Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τζανάκης – Κορωνοϊός: Την Τρίτη ενδέχεται να έχουμε περισσότερα από 8.000 κρούσματα – Τι είπε για την Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

«Αν την Τρίτη κάνουμε πάνω από 450.000 τεστ ενδέχεται να ανέβουμε και ακόμα υψηλότερα, στα 8.000 ή και 8.500 κρούσματα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου κ. Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο κ. Τζανάκης ανέφερε: «Είχαμε προειδοποιήσει ότι μέσα στο Νοέμβριο περιμέναμε έξαρση με γύρω στις 6.000 – 7.000 κρούσματα, μέσους ημερήσιους όρους. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί. Αυτήν την εβδομάδα έχουμε 6.094 κρούσματα ανά ημέρα ως μέσο ημερήσιο όρο. Φτάσαμε και μια ανάσα δύο φορές από τις 7.000».

Ο ίδιος τόνισε πως το αισιόδοξο κομμάτι των σκληρών αριθμών είναι ότι παραμένει σχετικά χαμηλά το ποσοστό ασθενών που χρειάζεται νοσηλεία το οποίο διαμορφώνεται στο 5-6%. «Αν έχουμε κατά μέσο όρο 7.000 κρούσματα θα γίνονται περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα. Είναι κάτι που το διαχειρίζεται έστω και δύσκολα το υγειονομικό μας σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προεξοφλημένη η κατάσταση τις επόμενε δύο εβδομάδες – Πότε θα «φανούν» τα μέτρα

Αναφορικά με τα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν από το Σάββατο ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι υποχρεώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων να κάνει τεστ. «Μέσα από την αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση ευελπιστούμε ότι θα περιορίσουμε της συρροές που δημιουργούν ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί άνθρωποι. Αυτό όντως μπορεί να βοηθήσει», σημείωσε τονίζοντας ωστόσο ότι την αποτύπωσή τους στους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων θα την δούμε μετά από 2 εβδομάδες.

«Γεγονός είναι ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες τα πράγματα είναι πορεξοφλημένα. Τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά από 2-3 εβδομάδες», δήλωσε.

Κομβικής σημασίας το ποσοστό θετικότητας

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε πως τα σημερινά και αυριανά στοιχεία θα είναι πολύ σημαντικά για την εξέλιξη του 4ου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

«Αν το ποσοστό θετικότητας παραμείνει στο μέσο όρο που έχουμε τις προηγούμενες εβδομάδες που είναι μεταξύ 1,5 με 1,8% και πάμε κατά μέσο όρο σε 450.00 τεστ σημαίνει ότι θα έχουμε πάνω από 7.000 κρούσματα ημερησίως. Αν όμως η θετικότητα πάει στο 1,8 – 2% τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή. Τότε υπάρχει περίπτωση να δούμε και 9.000 κρούσματα», σημείωσε.

Μάλιστα τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό και για τις αντοχές του ΕΣΥ το ποιοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν. «Αν αυτές οι διαγνώσεις είναι σε παιδιά έως 18χρονών, ή σε νεαρούς ενήλικες μέχρι 30 χρονών και εμβολιασμένους τότε δεν φοβόμαστε γιατί αυτά τα κρούσματα δεν δίνουν νοσηλείες. Αν όμως αυτά τα κρούσματα αφορούν κατά 50-60% σε ανεμβολίαστους, εκεί είναι το μεγάλο θέμα γιατί το 20% από αυτούς θα χρειαστούν νοσηλεία».

Θα «νιώσουν» πίεση τα νοσοκομεία της Κρήτης

Αν και η εικόνα της Κρήτης είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αφού τα κρούσματα σε περιοχές του νησιού έχουν διπλασιαστεί ή και υπερδιπλασιαστεί.

«Στο Λασίθι από 7 περιστατικά έχουμε φτάσει στα 20 καθημερινά. Στο Ηράκλειο από τα 40 ανά ημέρα πήγαμε στα 80 κατά μέσο όρο», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αναμένεται να αυξηθούν οι νοσηλείες

«Θα έχουμε πίεση στα νοσοκομεία. Εκεί που για παράδειγμα το ΠΑΓΝΗ είχαμε μια ή καμία εισαγωγή ανά εφημερία, τώρα πιστεύω θα έχουμε τουλάχιστον 4 ή 5», σημείωσε.

Μακριά τα Χριστούγεννα για προβλέψεις

Αναφορικά με το πως θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι «πέφτουν» πολύ μακριά, για να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει το ποια θα είναι τότε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Ας την βγάλουμε καθαρή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, να δούμε που φτάσαμε και μετά θα πούμε για τα Χριστούγεννα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Εκτιμώ πως θα πρέπει γύρω στις 10 Δεκεμβρίου το κύμα να αρχίσει να κάμπτεται. Αλλά δεν μπορώ από τώρα να πω ακριβώς θα γίνει γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα