Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσουρός: Να επενδύσουμε στην υγεία με τον ίδιο τρόπο που επενδύουμε στην άμυνα

Πρέπει να διαβάσετε

Η υγεία αποτελεί υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των ειδικών. Όμως συχνά τη θεωρούμε δεδομένη -όπως στην περίπτωση της πανδημίας όπου ένας ιός αφενός μας ξάφνιασε, αφετέρου μας άλλαξε τις ζωές- ενώ δεν είναι λίγες φορές που την υποτιμούμε. Φανταστείτε ότι μόνο για τη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας, απαιτείται να συντονιστούν επτά (!) υπουργεία.

Στο θέμα της δημόσιας υγείας, έχουν να διαδραματίσουν όλοι έναν ρόλο, από την Πολιτεία μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και φυσικά τον πολίτη, ο οποίος έχει ωστόσο κεντρικό ρόλο.

Και αυτό που χρειάζεται, είναι μόνο μία λέξη: συναίνεση και ένα συμβόλαιο μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας, το οποίο δεν θα το θυμόμαστε μόνο σε περιόδους κρίσης,

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν σε έναν έμπειρο τεχνοκράτη και γνώστη των ζητημάτων της δημόσιας υγείας, με ενδιαφέρουσα θητεία επί τρεις δεκαετίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον κ. Άγι Τσουρό, πρώην διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο κ. Άγις Τσουρός είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στον 21ο αιώνα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία στον Π.Ο.Υ. Ευρώπης. Από τη θέση αυτή είχε τον κεντρικό ρόλο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Υγεία και Ευεξία – 2020, που έγινε πραγματικότητα με την συνεργασία και συναίνεση 53 χωρών μελών του Π.Ο.Υ. Ευρώπης.

Το Σχέδιο Δράσης για τη «ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, παρουσιάστηκε στις 12 Απριλίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής με κάθε επισημότητα και με συμβολικές τοποθετήσεις από την πλευρά των ομιλητών, που δημιούργησαν αίσθηση και προβληματισμό. Ωστόσο έλειπε δυστυχώς μία εξέχουσα προσωπικότητα της δημόσιας υγείας, ένας εμπνευστής και οραματιστής- στον οποίο αναφέρθηκε με σεβασμό ο κ. Τσουρός- ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, ο οποίος απεβίωσε μία ημέρα πριν.

«Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία 1821-2021 και με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, ανέλαβε την κατάρτιση τεσσάρων ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης, για το Πανεπιστήμιο του 2030, την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας, τομείς που ταυτίζονται με τους πυλώνες δράσης του. Τα Σχέδια Δράσης τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας προς αξιοποίηση.

Επιθυμώντας να συνεισφέρει στη συζήτηση για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, το Ίδρυμα προσκάλεσε σημαντικούς Έλληνες ειδικούς σε θέματα Δημόσιας Υγείας προκειμένου να προσφέρουν την καλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση και διεθνή εμπειρία στην προσπάθεια αυτή. Για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία συστάθηκε Κεντρική Συντονιστική Ομάδα , η οποία σε συνεργασία με 50μελή Επιστημονική Ομάδα, διαμόρφωσε μετά από 18 μήνες αφιλοκερδούς εργασίας και διαλόγου με την πανεπιστημιακή και επαγγελματική κοινότητα και τους ενεχόμενους φορείς, και λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς εξελίξεις, ένα Σχέδιο Δράσης για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος Δημόσιας Υγείας. Το Σχέδιο Δράσης είναι προσβάσιμο σε όλους στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη».

Ο κ. Τσουρός στην συνέντευξη του στο CNN Greece, αναφέρεται διεξοδικά στο εγχείρημα του Εθνικού Σχεδίου Δημόσιας Υγείας, στην ανάγκη να θέσουμε πλέον στο τραπέζι επιτακτικά την υγεία και ευεξία και όχι μόνο την απουσία ασθένειας, στην ανάγκη να οικοδομήσουμε ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας, με έμβλημα τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας.

Στις 100 επιδράσεις ενός ανθρώπου, μόνο οι 20 αφορούν στο σύστημα υγείας, οι υπόλοιπες αφορούν επιδράσεις που προέρχονται από την γειτονιά, το περιβάλλον, τη διατροφή και λοιπά, επισημαίνει εμφατικά ο συνομιλητής μας.

Υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να ακολουθήσουμε τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την κοινωνία, δημιουργώντας ταυτόχρονα, βιώσιμα υγειονομικά συστήματα.

Εκτιμά επίσης ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πολυνοσηρότητες και τα χρόνια νοσήματα, ενώ η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, είναι η κλιματική αλλαγή.

Επισημαίνει ακόμη, ότι όπως επενδύουμε στην άμυνα, θα πρέπει να επενδύσουμε με τον ίδιο τρόπο και στην υγεία.

Τέλος ο κ. Τσουρός, αναφέρεται στο πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για μία νέα πανδημία, γιατί δεν έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ποιο τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες, ενώ δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση του Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα