Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Το 2015 δεν ήμασταν κυβέρνηση κουρελού;

Πρέπει να διαβάσετε

Ως η ήρεμη δύναμη της Βουλής επιχείρησε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του στη Βουλή κατά τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σύντομα όμως ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν είναι συμβουλές των επικοινωνιολόγων του η εικόνα που παρουσιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων, αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες» σχολίασε ενώ τον κάλεσε αν γνωρίζει αληθινές δημοσκοπήσεις να ενημερώσει και εκείνον μιας και διαβάζει ψεύτικες τόσο καιρό, όπως είπε. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη;» ρώτησε τον αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία». Συμπλήρωσε δε πως είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει αλλά και την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν μιας και γνώριζε πως δεν θα βρει τους 151 βουλευτές. «Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», τόνισε.

Θύμισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως ήταν οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για κυβέρνηση-κουρελού», σχολίασε. «Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η κυβέρνηση να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μεταγραφές βουλευτών του θύμισε πως «εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα» και «ο πατέρας σας κυβέρνησε για τρία χρόνια με έναν βουλευτή που ήταν από άλλο κόμμα».

«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας πως «όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Σαμαράς έσωσε την Ελλάδα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ τη βύθισε, τότε τι να πω, είναι ο καλύτερος χορηγός μας».

Αναφερόμενος στις απειλές κατά των βουλευτών κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει επιλέξει επικίνδυνο δρόμο. «Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε υποστηρίζοντας πως η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά.

«Η μετατόπιση της ΝΔ προς τα άκρα της δεξιάς ρητορικής, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο μεσαίο χώρο και η επιλογή του ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη και της ΝΔ, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στο χώρο της κεντροαριστεράς», συνέχισε και αναφέρθηκε στο δίλημμα που τίθεται: «Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά».

Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: «Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε».

Σημείωσε πως με τη ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχονται μερικές πολύ χρήσιμες διευκρινήσεις που ξεκαθαρίζουν με τον πιο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το τοπίο.

«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα