασυρθούν από την επικοινωνιακή καταιγίδα και δεν πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα του νησιού, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει ανακοπή της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει εμφανής αύξηση αυτών.
«Αυτό πιθανός οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα λόγω των γιορτών και της άρσης των περιορισμών. Παρατηρείται μια επιπέδωση της καμπύλης γι’ αυτό και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Πιστεύαμε ότι θα πρασινίσουμε έως τις 25 Μαίου, τώρα ελπίζουμε για τις 31 Μαίου», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.
Κλείνοντας, ο καθηγητής σχολίασε και την «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον οποίο της έχει αποδοθεί εσφαλμένα αυτός ο όρος.
«Είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος που έχει έρθει από την Αφρική. Φαίνεται να μην έχει επικρατήσει, παρόλα αυτά παρακολουθείται και προσπαθούμε να δούμε ποια είναι επιδημιολογική του ιδιαιτερότητα. Φαίνεται να επικρατεί σε πληθυσμούς οικονομικά δυσπραγούντων και ανθρώπων που μένουν πολλοί μαζί στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Τζανάκης.